KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha nagyon röviden akarnék válaszolni, akkor azt mondhatnám, hogy a legfontosabb garanciális elem az lenne, ha kiépülne Magyarország gyorsforgalmi úthálózata, ha olyan, városokat elkerülő úthálózatunk lenne, amely önmagában lehetővé tenné azt, hogy erre hálózatra terelődjön a forgalom, és ezen bonyolódjon le különösen a tranzitforgalom. Ezt célozza a közlekedéspolitika, és ezt fogadta el maga a parlament is.
Természetesen, amíg ennek a kiépülése zajlik, folyamatban van a következő körülbelül egy évtizedben, addig is meg kell tenni minden intézkedést és minden jogszabályi korlátozást, ha az lehetséges, hogy csökkentsük a lakott települések terhelését.
Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a közúti közlekedésben alapelv, hogy mindenkinek joga van a közutak használatára, és csak általános, egyetemleges korlátozásokat enged meg a törvény és a jogszabály. Tehát olyan jellegű diszkrimináció, hogy a nemzetközi forgalomban résztvevő külföldi kamionok bizonyos utakra, útszakaszokra nem hajthatnak föl, ma már törvényi értelemben egyértelműen megengedhetetlen. A kétoldalú megállapodásokban - ahogyan ön is említette - elvileg mód nyílna ezeknek korlátozott érvényesítésére, de ma már nem lehet találni Európában olyan partnert, aki hajlandó lenne a korábbi szerződéseket ilyen szellemben áttárgyalni, hiszen - és ezt még egyszer ki kell fejtenem - a megoldás a hálózatban van. Nem is lehet, gazdaságilag sem lehet fölterelni autópályákra addig a tranzitforgalmat, amíg legalább a legelemibb elemei, tehát az európai folyosó - 1-es, 5-ös, 3-as, 7-es autópálya - ki nem épül Magyarországon. Ez jelenti a végső megoldást. Addig azonban több korlátozást be fogunk vezetni; erre a következő percben térek ki.
Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť