CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az ország egyik legnagyobb szakkönyvtára, az Akadémiai Könyvtár, súlyos nehézségekkel küszködik. Ez befolyásolja a felsőoktatás helyzetét is, mivel a könyvtár mintegy 11 ezer beiratkozott olvasójának jó része az egyetemisták soraiból kerül ki. A könyvtár az egyetemi vizsgák idején zárva tartott, megnehezítve ezzel a hallgatók felkészülését.
A könyvtár 1991-ben költségvetése 38 százalékát tudta gyarapításra fordítani, míg 1997-ben már csak 13 százalékát. A könyvtár gazdasági gondjait a könyvtárosok egy részének elbocsátásával tervezi megoldani. A természettudományos könyvek és folyóiratok gyűjtésével leálltak, holott ez a könyvtár Budapesten az egyetlen általános természettudományi könyvtárnak tekinthető. Ma már csak negyedannyi folyóiratra van pénz, mint öt évvel ezelőtt, a nemzetközi csere lehetősége is beszűkült. Úgy gondolom, hogy e könyvtár nehézségei nem pusztán a Magyar Tudományos Akadémia problémáját jelentik, hanem ez az egész magyar művelődés és oktatás gondja. A Magyar Tudományos Akadémia költségvetési fejezetén belül a könyvtár javára történő átcsoportosításnak az államháztartási törvény szerint akadálya van.
Kérdezem miniszter urat, hogy a művelődési és közoktatási tárca tud-e segítséget nyújtani a felmerült nehézségek megoldásában, esetleg a vonatkozó, az államháztartási és a költségvetési törvények módosításának kezdeményezésével. Kérem államtitkár úr válaszát. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť