DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A sajtóból újabb érdekességet tudhattunk meg a múlt héten közzétett Kehi-jelentés kapcsán, ezúttal az előző kormány államháztartási törvényhez való viszonyáról.
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak az állami kezességvállalásról szóló 2002. április 7-e utáni kormányhatározatok vizsgálatáról készített beszámolójában olvasható, hogy az Orbán-kormány ifjúsági és sportminisztere megsértette az államháztartási törvényt, mert a tárca gazdálkodásában a szakmai hatékonyság és a gazdaságosság követelményeit nem érvényesítette. A kötelezettségek vállalása ugyanis nem volt összhangban a gazdálkodási lehetőségekkel. Sőt, a jelentés szerint ez ügy kapcsán az előző pénzügyminiszter is törvényt sértett, hiszen a kezességvállalásra vonatkozó eljárási szabályok megsértésével nem tette lehetővé a jogszabályi kötelezettségek végrehajtását, ezzel elősegítette a döntésekből eredő indokolatlan költségnövekedést, továbbá nem tett eleget az államháztartási törvény előírásainak sem.
Az Orbán-kormány a választási vereség után, 2002. április 20. és május 25. között úgy gondolta, hogy búcsúajándékként meglepi az országot 22 sport célú beruházással, amelyre csaknem 34 milliárd forint kezességet vállalt. A Kehi-jelentésből kiderül, hogy ezek közül a kormányhatározatok közül egyik sem felel meg tartalmilag az államháztartási törvénynek, hiányos az indokolás, nem határozták meg a kezességvállalás feltételeit, és a teljes összeg sem állapítható meg minden esetben.
Külön figyelmet érdemel az ügyben az, hogy a május 15-én kihirdetett 15 kormányhatározat előkészítéséből 9-et nem a szakmailag illetékes szervezeti egységek készítettek elő, hanem - hogy barátok közt maradjanak - megbízás alapján a volt külügyminiszter úr, Martonyi János ügyvédi irodája. A megbízási szerződés sértette az államháztartásról szóló törvényt, ugyanis hiányzik a pénzügyi ellenjegyzés. Szintén az iroda készítette el a kezességi és hitelszerződéseket, annak ellenére, hogy az előbbire a PM formanyomtatványt alkalmaz. Bár valamennyien tudjuk, hogy nagy elképzelések születtek az ifjúsági tárcánál a sport- és egyéb beruházásokat illetően, a fejlesztésekhez szükséges szakmai programok, koncepció azonban hiányzott.
A Kehi-jelentés leszögezi: a 15 kormányhatározat egyedi döntéseken alapul, nagy része megalapozatlan, a sürgősségre, azaz a hitelből történő finanszírozásra nincs szakmai indok. Ezekkel a döntésekkel indokolatlanul mintegy 3 milliárd forint kamat és járulékos költség büdzséből történő finanszírozását vállalta az előző kormány.
Kérdezem tehát miniszter urat: mekkora terhet jelent ez az indokolatlan hitelfelvétel a költségvetésre nézve, s hogyan lehet ezt a hitelkérelmi folyamatot visszafordítani, vagy legalább változtatni rajta?
Várom válaszát. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť