DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Elnök Úr! Természetesen azzal tisztában vagyok, hogy egyszerűbb és népszerűbb a büntetések szigorítása mellett érvelni, mint szakmai alapon elmagyarázni, hogy miért nem jelent megoldást a bűnözés visszaszorítása érdekében a bűncselekmények büntetési tételeinek felső határának a felemelése.
Azt is tudom, képviselő úr, hogy lehet ilyen javaslattal politikai szimpátiát kiváltani, de ez esetben, a büntető törvénykönyv módosítása esetében én jobban szeretném, ha a szigorúan vett szakmai elvek és értékek mellett történne a szabályozás módosítása.
Képviselő Úr! A mértékadó szakmai körök ma Magyarországon egyetértenek abban, hogy a bűnözéssel szembeni harc szempontjából nem a bűncselekmények büntetési tételei felső határának a felemelése az adekvát eszköz, hanem a felderítés, a lebukás veszélye az, ami ma reálisan a leghatékonyabb visszatartó erő a bűnözés visszaszorításában. Ezt az álláspontot nemcsak a minisztérium osztja, hasonló álláspontot és szakmai véleményt fejtett ki a főváros főügyésze, a legfőbb ügyész, és - ha a szakmai szakirodalmat áttekinti a képviselő úr - hasonló, megalapozott következtetéseket és megállapításokat talál.
A kormány által beterjesztett javaslat igenis jelent alternatívát, mégpedig oly módon, hogy a 200 millió forint fölött elkövetett vagyoni és gazdasági bűncselekmények esetében csak kivételesen teszi lehetővé az enyhítő paragrafus alkalmazását; és ugyanakkor a közepes és kisebb jelentőségű bűncselekményeknél pedig alternatív lehetőségeket kínál arra, hogy ne kerüljenek feleslegesen börtönbe azok, akiket közérdekű munkával, vagy más alternatív szankciókkal is megfelelően el lehet ítélni, és megfelelő következményeket lehet kiszabni. Kérem, fogadja el a válaszomat. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť