DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! A napokban fény derült arra, hogy valójában nem is létezett a Széchenyi-terv, ugyanis semmiféle kormányhatározat nem született annak megalapításáról, csupán korábban működő előirányzatokat kereszteltek át. Persze ezzel nem azt kívánom állítani, hogy nem is működött ez a támogatást nyújtó intézmény, az viszont a mai napig kérdéses, hogy valójában kik és hányan jutottak hozzá ezekhez a támogatásokhoz.
A Széchenyi-terv csak részben szolgált vállalkozásfejlesztési célokat, hisz a 2001-2002-es évben odaítélt, közel 200 milliárdos támogatásból a vállalkozások 46 százalékban összesen 85 milliárd forintban részesültek, és ebből a kis- és középvállalkozások 71 milliárd forintnyi összeget kaptak, ami a pályázati támogatást nézve mintegy egyharmadot jelent. A 840 ezer cég közül mindössze alig több mint 5300 kapott valamilyen támogatást. A mostani kormány által elfogadott új tervezet tudomásom szerint egészen más, a vállalkozások számára kedvezőbb elképzeléseket tartalmaz. A Szabad Demokraták Szövetségének nagyon fontos, hogy a kis- és középvállalkozások tényleges támogatásokban részesüljenek, tényleges támogatásokban, és ezt ne váltsák ki, ne helyettesítsék a kétségkívül hatásos szlogenek, reklámok, azaz píártevékenység. Az Európai Unióhoz való csatlakozás küszöbén, úgy vélem, különösen fontos, hogy a Nyugat-Európában is bevált, azaz átlátható és egyben piaci alapokon nyugvó támogatási rendszert honosítsunk meg hazánkban.
Mindezek alapján kérdezem az államtitkár urat, hogy mire koncentrál az új Széchenyi vállalkozásfejlesztési program, a különböző támogatási formák milyen célokat szolgálnak, és az európai uniós követelményeknek való megfeleléshez milyen lépések szükségesek. Indul-e az európai uniós szabályokról való felvilágosítási program a vállalkozók és a vállalkozások számára? Kérem válaszát. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť