DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyűlés! Úgy tűnik, hogy Salamon László képviselő úr bejelentése volt nagy valószínűséggel az első nyilvánosság felé elhangzó hír e tekintetben. Én is csak azt tudom mondani a kormány nevében, hogy örülök annak, hogy a négy parlamenti frakció között megállapodás született - nagy valószínűséggel most már múlt időben mondhatjuk - az alkotmány módosítását tekintve.
A négy frakció a beterjesztett törvényjavaslatról már önállóan folytatta a vitáját az elmúlt napokban, hetekben a parlamentben. Ezt megelőzően az Igazságügyi Minisztérium szervezésében már két korábbi forduló is lezajlott. Ezeknek a fordulóknak, természetesen a mostani viták mindegyikének is eleme volt az, hogy szakmai és politikai szempontokat egyaránt mérlegelt mindenki, amikor az álláspontját képviselte.
Csak úgy születhetett meg a megállapodás, hogy mindegyik fél engedett abból, amit végeredményben elérni szeretett volna, azaz természetesen kompromisszum keletkezett. Őszintén remélem, hogy amikor majd alaposan áttekintjük a megállapodást - hiszen percekkel vagy nagyon rövid idővel vagyunk túl csak rajta -, és lezajlik majd még a nagybizottság, illetve az alkotmányügyi bizottság vitája, akkor is megállapíthatjuk azt, hogy tartható a szöveg minden szempontból.
(17.30)
Bízom abban, hogy ez teljes mértékben így van. Azaz mindenki számára, szakmailag is és politikailag is vállalható kompromisszum született, amiből az is következik nyilván, minden bizonnyal, hogy innentől kezdve közös a parlamenti frakciók felelőssége. De hiszen ezt tudtuk a vita elején is, az alkotmány módosításához a 386 megválasztott országgyűlési képviselőből 258 igen szavazata szükséges, azaz abszolút kétharmados szabályról van szó.
Nagyon remélem, hogy ha ma lezárul a részletes vita, és a bizottsági ülések rendben lezajlanak, akkor rövid időn belül szavazhat az Országgyűlés a módosító javaslatokról, majd pedig végszavazás történhet. Ha ez így van, akkor ez egy jó lendületet adhat ahhoz az utolsó szakaszhoz, amely a csatlakozásig Magyarország számára hátralévő időszakként előttünk áll. Nagyon remélem, hogy ez az egyetértés megmarad, és mindvégig így lesz. Ehhez természetesen az szükséges, hogy kellő kompromisszumkészség és vitakultúra uralja a további menetét az eljárásnak.
Még egyszer, örömmel üdvözlöm a megállapodást, és nagyon remélem, hogy ez egy jó folyamat kezdetét jelentette.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban. - Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť