DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Meg kell mondanom, hogy a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárának súlyos helyzete bennünket is aggaszt, egy kulcsfontosságú intézmény a magyar könyvtári hálózatban, így aztán a nehézségek ismertté válása óta a minisztérium már eddig is több ízben folytatott tárgyalásokat a könyvtár képviselőivel, hogy közösen találjunk kiutat ebből a helyzetből.
Tudunk segíteni, ha a segítség nem is abban a materiális értelemben értendő, hogy számlálatlan milliókkal vagy milliárdokkal tudnánk a könyvtár segítségére sietni. Az Akadémiáról alkotott 1994. évi XL. számú törvény ugyanis az Akadémia könyvtárának fenntartását az Akadémiának mint köztestületnek a feladatává rendeli. Pontosan szólva a hivatkozott bekezdés úgy szól, hogy az Akadémia a tudományok művelésére kutatóintézeteket, valamint feladatainak ellátására egyéb intézeteket - könyvtár, levéltár, informatikai rendszer s a többi - létesít és tart fenn. Az a véleményünk, hogy a fenntartónak nagyobb figyelemmel kell kísérnie a könyvtár munkáját, a finanszírozási gondokat, és a megoldást az Akadémián belül kell megtalálni.
Ami az említett segítséget illeti, a tárca a konkrét segítségnyújtásra vonatkozóan lépéseket tett, ugyanis az ez év januárjában hatályba lépett 1990. évi CXL. törvény alapján van lehetőségünk kezdeményezni egy, a könyvtár ügyeivel foglalkozó szakfelügyeleti vizsgálat lefolytatását. Ezzel a lehetőséggel élni szeretnénk, és azt reméljük, hogy a vizsgálat eredménye alapján olyan következtetésekre tudunk jutni, olyan szakmailag megalapozott stratégiai tervet tudunk letenni az asztalra, amely az Akadémia könyvtárának sorsát is kedvező irányba tudja fordítani és a fenntartó számára is segítséget tud nyújtani. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť