SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A szabadon szárnyaló fantázia néha csodákra képes.
Önben, tisztelt képviselőtársam, egy modern kori Verne Gyula veszett el (Zaj a Fidesz padsoraiból.), és mindezzel nem gyermekkori kedvenc olvasmányélményeim, vagy mondhatni talán, sokunk kedvenc gyermekkori olvasmányélményei szerzőjét kívánnám megsérteni, megbántani, sem önt, tisztelt képviselőtársam (Folyamatos zaj a Fidesz padsoraiból.), csak arra kívánnék utalni, hogy ön egy olyan színes, érdekes, részletekbe menő beszámolót adott egy soha nem volt, soha nem létezett, mesében létező találkozásról, amely szinte alkalmas volt arra, hogy hallgatóit meggyőzze minderről. (Folyamatos közbeszólások a Fidesz padsoraiból.) Csakhogy miközben Vernét épp ezért a szárnyaló fantáziájáért szeretjük, öntől elvárható lenne, hogy egy konkrét politikai kérdésben a tényekhez sokkal jobban ragaszkodjon, mint azt ön megtette az interpellációjában. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Azt se tudod, mi az!)
Mert Eörsi Mátyás sem a Defend korábbi ügyvezetőjénél, sem a jelenleginél nem járt soha - ezt egyértelműen megerősítette minden hírbehozott. (Dr. Répássy Róbert: Ezt Eörsi mondta?) Így az idézett párbeszéd is csak az ön fantáziájában él, tisztelt képviselőtársam, és ha ön ennek ellenkezőjét tudná bizonyítani, azt kíváncsian várnánk.
Ami a szóban forgó kereset visszavonását illeti, illetve az erre vonatkozó döntést, arról elmondható, hogy sem Eörsi képviselő úr, sem semelyik más politikus erre vonatkozóan semmiféle nyomást nem fejtett ki (Derültség, taps és közbeszólások a Fidesz padsoraiból, többek között: Magánfelügyelet!) a Defend Kft. vezetésére. A Defend Kft. vezetése egyébként a felügyelőbizottság egyhangú döntése értelmében egy olyan új üzletpolitikát kíván megvalósítani (Hosszan tartó derültség, taps és közbeszólások a Fidesz padsoraiból.), aminek a segítségével a peres ügyektől szándékozik megválni. És nemcsak Eörsi Mátyás esetében, tisztelt képviselőtársaim, hanem más peres ügyek, például a Group-4 és számos más magánperes eljárás esetében is.
A Defend Kft. egyik kisebbségi tulajdonosa, Csintalan Sándor a Magyar Nemzetben adott interjújában (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Halljuk!) a következőket mondta (Dr. Répássy Róbert közbeszólása.), idézem: "A Magyar Posta magatartása egyértelműen arra irányul, hogy a Defend működőképes maradjon. A Magyar Fejlesztési Bank nem szakmai szemmel, hanem pénzügyi befektetői szemmel nézi a Defendet." (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Milyen szemmel?) "Ebben nincs semmi kivetnivaló." - a Magyar Nemzetből idéztem.
Ebben szerintem sincs semmi kivetnivaló, helyénvaló ugyanis, ha az MFB, mint a Defend 60 százalékos tulajdonosa, pénzügyi befektetői szemmel nézi a Defendet, amelyik inkább az üzleti ügyekre, a privilégiuma, a kivételezettsége elvesztésével előállt új piaci környezetben való talpon maradásra összpontosít, arra helyezi a hangsúlyt. Mert a Defend jó üzleti hírnevét, hitelét nem Eörsi képviselő úr véleménye károsította meg, hanem vélhetően és sokkal inkább az, ahogy létrejött és ahogy működött (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: A bíróság nem ezt mondta!) - piacgazdaságban, versenyen kívül, állami megrendelések biztosította remek, kényelmes helyzetben. Mert az igazi botrány a Defenddel mégiscsak az volt, hogy éveken keresztül, vélhetően a Fidesz egyes vezetőinek elvárásai szerint az állami cégek és intézmények (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) számolatlanul ömlesztették nagyvonalú megrendeléseiket a Defendnek. (Folyamatos közbeszólások a Fidesz padsoraiból.) Ez a világ valóban megszűnt, de épp ezáltal fair és (Az elnök folyamatosan csenget, majd kikapcsolja az államtitkár mikrofonját.) tisztességes piaci körülmények között dolgozva... (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Botrány!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť