DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ez egy olyan kérdéskör, ami hasonlatos ahhoz, amiről Hargitai János és Nagy Gábor képviselő urak is beszéltek.
(17.50)
Valóban, van ennek az alkotmánymódosításnak több olyan témaköre, amelyet a négypárti egyeztetésen olyan kiemelt súllyal nem kezeltünk, bár ezek nagyon-nagyon fontos kérdések, de mégis a mostani alkotmánymódosítás tárgyai közül a kardinális kérdések azok voltak, amelyeket az első vitaszakaszban szóba hoztam, és amelyekre még sor fog kerülni. De azért valóban ezek is fontos kérdések.
Bár Vastagh képviselő úr az imént Nagy Gábor Tamás felszólalására azt jelezte vagy kérte, hogy legyen az ellenzék ezekben a kérdésekben önmegtartóztató, de azért azt is elmondanám, hogy a négypárti egyeztetésen - ahol hangsúlyoztuk, hogy ezeket a kérdéseket is olyan ügyeknek tartjuk, ahol az álláspontunkat fenntartjuk, és szeretnénk, ha sikerülne meggyőzni a kormánypárti többséget ezekben a kérdésekben is - kormánypárti oldalról nyitottságot mutatott Vastagh képviselő arra nézve, hogy ezekről itt a mai részletes vitában is, illetve a bizottsági üléseken is tudunk tárgyalni. Ilyen a Magyar Nemzeti Bank kérdése is.
Az egyik probléma a Magyar Nemzeti Bankkal kapcsolatos alkotmánymódosításnál egy alkotmányjogilag nem világosan értelmezhető szóhasználat, a "monetáris politika" kifejezés használata, ami természetesen a közgazdasági, pénzügyi világban egy egyértelmű kifejezés, azonban alkotmányjogilag nem körülhatárolt fogalom. Módosító javaslatunk egyrészről ennek a szófordulatnak a kiváltását célozza, és arra teszünk javaslatot, hogy a "monetáris politika" kifejezés helyett az "árstabilitás elérése és fenntartása" kifejezés jelenjék meg a törvényben; vagy itt alternatív javaslattal éltünk, talán még egyszerűbben: az "árstabilitás biztosítása" kifejezés kerüljön be a törvénybe. Különben önmagában ehhez a javaslati elemhez részletesebb indokokat nem kívánok fűzni az előbb elmondottakon túl; tehát pontosan értelmezhető, magyar terminológia használata indokolt, és ezt célozza ez a kapcsolódó módosító javaslat. Ezt egyébként most kapcsolódó módosító javaslatként nyújtottuk vagy nyújtjuk be a törvényjavaslathoz.
A másik problematikus elem ezzel a javaslattal kapcsolatban a bankelnöki rendelet jogforrási helye, amiről az általános vitában is volt szerencsém szólni. Ebből eredően itt most a részletes vitában ezzel hosszabban nem kívánok foglalkozni. De nagyon röviden azért arra mindenképpen utalok, hogy ha jogszabályként értelmezzük a bankelnöki rendeletet, és ez az alkotmánymódosítás ezt célozza, akkor mindenképpen indokolt rendezni a különböző többi jogszabályhoz fűződő viszonyát. Nem elég csak annyit kimondani, hogy törvénnyel nem lehet ellentétes - mert a törvény csak egyike a jogszabályoknak -, hanem akkor tisztázni kell, hogy a bankelnöki rendeletnek mi a viszonya a többi rendelethez, a kormányrendelethez, illetőleg a miniszteri rendelethez; hogyan helyezkednek el, melyik melyikkel kerülhet összeütközésbe, és adott esetben, ha kollízió, összeütközés van a különböző rendeletek között, akkor melyik az irányadó.
Eredeti javaslatunkat e tekintetben egyébként fenntartjuk. Az arra irányult, hogy mivel ez az európai uniós csatlakozással nem szorosan összefüggő kérdés, ne szabályozza ezt most az alkotmánymódosítás, tehát a javaslatunk arra irányul, hogy a törvényjavaslat 6. §-ának ez a rendelkezése, amelyik arról szól, hogy a Nemzeti Bank elnöke rendeletet bocsáthat ki, maradjon el. Ha azonban ezt a tisztelt kormánykoalíció nem osztja, akkor javaslatunk arra irányul, hogy a Nemzeti Bank elnökének rendeletét az alkotmánymódosítás hozza összhangba a többi jogszabállyal, a többi rendelettel, vagyis ezt a rendeletet illessze be a jogforrási hierarchia rendszerébe. Konkrét javaslatunk az, hogy ebben az esetben az alkotmánymódosítás mondja ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete nemcsak törvénnyel, hanem kormányrendelettel és miniszteri rendelettel sem lehet ellentétes.
A Nemzeti Bankkal kapcsolatosan ezek tehát az újabb kapcsolódó módosító javaslataink, amelyeket előterjesztettünk és a tisztelt Ház szíves figyelmébe ajánljuk.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť