PICHLER IMRE

Full text search

PICHLER IMRE
PICHLER IMRE (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Egy felemás helyzetről szeretném tájékoztatni a miniszter urat és képviselőtársaimat. A magyar zeneoktatás messze földön híres. Hogy ez így is maradjon, sürgősen hatásos intézkedéseket kell tenni a zeneiskolák érdekében.
Az újonnan belépett, államilag finanszírozott új művészeti ágak csoportos foglalkozásai sokak számára nagy üzleti lehetőséget kínáltak. A régóta jól működő és a világ hangversenytermeibe oly sok jó muzsikust nevelő zeneiskolákat teljesen ellehetetleníti a jelenlegi helyzet. Az elmúlt évek tendenciája, hogy míg reálértékben szinten maradt vagy növekedett az általános iskolában az egy főre adott állami normatíva, addig ez a művészetoktatás terén jelentős elmaradást mutat. Azokon a helyeken, ahol az önkormányzatok nem tudják megfelelő kondíciókkal ellátni a zeneiskolát, veszélybe kerül a működésük.
A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége 2002. november 13-ai ülésén kapott tájékoztatást a 2003. évi költségvetési előirányzatokról, a normatív támogatások összegéről. A tájékoztatás alapján a különböző művészeti-oktatási területeken dolgozó szakemberek számításokat végeztek az intézmények jelenlegi tanulói létszámából, valamint a 2002. szeptember 1-jén végrehajtott béremelés adataiból kiindulva. A számítások eredménye az, hogy a költségvetési tervezetnek az alapfokú művészeti oktatás zeneművészeti ágára előirányzott normatív támogatási összege a kizárólag zeneiskolaként működő intézményeket válságos helyzetbe hozza. A zeneiskolai költségvetésekben a bérek és a dologi kiadások arányában a bérek tették ki a kiadások 90-94 százalékát.
Köztudott, hogy a zeneoktatás egyéni oktatás, amelyhez csoportos elméleti és gyakorlati tárgyak oktatása kapcsolódik: szolfézs, kamarazene, zenekar stb. A rendelkezésre álló adatok szerint jelenleg az egy tanulóra eső költségek 120-160 ezer forint között vannak. További, össze nem mérhető különbségek vannak egyes településeken is. Ezt az alulfinanszírozottságot az önkormányzatok nem lesznek képesek kompenzálni egyéb bevételeikkel. A törvényi előírások és alapdokumentumok alapján működő iskolák normatív finanszírozása messze elmarad a szakmai feladatok ellátásához szükséges pénzügyi feltételektől.
Kérem a miniszter urat, hogy tegyen javaslatot a kialakult kritikus helyzet megoldására.
Kérdezem a miniszter urat: múltja van, jövője lesz-e a zeneiskolai oktatásnak? Várom megtisztelő válaszát. (Szórványos taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť