DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! A minap egy, Magyarországot elég negatív színben feltüntető cikk jelent meg a Foreign Affairs című amerikai folyóiratban Celeste A. Wallender tollából. A szerző szerint Magyarország az elmúlt évek során elnyerte a "NATO legkiábrándítóbb tagja" címet, amiért pedig erős verseny folyt. A cikkíró szerint az Orbán-kormányról az a vélemény járta, hogy a hadsereg NATO-kompatibilitását szolgáló reformokat elmulasztotta, követeléseket támasztott a szomszédos országokkal szemben, a térségben új feszültségeket okozott nacionalizmusával és antiszemitizmusával. Cikkét a szerző azzal a következtetéssel zárja, hogy ha a NATO-ban léteznék a kizárás intézménye, Magyarországot már kizárták volna a szövetségből.
Az előző kormánytöbbséget adó ellenzék részéről nem maradt el a cikk hazai visszhangja sem. A folyóiratról elhangzott, hogy az valaha volt tekintélyének morzsáiból él, a szerzőről, hogy ismeretlen újságíró, aki térben és időben eltévedt. A Fidesz képviselője a cikk állításait valótlanságoknak nevezte, és minden alapot nélkülözőnek minősítette az Orbán-kormányt ért kritikákat. Kijelentette, hogy Magyarország NATO-tagsága a délszláv válság miatt elsősorban a szövetségnek és nem Magyarországnak volt érdeke. Elhangzott az is, hogy a sajtótermék cikke nem szükségképpen tükrözi a NATO vagy az Egyesült Államok kormányának véleményét.
Tisztelt Miniszter Úr! Úgy vélem, a cikkben foglaltak, illetve az arra válaszként elhangzottak szükségessé teszik, hogy a kérdést az ország nyilvánossága előtt is tisztázzuk. Kérdezem ezért a miniszter úrtól, valóban elveszítette-e minden tekintélyét a Foreign Affairs című lap a nemzetközi politika mértékadó köreiben. Szokott-e rendszerint éles különbség fennállni a lap véleménye és az Egyesült Államok kormányának hivatalos külpolitikai álláspontja között? Ismeretlen-e és újságíró-e Celeste A. Wallender? Miniszter úr tapasztalatai szerint az amerikai politikai elit minden alapot nélkülözőnek tartotta-e a cikk állításait? Miniszter úr tapasztalatai szerint a NATO vezetése csakugyan nagy nyereségnek tekintette-e Magyarország csatlakozását, amely nélkül a balkáni békefenntartó misszió lehetetlen lett volna? Ha igaz a cikk állítása, miniszter úr, kérdezem, mit tett eddig a kormány, és mit kíván tenni ezután a rólunk kialakult kedvezőtlen kép javítása érdekében? Ha pedig nem igazak a cikk állításai, akkor mire véljük azt, miniszter úr, hogy Zbigniew Brzezinski egy békepipát látott jónak ajándékozni a miniszterelnök úrnak washingtoni látogatása során?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť