VÍGH ILONA

Full text search

VÍGH ILONA
VÍGH ILONA, a kulturális és sajtóbizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Elnöknő! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országos Rádió és Televízió Testület a 2001. évi tevékenységéről az 1996. évi I. törvénynek megfelelően határidőre benyújtotta a beszámolóját, amely megfelelő tartalommal és formában került az Országgyűlés elé.
A kormánypárti képviselők által előterjesztett, előttünk lévő országgyűlési határozati javaslat megfogalmazza: "A beszámoló hiányossága, hogy nem tükrözi súlyának megfelelően azokat a problémákat, amelyek a magyar média területén jelentkeztek a beszámolási időszakban. Az ORTT mint a média területén a törvényességi felügyelet ellátására kötelezett testület nem mutatott elég aktivitást, nem foglalt állást olyan kérdésekben, amelyekben a törvény szerint hatósági fellépésre lett volna szükség."
Ezzel az országgyűlési határozati javaslattal mi ellenzéki képviselők nem tudunk egyetérteni. A beszámolót az ellenzéki pártok 7 igen szavazattal elfogadták.
Az ORTT feladata a műsorszolgáltatóknak a médiatörvényben meghatározott törvényes működésének a felügyelete. Nem dolga az ellenzéki pártok vélt sérelmeinek az orvoslása, és az ellenzéki pártok nem adhatnak sajátos pártszempontjaiknak megfelelő utasítást az ORTT-nek.
A kuratórium törvényesen működött, döntéseket hozott, amely döntésekben a kuratórium szocialista és szabad demokrata delegáltjai is részt vettek. Ezek után azért nem fogadják el az ORTT 2001. évi beszámolóját, mert utólag úgy ítélik meg, hogy nem azokra a sajátos pártszempontokra volt tekintettel a kuratórium elnöksége, amelyek a szocialisták érdekeit szolgálták volna.
A frekvenciagazdálkodás tekintetében sem teljesen szabad az ORTT. A Hírközlési Felügyelettől különböző csoportosításban frekvenciákat rendel meg, és azokat a piacon áruba bocsátja, legyenek azok klasszikus kereskedelmi rádiók vagy más típusú szolgáltatások. Nincs tehát lehetősége arra, hogy a piaci szereplők számát korlátozza, illetve a piaci versenyt valamilyen módon kordában tartsa. A törvénynek ez a rendelkezése 1996 után biztosan szolgálta azt, hogy sokszínű és sokszereplős legyen a médiapiac.
A kormánypártok felvetették, hogy mennyire tekinthető törvényesnek a magyarországi közszolgálati csatornák, a közmédiumok, az intézmények működése akkor, amikor az elmúlt években csonka kuratóriumok irányították ezeket az intézményeket. A közszolgálati műsorszolgáltató közalapítványok kuratóriumának törvényességével kapcsolatban az ORTT-nek hatásköre nincs.
A beszámoló vitájában elhangzott a kormánypárti képviselők részéről, hogy 6994 esetben fordult elő a médiatörvény valamely rendelkezésének megsértése, valamint az, hogy a 2000-2001. esztendőkre vonatkozóan háromnegyed-egynegyed arányú volt a kormány- és az ellenzéki oldal megjelenése.
A jogszabálysértésekkel kapcsolatban a közel 7 ezer esetből 4 ezer rendbeli reklámidő-túllépés történt, egy másodperccel, öt másodperccel, illetve tíz másodperccel. A súlyos és következetes törvénysértések azok, amelyek az ORTT-t is nyomasztják, ahol a műsorszolgáltató is biztosan tudja, hogy jogszabályt sért, és egészen addig anyagi érdekei mentén nem változtat magatartásán, amíg eljárásjogilag el tudja húzni a határozat kimondását.
Felvetődött a kiegyensúlyozottság kérdése, a kormányoldal 80 vagy 75 százalékos médiahasználata. Ez egyrészt várhatóan így is fog maradni, másrészt megközelítőleg azonos volt ez a szám más kormányzati ciklusban is, tehát ez kormánytól független.
 
(14.00)
A kormánynak általában vannak hírei, a külügyminiszter utazik, találkozik valakivel, a kormánynak vannak javaslatai, tehát egy kétharmados-egyharmados arány elfogadhatónak tekinthető, és semmit nem mond a pártatlanságról, a kiegyensúlyozottságról és az elfogulatlanságról. Mindegyik műsorszolgáltató követ el hibákat, konkrét elfogultságok voltak tetten érhetők konkrét műsorokban mindegyik műsorszolgáltatónál, és itt nagy jelentősége van annak, hogy mekkora hatókörű televízióról és rádióműsorokról van szó.
Az ORTT ellenőrzési rendszere évek óta változatlanul működik, ezért ha az előző évek beszámolóit a parlament elfogadta, akkor ugyanezen kritériumok alapján a 2001. évi beszámolót is el kell fogadnia.
Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy az ORTT beszámolóját apróbb hiányosságok miatt nem fogadják el. Nem fogadjuk el azért, mert míg az ORTT törvényesen működik, addig a Medgyessy-kormány törvénytelenül megfosztotta a közszolgálati médiumokat és azok kuratóriumait a normatív finanszírozástól, és teljes mértékben kiszolgáltatta működésüket a kormánynak. Amíg ezt a törvénytelen, az európai normákat, a sajtószabadságot sértő állapotot nem szüntetik meg, addig nem fogadható el a kormánypártok álláspontja. A kisebbségi véleményünk tehát: javasoljuk az ORTT beszámolójának elfogadását.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť