DR. MAGYAR BÁLINT

Full text search

DR. MAGYAR BÁLINT
DR. MAGYAR BÁLINT oktatási miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A fiatalok jelentős része munkatapasztalat nélkül kerül ki a munkaerőpiacra, emiatt eleve hátrányos helyzetben van a munkahelyért folytatott versenyben. Ezt a hátrányt csak fokozhatja, ha szakképesítés nélkül hagyják el az iskolarendszert; a munka világába való bekapcsolódás akkor is megnehezül számukra, ha a munkát kereső fiatal szakképesítéssel rendelkezik ugyan, de nem piacképes. Ebből is látszik, hogy a fiataloknak nemcsak szakképesítéssel, de piacképes, korszerű készségekkel is kell elhagyniuk az iskolarendszert.
A képviselő úr által megfogalmazott kérdés Európa, sőt talán az egész világ szakképzési, gazdasági szakembereit és természetesen a politikát is nagymértékben foglalkoztatja. Az Európai Unió által támogatott, a fiatalok munkaerő-piaci esélyeit javító programok szinte kivétel nélkül arra irányulnak, hogy megkönnyítsék az iskolából a munka világába történő átmenetet, elkerüljék, illetve csökkentsék a fiatalok munkanélküliségét. Ennek érdekében Magyarországon a legnagyobb jelentőséget a szakiskolai képzés fejlesztésének tulajdonítok, a korábbi fejlesztési programok ugyanis ezt az iskolatípust elkerülték, emiatt mind a szakiskolák eszközei, mind pedig az oktatott tananyagok elavultabbak az érettségit is adó szakközépiskolákhoz képest.
Az Oktatási Minisztérium kidolgozta és már 2003 elejétől megindítja a szakiskolai fejlesztési programját, amely mind a tananyagtartalom, mind pedig a képzési infrastruktúra fejlesztését célul tűzi ki, de a projekt nem hagyhatja ki a tanárok, az intézményvezetők felkészítését sem. A szakmai tartalom, az oktatás módszertani vetületei egyaránt helyet kapnak a továbbképzésben. Ez utóbbiaknak azért van különösen nagy jelentősége, mert jelentős hátrányokkal küzdő fiatalok vannak a szakiskolákban, akiknek az oktatása egészen más módszereket, eljárásokat igényel.
A több alprogramot magában foglaló szakiskolai fejlesztési programtól azt várjuk, hogy a hátrányos helyzetű, tanulási nehézségekkel küszködő tanulók részére egyéves felkészítő program kidolgozására kerül sor, amelynek használatával javul az oktatás hatékonysága, csökken majd a lemorzsolódók, a képzést szakképesítés nélkül elhagyók száma, javul a szakiskolát végzettek szakmai felkészültsége, tudásuk jobban megfelel a munkáltatók elvárásainak, ezáltal javulnak munkaerő-piaci esélyeik.
(11.00)
Nem elhanyagolható, szándékolt hatása a programnak, hogy javul ezen iskolatípus presztízse, ugyanis ez jelentősen befolyásolja a fiatalok pályaválasztási motivációját.
Jelentős azon fiatalok száma, akik a tanköteles korig nem képesek az általános iskolát befejezni, emiatt nem kapcsolódhatnak be a szakképzésbe, ahol a legtöbb esetben az általános iskola sikeres elvégzése az alapfeltétel. Ezen fiatalok érdekeit szem előtt tartva - ugyanakkor figyelembe véve azt is, hogy ismeretekre, készségekre van szükség a szakmai programok elsajátításához - az Oktatási Minisztérium rugalmas felzárkóztató programok kidolgozását kezdi meg.
A fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javulását várjuk a szakképzési törvény módosításától is, melynek során a gyakorlati képzésben szélesíteni tervezzük a tanulószerződések intézményét. A gazdálkodó szervezetek fokozottabb bekapcsolódását a szakképzésbe az ösztönző rendszer, az adótörvények, a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény áttekintésével, módosításával tervezzük elérni.
A szakképzésben mintegy fél éve indult a szakmai követelmények modularizációját célul kitűző munka. Ennek a lényege, hogy történjék meg mintegy ezer, az állam által elismert szakképesítés közös követelményeinek feltárása. Az Oktatási Minisztérium kiemelt jelentőséget tulajdonít a megindult munka felgyorsításának és annak, hogy a követelmények modularizálását a szakmai tartalmak moduláris felépítése kövesse. Véleményem szerint ez az alapja annak, hogy az egyik iskolatípusban megszerzett tudás beszámítható legyen a másikban, és erre építve a szakmai előmenetel biztosítva legyen.
Képviselő úr, kérem válaszom elfogadását. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť