SZITKA PÉTER

Full text search

SZITKA PÉTER
SZITKA PÉTER (MSZP): Köszönöm, még egyszer a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A büntető jogszabályok módosítása kapcsán legfőképpen a kábítószerrel való visszaélés bűncselekményét érintő módosítások körül alakult ki politikai vihar. A Btk. '98-as módosítása a semmi tolerancia büntető politikájával kísérelte meg a kábítószerrel való visszaélés bűncselekményeinek a számát visszaszorítani. Ennek eredményeképpen rendelkezik ma Magyarország Európa legszigorúbb drogtörvényével.
Az előző ciklusban hozott módosítások azonban nem érték el céljukat. Az elképzelés rossz volt, ezeket hibás lépések követték. Rohamosan növekedett és jelen pillanatban is növekszik az összes bűncselekmények száma között a kábítószerrel való visszaélés bűncselekményeinek száma. Aggasztóan csökken évről évre az elterelő kezelésben részt vevők száma. Míg '99-ben még kismértékben, 2000-ben 25 százalékkal, 2001-ben 14 százalékkal csökkent az előző évihez képest az elterelésben részt vevők száma.
Az 1999-es módosítás és annak rossz tömegkommunikációja miatt rejtettebbé váltak a kábítószer-fogyasztók. A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt előzetes letartóztatásba kerülők körében növekedett a fiatalkorúak száma, több mint egyharmaduk fél évnél többet tölt előzetesben.
Fontos megjegyeznünk, hogy a drogkereskedők legfelsőbb szintjét nem sikerült elérni, elsősorban piti és alkalmi dílereket fogtak el. Ezen túlmenően szeretném megjegyezni, hogy 2000-ben konszenzussal elfogadásra került a nemzeti drogstratégia, melynek harmadik fő célja, szó szerint: "segíteni a drogokkal kapcsolatba kerülő és a drogproblémákkal küzdő egyéneket és családokat". A jelenleg hatályban lévő szabályozás ezzel szöges ellentétben van.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő módosítás több ponton is szigorít. Bizottsági üléseken már több képviselőtársam is rávilágított ezekre a pontokra, szeretnék mégis itt, a vitában néhányat ezek közül megemlíteni.
A javaslat szerint önálló és egységes büntető jogszabály védi a 18. életévüket be nem töltött személyeket a kábítószerrel és a kábítószernek nem minősülő, kábító hatású anyaggal, illetőleg szerrel való visszaéléssel szemben. A közhivatalt betöltő személyeket, amennyiben e minőségükben követik el a bűncselekményt, súlyosabban bünteti az előttünk lévő módosítás.
A terjesztői típusú magatartások esetében is büntetni rendeli az előkészületet. A bűncselekmények elkövetéséhez történő anyagi eszközök szolgáltatását szintén bünteti a javaslatban szereplő módosítás. Új, minősített esetként kerül be a tényállásba az üzletszerűség mellé a bűnszövetségben történő elkövetés, amennyiben a bűnszervezetben történő elkövetés nem lenne megállapítható.
Továbbá rendelkezik a javaslat a kábítószer előállításához szükséges anyagokkal, az úgynevezett prekurzor anyagokkal kapcsolatos visszaélésekről. Ezen törvénymódosítási javaslat egyben toleranciát is tanúsít azokkal a fogyasztókkal szemben, akik egyszeri - hangsúlyozom: egyszeri -, alkalmi, csekély mennyiséggel követik el a bűncselekményt. A büntetési tétel alól mentesülnek, amennyiben életmód-változtató programon vagy rehabilitációs programon vesznek részt.
Fideszes képviselőtársaim félreértik a törvényjavaslat közintézményekre vonatkozó részét, vagy csak egyszerűen nem olvasták végig a törvénymódosítás szövegét. A 21. § utolsó három sora pedig szerintem végképp elkerülte a figyelmüket. Ez a néhány sor sorolja fel ugyanis, hogy milyen gyógyító kezelésen, megelőző, felvilágosító szolgáltatáson vehetnek részt azok a fogyasztók, akik csekély mennyiséggel, egyszer követték el a bűncselekményt.
A kábítószer-fogyasztás sajnos napjainkban egyik legégetőbb problémánk. Ezzel a problémával szembe kell néznünk. Élesebb különbségtételt kell megfogalmaznunk a kereskedelem és a fogyasztók között. A magyarországi fiatalok több mint 40 százaléka már valamilyen formában találkozott a kábítószerrel. Számunkra nem lehet más cél, csak az, hogy a fiatalok előbb találkozzanak a megelőzéssel, mint a börtönnel.
Összességében: a törvényjavaslat differenciáltabb és humánusabb szabályozást javasol egy nagyon összetett és bonyolult probléma büntetőjogi kezelésére.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)
(12.30)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť