DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Ez az ügy valamikor a nyáron indult, amikor is a Greenpeace aktivistái Sajóbábonyban egy-egy demonstrációt szerveztek. Nos, erről sem előzetes bejelentést a minisztérium vagy a környezetvédelmi felügyelőség felé nem tettek, sőt a mintavételezés tartalmáról, annak módszeréről sem értesítettek bennünket, nem is kérték az együttműködő közreműködést.
Ennek ellenére, amint a sajtóból erről értesültem, elrendeltem az illetékes környezetvédelmi felügyelőség vizsgálatát, amely a Bábony-patakra vonatkozóan lefolytatásra került. Ez megállapította, hogy az adott területen olyan toxikus anyagok nincsenek, amelyek a szabványnak vagy bármiféle európai minősítési rendszernek ne felelnének meg. Az iszapvizsgálatok a kadmium-, illetve nikkelértékben mutattak ki nagyobb szennyezést, mintegy 40 százaléknál magasabbat a megengedett határértéknél, egyebekben - itt a vizsgálati jelentés - olyan anyag jelenlétére utaló körülmény nem merült fel, amely bármilyen szabványnak vagy bármilyen előírásnak ne felelne meg.
Ennek ellenére az ismételt, a közelmúltban megnyilvánuló demonstrációk tekintetében az együttműködési készség a Greenpeace vonatkozásában a minisztérium felé megismételten nem nyilvánult meg, azonban innen is üzenem nekik, ha nézik az adást, hogy bármilyen együttműködésre, együttes mintavételre, rajtütésszerű támadásra, kommandóalakulatok bevetésére készek vagyunk annak érdekében, hogy egy autentikus vizsgálati eredménnyel bizonyíthassuk, hogy jó, vagy nem jó. Ha nem jó a vízminőség, ha bármilyen szennyező anyag van, természetesen a konzekvenciákat az illető cégnek le kell vonnia. Ha viszont nem, akkor jó lenne ezt megnyugtatóan rendezni.
Mindenesetre a miniszter asszony utasította a hatóságot ismételten egy teljes körű, valamennyi, az üzemet érintő tevékenység felülvizsgálatát jelentő (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) környezetvédelmi tanulmány elkészítésére, amely december 15-i határidővel van bejegyezve.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť