DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Nagyon szerencsés helyzetben vagyok, két okból is, bár a két ok összefügg. Örülök is, hogy rám hárul az a szerep, hogy az Országgyűlés ülésén hírt adhatok arról, hogy az alkotmánymódosítás tárgyában folyó egyeztetés, úgy tűnik, a lényeges kérdésekben eredményre vezetett. Ezt azért fontos elmondani, mert innen adódik a szerencsés helyzetem másik oldala, hogy most ennek a megegyezésnek a reményében, ebben a részletes vitában már nem kell olyan erőteljesen érvelni, különösen nem olyan javaslatok, adott esetben például az én egyes javaslataim érdekében, amikről tudom, hogy a megegyezés értelmében majd egy másik, négypárti közös javaslat fogja a végső és helyes szót kimondani.
A mostani tárgyalási szakasz is egy ilyen terület, mert gyakorlatilag itt a csatlakozási klauzuláról van szó, az uniós csatlakozással összefüggő és az ország helyzetét, pozícióját érintő alapvető kérdésekről, ami talán, ha szabad egyáltalán rangsort emelni, a különböző kérdések közül a legfontosabbak közé tartozik vagy talán maga a legfontosabb is.
A vita során mindig három elemet emeltünk ki a csatlakozás kérdéseiben. Az egyik a csatlakozási klauzula és az ország helyzete a tagállamok viszonylatában; hogyan alakul az ország szuverenitása, pontosabban érintetlen marad-e - ez az egyik nagyon fontos kérdés a számunkra; a másik a kormány és az ellenzék viszonya, a harmadik pedig a népszavazás kérdése.
Nos, ez a vitaszakasz ebből a három kérdéskörből az elsőre vonatkozó vitaszakasz. Mint erre utaltam, ebben a négypárti megegyezésen, alig egy-két órával ezelőtt, sikerült szövegszerű megegyezésre is jutni, melynek a pontos recitálására nem vállalkozom; ennek a leírása tudtom szerint folyamatban van, benyújtásra fog kerülni. De ez az a helyzet, ami fölment az alól, hogy én most a 6., a 9. és a 11. javaslataim elfogadása tárgyában valamilyen makacs és erőteljes álláspontot fejtsek ki, mert hiszen tudom, hogy ezeket a kérdéseket az említett közös módosító javaslat fogja megoldani.
Mindenesetre az a megoldás, ami itt kialakult, a Fidesz-Magyar Polgári Párt számára elvileg fontos kérdéseket akceptálja, ennek a talajáról indul ki. Nevezetesen, hogy nem kell az alkotmányból eredő hatásköreinkről lemondani, azoknak gyakorlását az Unió számára, hogy úgy mondjam, átengedni, hanem az alkotmány a hatáskörök közös gyakorlásáról fog beszélni, de a szöveg árnyalni fogja azt a helyzetet, hogy ez az Unió tagállamai viszonylatában elég bonyolult működési formában valósul meg.
Ami bizonyos értelemben ehhez a kérdéshez kapcsoltan jelentkezik itt a vitában, bár szorosan nem az uniós csatlakozás kérdése, az az ajánlás 6. pontjában foglalt módosító javaslat. Ez a törvényjavaslat 1. §-ának az elhagyására irányul. Ez a kérdés bizonyos értelemben nyitott, de még egyszer mondom: ez viszont nem az uniós csatlakozás témaköre. A négypárti megegyezés során a kormányoldal részéről is kifejezésre jutott az, hogy valamit kell ezzel a szöveggel csinálni, mert ez így, ahogy itt szerepel, nem megfelelő.
(17.20)
Nyilván ezt az elkövetkezendő bizottsági üléseken, például az alkotmányügyi bizottság ülésén kell majd végiggondolni. E tekintetben - tehát most az ajánlás 6. pontjában jelzett és a törvényjavaslat 1. §-ának elhagyására irányuló javaslatról beszélek - fenntartom azt az álláspontunkat, hogy a legmegfelelőbb megoldás az, hogy ez az 1. § maradjon el. Ez az 1. § - még egyszer mondom - szükségtelen az uniós csatlakozáshoz, nem függ össze az uniós csatlakozás kérdéseivel.
A 9. számú javaslatról az előbb elmondottak okán részletesen beszélni nem kívánok. Ezek szerint egy négypárti javaslat fogja ezt a kérdést megoldani.
A 11. számú javaslatban pedig, amely arra irányul, hogy a közösségi jogra vonatkozó passzus, vagyis a törvényjavaslat 3. §-a maradjon el, megállapodtunk most, a négypárti egyeztetésen, tehát itt, csakúgy, mint minden elvi jelentőségű kérdésben, nyitott kapukat döngetnék. Ígéretet kaptunk arra, hogy a kormányoldal e tekintetben is támogatni fogja az álláspontunkat.
Tisztelt Országgyűlés! A körülmények szerencsésnek látszó fejleményei lehetővé tették, hogy e három, nagyon-nagyon lényeges javaslat tekintetében hat percben is el tudjam mondani az álláspontomat.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť