DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Szeretném én is köszönteni azt a megállapodást, ami néhány perccel ezelőtt megszületett, ezt én a józan ész diadalának tartom, és az ország győzelmének. Hiszen ezáltal teremtettük meg - reményeim szerint, és ez bizonyára igazolódik majd a szavazások során is - azt az elengedhetetlen feltételt, ami nélkül nincs Magyarország európai uniós tagsága. Ez tehát kötelességünk volt, és örülök annak, hogy bölcsen és valóban körültekintően sikerült megtalálni a megoldást.
Amikor a lehetséges szabályozás terjedelméről folyt a vita, elég sok helyütt elhangzott az a kívánalom, hogy maradjunk a lehető legszikárabb tematikánál, és csak azt vegyük bele, ami éppen az európai csatlakozás miatt fontos. Ezt elsősorban képviselő úr hozzászólása kapcsán kívánom megjegyezni. Nem vitatom azt, hogy az ön javaslata nem indokolt, és nem lenne jobb, hogyha a magyar alkotmány a környező országokban élő magyarokról még tartalmasabb, még egzaktabb lenne. Én el tudtam volna képzelni ezelőtt két évvel, amikor az Országgyűlés a kedvezménytörvényt tárgyalta, hogy annak az elejére tettünk volna egy olyan alkotmányos passzust, amely ezeknek a követelményeknek megfelelt volna, lehet, hogy most kevesebb gondunk lenne egyébként magával a kedvezménytörvénnyel, és egzaktabb alkotmányos alapokra tudtuk volna helyezni, de ezen már túl vagyunk.
Abban kérem az önök megértését és bizonyos tekintetben a józan mértékletességet, hogy ne feszítsük szét a jelenlegi szabályozási tematikát, mert ez veszélyeztetheti azt, amit most már, úgy tűnik, valamennyien szeretnénk elérni, hogy a Magyar Országgyűlés a csatlakozás szempontjából elengedhetetlen alkotmánymódosítást elfogadja.
Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban. - Dr. Horváth János tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť