DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök úr! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyűlés! Néhány héttel ezelőtt kezdte meg a Ház a közvetítői tevékenységről szóló javaslat tárgyalását, és elérkeztünk a szavazáshoz, legalábbis valószínűnek tartom, hogy a jövő heti ülésünkön erre sor kerülhet.
A törvényjavaslat kidolgozására az igazságszolgáltatás reformjának keretében még 1999 decemberében adott kormányzati feladat alapján került sor az Országgyűlés által. A törvényjavaslat elsősorban a jogkereső állampolgárok részére a perindítás elkerüléséhez, a polgári jogviták bíróságon kívüli rendezéséhez nyújt majd segítséget, annak reményében, hogy a jogintézmény bevezetésével a bíróságok ügyforgalmának csökkenése is megvalósulhat.
Mind az általános, mind a részletes vita megerősítette a kormányt abban, hogy a közvetítés intézményének bevezetése szakmai és politikai szempontból is megértésre talált a képviselői körökben, mind ellenzéki, mind kormánypárti körökben. A pártok ugyanis a vita során egybehangzóan azt az álláspontot képviselték, hogy a közvetítői eljárás bevezetésével az igazságszolgáltató hatóságokról olyan terhet vehetünk le, amely indokolatlanul nehezedik jelenleg a rendszerre.
Konstruktív támogatásuknak köszönhetően számos módosító javaslatot terjesztettek elő tisztelt képviselőtársaim, de bátran mondhatom, hogy az érintett tárgykörökben szakmai mércével is helytálló, megnyugtató megoldások születtek.
A közvetítés bevezetésével összefüggésben nem áll fenn kifejezett jogharmonizációs kötelezettség az Európai Közösségek joganyagával összefüggésben. Ugyanakkor a tárgykörnek nagy szerepe van a hatékonyan működő igazságszolgáltatás feltételeinek biztosításában, mely követelmény teljesítése európai integrációs szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír, tehát ilyen közvetett kapcsolat viszont fennáll. Az Európai Unióhoz történő csatlakozás egyik politikai kritériuma, továbbá az Unió tagállamai közti igazságügyi együttműködés alapfeltétele ugyanis az, hogy a tagállami igazságszolgáltatás hatékonyan működő, szervezett rendszer legyen. A közvetítői tevékenységről szóló szabályozás e cél érvényesítéséhez is hozzájárul.
Köszönöm valamennyi képviselő hölgynek és úrnak a vita során előterjesztett észrevételeit, a szakmai és politikai támogatást ezen új, a költségvetést is kímélő jogintézmény bevezetéséhez. Az a hatástanulmány, amely arra hivatott, hogy két év gyakorlati tapasztalatait értékelje, remélhetően alkalmas lesz arra, hogy megítélhessük: ezt a korszerű, a jogviták rendezésére alternatív megoldást nyújtó intézményrendszert milyen irányban kell esetlegesen továbbfejleszteni, és a közvetítői eljárás bevezetésével mennyiben valósult meg a bíróságok tehermentesítése.
Remélem, hogy mindazon képviselő hölgyeket és urakat, akik módosító indítványokat terjesztettek elő a törvényjavaslathoz, megnyugtatja az a körülmény, hogy e módosító javaslatok döntő többségét a kormány támogatta, mert úgy gondoltuk, hogy ezek hasznára válnak a törvényjavaslatnak. Azzal is egyet tudok érteni, amit Eörsi Mátyás képviselő úr utolsó megjegyzésében tett, hogy az egyik oldal kérelmére történő módosítás nem lenne helyes. Valóban, a mediálás tevékenységével szorosan összefügg az, hogy szinte minden lépésben mindkét fél akaratához szükség van.
Mindezek alapján én őszintén remélem, hogy nem korai az öröm abban a tekintetben, hogy a Ház támogatása a szavazások során is jelentkezni fog, és én bízom abban, hogy egy minőségében javított törvényjavaslat törvényként hatályba fog lépni, és ezzel egy új jogintézmény bevezetésre kerül Magyarországon.
Köszönöm szépen a figyelmet, és kérem, hogy a szavazások során is támogassák a törvényt. Köszönöm szépen. (Dr. Eörsi Mátyás tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť