BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Csapody Képviselő Úr! Egyetértek felszólalásának azon részeivel, amelyekben méltatta a formálódó konszenzust a határon túli magyarság fontos ügyében. Konkrét javaslatával itt és most, meg kell vallanom őszintén, ugyanakkor nem tudok egyetérteni. Itt és most ezt azért tartom megoldhatatlannak, mert igaz, hogy egy újabb egy százaléknyi rendelkezés a személyi jövedelemadó-bevételekről az adózóra kötelezettséget nem ró, lehetőséget teremt neki arra, hogy plusz egy százalék erejéig a határon túli magyarságot is támogathassa. Ugyanakkor minden egy százaléknyi személyi jövedelemadó-lehetőség most, a költségvetési törvény tárgyalása során, amikor már formálódnak a keretösszegek, bevételkiesést jelent.
Képviselő úr mondhatná, hogy néhány milliárdról van szó, hiszen az egy százalék, ha ki is használják, legfeljebb 10 milliárd körüli összeg, és ez a költségvetés sok ezer milliárdos főösszegéhez képest látszólag elhanyagolható.
Ugyanakkor éppen a tegnapi részletes vita - ennyiben hadd utaljak vissza rá - mutatott rá arra az igyekezetre, hogy bizony képviselőtársaink, kormánypártiak és ellenzékiek, amikor hasznos célokra keresnek forrást, nagyon sokszor módosító indítványaikban ezekhez a célokhoz milliárdonként próbálják összekaparni a szükséges pénzt. Így például volt egy olyan tétel a költségvetési törvényjavaslatban, amely mindössze 1,4 milliárdos kiadást irányzott elő állami ünnepségekre, és ezt az egy tételt több mint kilencven ellenzéki módosító indítvány próbálta más célra átcsoportosítani. Így természetesen az a képtelen helyzet teremtődhetne, ha valamennyi indítványt támogatná az Országgyűlés, hogy az eredeti előirányzat többszörösét, több mint 30 milliárdot fordítanának más célra, ami nyilvánvaló képtelenség.
Ezzel csak azt kívántam jelezni, hogy sokszor, kiélezett helyzetekben, amikor egyszerre kívánunk a jövő évben életszínvonal-emelkedést és takarékos állami költségvetést, bizony minden milliárdnak jelentősége lehet. Hosszú távon természetesen, egy következő költségvetési törvény tervezésekor erre a kérdésre vissza lehet térni; nyilván képviselő úrnak lesz törvénymódosítási javaslata, ha a napirend előtti felszólalást ebben a formában is tett követi.
Ugyanakkor nem teljesen kizárt, hogy azt az elvet, ha nem is olyan mértékben, mint képviselőtársam napirend előtti hozzászólásában javasolja, de akár rövid távon is érvényesítsük, hiszen a hatályos törvények lehetővé teszik, hogy a már rendelkezésre álló 1+1 százalékból az adózó a költségvetési törvényben meghatározott társadalmi célokra is utalhat át pénzt, ha azokkal egyetért. Ezeket a célokat a költségvetési törvényjavaslat 29. §-a tartalmazza. Képviselőtársam tehát, ha úgy gondolja, hogy a 29. § céljait a határon túli magyarság támogatásával ki kívánja egészíteni, akkor az egy érdemi vita lehet.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť