DR. NAGY GÁBOR TAMÁS

Full text search

DR. NAGY GÁBOR TAMÁS
DR. NAGY GÁBOR TAMÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Én az első vitaszakasznak egy olyan paragrafusáról szeretnék beszélni, amely az alkotmány 6. §-a (3) bekezdésének egy új szövegezését javasolja. Ez a pontja az alkotmánynak talán kicsit távolabbról függ össze az európai uniós csatlakozással, ám ha felolvasom, hogyan szól ez a paragrafus most, és milyen fontos kérdéseket taglal, akkor rögtön érthető lesz, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Párt szerint a kérdés nem választható el hazánk európai uniós csatlakozásától.
Az alkotmány 6. §-ának (3) bekezdése szerint a Magyar Köztársaság felelősséget érez a határain kívül élő magyarok sorsáért, és előmozdítja a Magyarországgal való kapcsolatuk ápolását. Ez az a pont, amelyre alapozva később a határon túl élő magyarok kedvezményeiről szóló törvény is megszületett, amelynek számos eleméről mind a mai napig egyeztetések és viták zajlanak. De abban eddig minden kormány és minden politikai erő egyetértett, hogy fontos ez a felelősségvállalás, fontos ez a deklaráció, az alkotmányos szintű kinyilvánítása annak az egységes nemzetnek, amely a magyarságot a Kárpát-medencében jellemzi.
A Magyar Állandó Értekezlet 2002. november 17-én ülést tartott, és ezen megfogalmazódtak azok a felvetések, amelyek az európai uniós csatlakozással kapcsolatban az ott részt vevő feleket foglalkoztatták. A zárónyilatkozatban a következőket rögzítették: "A MÁÉRT résztvevői annak tudatában támogatják az alkotmánynak az uniós jogharmonizációval kapcsolatos szükséges módosítását, hogy a Magyar Köztársaság határon túli magyarsággal kapcsolatos alkotmányos felelőssége nem csökken az Európai Unióhoz való csatlakozás után sem, hanem lehetőség szerint növekszik".
Ennek alapján a jelenlegi megfogalmazás helyett egy új szöveget javasolnak a képviselőtársaim, Kelemen András, Németh Zsolt és Salamon László. Ez egy pontosabb, egyértelműbb szöveg, jobban kifejezi a Magyar Köztársaság felelősségvállalását a határon kívül élő magyar közösségek, a magyar nemzethez tartozó személyek iránt. Az általunk javasolt szöveg a következőképpen hangzik: "A Magyar Köztársaság elősegíti a határain kívül élő magyarok nemzeti azonosságtudatának és anyanyelvének megőrzését, kultúrájának ápolását és gyarapítását, a Magyarországgal való szoros kapcsolatainak fenntartását és erősítését, valamint támogatja az e célok megvalósítására hivatott intézményeik működését." Ez a szövegezés, ez az alkotmányos szintű jogi norma komoly előrelépést jelentene a Kárpát-medencei magyarság megmaradása, gyarapodása, a magyar nemzet összetartozásának kifejezése szempontjából.
Vannak persze - és ezt a vitában is a bizottsági üléseken elmondták -, akik úgy gondolják, hogy ez a kérdés nem tartozik a csatlakozás témaköréhez, és ezért nem is kell róla beszélnünk. Az alkotmány olyan, amilyen, úgy jó, ahogy van, vagy legalábbis nem indokolt ebben a kérdésben a változtatás, a "felelősséget érez" megfogalmazás elégséges a határon túl élő magyar közösségek megsegítéséhez.
A mi felfogásunk szerint azonban a Magyar Köztársaság alkotmánya annyival fölötte áll más jogforrásoknál, adott esetben még az uniós szabályoknál is, amennyire fontos az, hogy benne pontos, precíz jogi tartalommal kerüljön megfogalmazásra a határon túl élő magyarokért való felelősségvállalás, amely nem elegendő a jelenlegi formájában. Úgy gondoljuk, későbbi tárgyalási pozíciónkhoz is fontos, hogy a Magyar Országgyűlés e tekintetben egyértelműen rendezze ezt a kérdést.
Megjegyzem egyébként, hogy nem példa nélküli, más országok alkotmányában is található ehhez hasonló megfogalmazás. A román alkotmány például a 7. cikkében úgy rendelkezik a külföldön élő románokról, hogy az állam támogatja a kapcsolatok erősítését az ország határain kívül élő románokkal, és az állampolgárságuk szerinti állam törvényeit betartva cselekvően fellép etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megtartásáért, fejlesztéséért, kifejezéséért. Nem szeretnénk tehát többet, mint azt, hogy amit eddig tettünk, alkotmányos alapon, pontos megfogalmazással és egy magas szintű kifejezéssel folytassuk a határon túl élő magyarok érdekében.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť