HORVÁTHNÉ STUKICS ERZSÉBET

Full text search

HORVÁTHNÉ STUKICS ERZSÉBET
HORVÁTHNÉ STUKICS ERZSÉBET (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A szociális tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabályhalmaz jelentős szigorításokat tartalmaz egyes polgárok, a családok, az önkormányzatok és az egyházak számára. A lakásfenntartási támogatás esetében a hatályos jogszabály szerint, ha a lakásrezsi meghaladja a jövedelem 35 százalékát, a fűtésrezsi a 25 százalékát, akkor segélyt lehet kérni. Ezt ezzel a módosító javaslattal 40, illetve 25 százalékra emeli a szociális-liberális érzelmű kormány. Indoklás: az elmúlt öt évben csökkent az igénylők száma, ugyanakkor a szociális rászorultság nőtt. Nem értem, ha megnöveljük az átlagot, akkor mennyivel többen igényelhetik ezt a segítséget.
Ki kell emelni a jövedelemigazolás módjának a megváltoztatását. Eddig az önkormányzat felé segélykérelem esetén jövedelemigazolást kellett bemutatni. Most, ha eldöntik, hogy ez nem felel meg a valóságnak, akkor kijelölnek egy ügyintézőt, aki vélelmezheti a jövedelmet. Úgy érzem, ez a segélykérő megalázása, ugyanakkor az ügyintéző szubjektív szempontok alapján hozhatja meg a döntését.
Fontosnak tartjuk a tizenharmadik havi nyugdíj rendszeres jövedelemkategóriába való beemelését, hiszen így csak átmeneti segélynek lehet nevezni azt a tizenharmadik havi nyugdíjat, amely tulajdonképpen négy év alatt válik teljessé.
(22.20)
Az utcai szociális munka kötelező bevezetését a tízezer lakosú városok esetében fölöslegesnek tartjuk, hiszen hajléktalanokat ezekben a kisvárosokban szinte nem is lehet látni. Ezért kérjük, hogy a szociális munka bevezetésének kötelezettségét legalább a 20 ezer lakos feletti városoknál vezessük be.
A teljes szociális szakma szempontjából a legfelháborítóbb változtatás a kötelező szociális szolgáltatások határidejének, 2003. január 1-jének kitolása 2008. december 31-ig. Ez a kitolt határidő az intézmények személyi, tárgyi feltételét nem fogja biztosítani, hiszen a kormányunk a költségvetésben a normatív támogatás emelését kismértékben biztosította, dologi emelést pedig a költségvetésben egyáltalán nem biztosít. A jelenleg hatályos rendelkezéshez képest az intézményekben élők rovására jelentős módosítást hajt végre az új szabályozás; a bentlakásos intézményekben élők, akik magas szintű ellátást igényeltek, 4-5 millió forintot is befizetnek, ezeknek a visszaigénylése eddig tíz év volt, ezt most öt évre szűkíti. Ekkora összeg esetén az idős korú vagy fogyatékos személy nem tudja megtenni, hogy intézményváltoztatás esetén újabb összeget előteremtsen. Bár a szociális háló sűrűbbre szövését vártuk, a kevesebb pénz ritkább, szakadozottabb és túlterhelt, igazságtalan rendszer előkészítését teszi lehetővé.
Az átkeresztelt kiegészítő családi pótlék, amit most gyermekvédelmi támogatásnak nevezünk, 400 forint havi emelést biztosít. A módosításban javasoljuk ennek az összegnek 6500 forintra, majd a következő lépcsőben 8400 forintra emelését.
Kérjük, hogy ezeket a módosításokat támogatni szíveskedjenek. Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť