KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A Foreign Affairs egy nyolcvanéves, kéthavonta megjelenő szakmai folyóirat, kiadója a Council on Foreign Relations, egy neves külpolitikai társaság, 185 ezer példányban jelenik meg, a világ számos országának döntéshozói és döntés-előkészítői jelentik az olvasótáborát, a nemzetközi kérdések első számú szaklapja. Aki ezekkel a dolgokkal nincs tisztában, az jobb, ha nem tesz nyilatkozatokat a Foreign Affairsről és az abban megjelent cikkekről. A cikkek mögött ugyanis mindig jelentős kutatómunka áll, ezért azt figyelembe is szokták venni a döntés-előkészítők és döntéshozók. Gyakran publikálnak benne hivatalban lévő törvényhozók, döntéshozók és korábbi kormányok, korábbi törvényhozó testületek tagjai. Az kétségtelen tény, hogy a Foreign Affairsben megjelent cikkek és a washingtoni kormányzat álláspontja közé egyenlőségjel nem tehető. Vannak kisebb-nagyobb különbségek, de van olyan is, amikor a megjelenő cikk teljes egészében az amerikai kormányzat álláspontját tükrözi.
Ami a szerzőt illeti: aki azt állítja, hogy Celeste A. Wallender asszony ismeretlen újságíró, az - megint azt kell mondjam - jobb, ha nem nyilatkozik szakmai kérdésekről, ő ugyanis nem újságíró, hanem egy igen jó nevű tudományos kutató, korábban a Council on Foreign Relationsnek, most a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének vezető kutatója, egyetemi tanár, a Harvard Egyetemtől kezdve a legnevesebb amerikai egyetemeken rendszeres előadó. Az igaz, hogy gyakran publikál, de ettől még nem újságíró. Ennyit a folyóiratról és a cikk írójáról.
Ami a megállapításokat illeti: a kép a valóságban kétségtelenül árnyaltabb, mint ami a cikkben szerepel, hiszen Magyarország már 1995-ben, tehát még mielőtt meghívták a NATO-ba, részt vett a boszniai béketeremtésben és a békefenntartásban. És 1999 tavaszán, alig tizenkét napos NATO-tagság után vállalt szerepet a koszovói válság megoldásában. (Nagy zaj és közbekiáltások.) Ugyanakkor az összkép persze... Elnök asszony, döntse el, hogy ki beszél most, az ellenzéki padsorok... (Körömi Attila: Ön döntse el, hogy mit kíván válaszolni!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť