DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. E téma kapcsán is igyekszem rövid lenni, mert a négypárti egyeztetésen, úgy tűnik, ebben is elfogadásra került a Fidesz-Magyar Polgári Pártnak az a javaslata, hogy ne terheljük az alkotmánymódosítás ügyét feltétlenül a népszavazás részletkérdéseivel. Az a politikai megállapodás született, hogy a népszavazás konkrét kérdéseit az integrációs bizottság hétfői ülésén egyeztetik a pártok, és remény van arra, hogy a még nyitott, de még a részleteket illetően teljes egyetértésre nem jutott álláspontokat sikerül közös nevezőre hozni, és sikerül itt is megoldást találni.
E témakör kapcsán most felszólalásomban csupán arra szorítkozom, ami a kérdés érdemét illeti, hogy megismétlem a Fidesz-Magyar Polgári Párt azon álláspontját, hogy véleményünk szerint, álláspontunk szerint ügydöntő népszavazásra csak akkor kerülhet ebben a kérdésben sor, ha a szerződés feltételei már nem változtathatók meg, ha a szerződésnek egy olyan végleges szövege áll rendelkezésünkre, amely már nem változhat, és amelynek ismeretében minden választópolgár számot tud vetni azzal, hogy miről dönt.
(18.50)
Kétségtelen, ezt el kell mondani a vita kapcsán, hiszen nagyon sokat vitatkoztunk erről a bizottságunkban is, a nyilvánosság különböző fórumain is, nyilvánvalóan a Fidesz sem arra gondol, hogy a több száz, netán ezeroldalas dokumentumot a lakosság a szabadidejében fogja olvasgatni, és próbálja mondatról mondatra értelmezni. De arra igenis szükség van, hogy a már ismert feltételeket a nyilvánosság előtt politikusok, más szakemberek, hozzáértők, a sajtó képviselői, a sajtóélet szereplői megvitassák. Szükség van azokra a fórumokra, szükség van azokra a rendezvényekre, amelyek kapcsán ezeket a kérdéseket elvisszük az állampolgárokhoz, mert nemcsak abban van történelmi felelősségünk, hogy az uniós csatlakozás kérdéseihez, problémájához hogyan viszonyulunk, nemcsak abban van történelmi felelősségünk, hogy igyekszünk mindent elkövetni, hogy a lehető legjobb feltétellel csatlakozhassunk az Európai Unióhoz, hanem úgy gondolom, abban is felelősségünk van, komoly felelősségünk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy az állampolgárok a lehető leginformáltabb helyzetben tudjanak az urnák elé járulni.
Azt gondolom, az nem járható út, hogy a politikai elit úgymond elhárítsa magáról a döntés felelősségét, és úgy állítsa az embereket a népszavazás elé, hogy valójában az emberek, a választópolgárok előtt nincsen egészen pontos, tiszta kép.
Minket ez az álláspont vezet tehát, hogy erre a népszavazásra úgy kerüljön sor, hogy mindenki, minden magyar állampolgár, aki majd elmegy dönteni ebben a kérdésben, valóságos döntési helyzetben legyen és képben legyen. Ezért úgy gondoljuk, a 44. és 45. számú módosító javaslatokban megfogalmazott álláspontunk... Ezt fejből mondtam, elnézést, pontosítom: csak a 45-öst említem, elnök úr, tisztelt képviselőtársaim, tehát a 45. pontban megfogalmazott módosító javaslatunk az, ami ezt a megoldást szolgálja. Még egyszer: ennek a kérdésnek a legapróbb részleteit reményeink szerint majd a hétfői integrációs bizottsági ülésen fogják tudni a pártok képviselői tisztázni.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť