DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Asszony! Engedje meg, hogy először is megköszönjem önnek az előzékenységét, hogy az interpellációs cseréhez hozzájárult, és elmondhatom ezt az interpellációt.
Egy konkrét egyedi ügyből kifolyólag szeretnék egy jelenségre hivatkozni, és kérném miniszter asszonyt, vizsgáltassa ki, hogy a privatizáció utórezgései során ne érje veszteség a magyar államot, ne érjen veszteség minket.
Ez a titokzatos KVV Rt., ami a címben elhangzott, a siófoki Kőolajvezeték-építő Vállalat Részvénytársaságot jelenti. 1993-ban alakult át állami vállalatból részvénytársasággá. Meghirdették a magánosítását, 1996-ban volt tudomásom szerint az utolsó pályázat, amelyet eredménytelennek nyilvánítottak. Akkor egy szakmai befektető jelentkezett, jelentős összegű készpénzt fizetett volna. Ezt követően történtek különféle próbálkozások, hogy más cégek vásárolják meg a részvénytársaságot. Ezek nem vezettek eredményre. Kapott a cég egy 300 millió forintos hitelt, amit nem fizetett vissza a Magyar Fejlesztési Banknak. Ennek következtében a cég banki tulajdonba került.
Itt következik az a jelenség, amely talán a törvényhozás hiányosságára vezethető vissza. Tudniillik a bank mindenfajta nyilvános pályázat nélkül értékesítette ezt a részvénytársaságot egy egymillió forintos törzstőkéjű ismeretlen kft.-nek. Korábban nyilvános eljárások voltak, korábban volt egyfajta kontroll-lehetőség arra, hogy számon lehessen kérni a döntések okait. Miután áttételesen adósság fejében átkerült banki tulajdonba, az átláthatóság körülményei megváltoztak.
Az igazsághoz tartozik, hogy ezt az utolsó szerződést is visszavonták, úgyhogy mégsem az egymillió forintos kft.-é lett ez a cég, hanem most a bank kiírt egy zártkörű pályázatot, és ennek következtében eshetőlegesen valamit viszontláttunk a pénzünkből.
Szeretném megkérdezni miniszter asszonyt, miután tudomásom szerint nem ez az egyetlenegy olyan privatizációs ügylet, ahol egy bankon keresztül veszteség éri a magyar államot, ön lát-e valamilyen lehetőséget arra, hogy az egyedi ügyekből tanulván olyan megoldások szülessenek, amelyek eredményeképpen privatizációs sikertörténetekről lehet majd beszélni.
Köszönöm szépen. (Taps az MDF padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť