DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Ön beszélt az adventi várakozásról. Azt gondolom, hogy nem a csoda segít, hiszen a költségvetés általános és részletes vitájában végül is tisztázódtak azok a lehetőségek, amelyek megítélésem szerint mind az egészségügyi, mind a szociális intézmények esetében biztosítják a szeptemberben megemelt bérek kifizetésének jövő évi fedezetét.
Ha a szociális intézmények esetében a normatívaemelés mellett az önkormányzatok jövedelemadó-bevétele, az illeték-, a gépjárműadó-bevétel többlete nem ad kellő fedezetet, akkor egy felülről nyitott kasszából kiegészítő finanszírozást igényelhetnek az önkormányzatok. A megfelelő szabályok beépültek abba a költségvetési törvénycsomagba, amelynek a módosító indítványairól a jövő héten már második körben határoz az Országgyűlés. Tehát úgy gondolom, hogy a szociális intézmények esetén sem lehet e tekintetben probléma.
(22.30)
Az egészségügyben még ennél is jobb a helyzet, mert az Országos Egészségbiztosítási Alap gyógyító-megelőző ellátás jogcímcsoportjának célelőirányzat jogcímén olyan mértékű a kiadási előirányzat - 127,3 milliárd forint -, amelyből nemhogy a béremelés maradéktalanul fedezhető az ország összes egészségügyi intézményében, de ez a keret növekménnyel együtt még a jövő évi 13. havi fizetés 50 százalékos növekményét is képes fedezni, amire eddig nem volt lehetőség és nem volt példa.
Az a szándékunk, hogy nehogy valamilyen intézmény kísértésbe essen, például a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, amelynek vannak korábban felhalmozott adósságai - bár a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján a megemelt béreket még ilyen esetben is köteles az intézmény vezetése havonta kifizetni -, de éppen azért, hogy ne akarjanak más irányba, ha esetleg mégis nagy lenne a csábítás erre, elmenni, akkor is azt mondhatom, hogy célelőirányzatként kapja nemcsak a megyei kórház, hanem az ország összes kórháza és más egészségügyi intézménye, a szakellátó intézményeket, a rendelőintézeteket is beleértve, a béremelés fedezetét. Tehát ezt külön, úgy, ahogy az idei utolsó negyedévben, másra nem fordíthatják, és majd a második félévben fokozatosan építjük be ezt a fedezetet a teljesítményfinanszírozásba. Hozzáteszem, hogy erről a Magyar Kórházszövetséggel, amely minden magyar kórház menedzsmentjét tömöríti, megállapodás történt.
Tehát én úgy gondolom, hogy a költségvetési törvény megnyugtatóan rendezi ezt a kérdést.
Kérem a képviselő urat, hogy kísérje figyelemmel a helyzetet, de nem hiszem, hogy előfordulhat, hogy egészségügyi vagy szociális intézményben nem tudnának bért fizetni, megemelt bért kifizetni 2003 januárjában.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť