DR. NAGY GÁBOR TAMÁS

Full text search

DR. NAGY GÁBOR TAMÁS
DR. NAGY GÁBOR TAMÁS, a külügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A számítástechnikai bűnözésről szóló egyezmény megszületésének alapvető oka a számítástechnikai rendszerek fejlődésének gyorsasága, mindennapi életben való jelenléte és az ezzel összefüggésben megjelent visszaélések, új típusú bűncselekmények szankcionálásának az igénye. (Folyamatos zaj.) Az adatvédelem, a szellemi termékek tulajdonjogának érvényesítése, a számítógépes kihágások és a világhálón megjelenő rasszizmus, idegengyűlölet és gyermekpornográfia megjelenése új típusú szabályozást igényel.
Az Európa Tanács egyezménye a témában az első nemzetközi egyezmény, amely a számítógépes bűncselekményeket tételesen definiálja, rendkívül nagy vitát keltett, ugyanis számos informatikai szakértő attól tartott, hogy a szigorú szabályozás a lényegétől fosztja meg az internetezés rendszerét és a használók magánéleti szabadságát. Éppen ezért több ország fenntartásokat fűzött a megerősítéshez. Magyarország mindössze egyetlen fenntartást fűzött az egyezményhez, a 9. § (2) bekezdésének b) pontját nem kívánja alkalmazni, ahogy ez elhangzott.
A Magyar Országgyűlésben egyébként 2001 novemberében már megtárgyaltuk a Btk.-módosítást, és ekkor figyelembe vettük az egyezményben foglalt elveket, és számos változtatás már ennek a nemzetközi egyezménynek az alapulvételével történt meg.
A külügyi bizottság az Európa Tanács egyezményét november 6-án megvitatta, és általános vitára bocsátását egyhangúlag támogatta.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť