KIS PÉTER

Full text search

KIS PÉTER
KIS PÉTER, a környezetvédelmi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Parlament! Az országos hulladékgazdálkodási tervet a környezetvédelmi bizottság 2002. szeptember 26-án kihelyezett ülésén, Gyulán tárgyalta. A bizottsági ülésen megfogalmazódott, hogy egy ország fejlettségi és kulturáltsági szintjét nagyban meghatározza környezeti állapotának és hulladékgazdálkodásának színvonala. A sommás megállapítás kifejezi a terv tárgyalásának fontosságát és időszerűségét.
A 2000. évi XLIII. törvény szerint a tervet 2001. június 30-áig a parlamentnek tárgyalnia kellett volna, ugyanis a további regionális és önkormányzati tervek elkészítésének határideje ehhez igazodik. Ezek szerint ez év december 31-éig már az önkormányzati terveknek is készen kellene lenniük. Az előző kormány tehát mulasztott, nem tartotta be a törvényi határidőt. Ezért meglepő volt, hogy a bizottsági ülésen az ellenzék a jelenlegi minisztériumnak rótta fel, hogy a terv késlekedik, és csak most kerül a parlament elé.
Tisztelt Parlament! A terv az előző kormány ideje alatt elkészült, a jelenlegi kabinet a nyár folyamán elkészítette a terv szükségszerű módosításait, kiegészítéseit. Az előttünk lévő tervet a bizottság tagjainak és a szakértőknek már a nyáron volt lehetőségük véleményezni.
A bizottság ülése megállapította, hogy országunkban a hulladékgazdálkodás alacsony szinten van, és nagy a távolság az Európai Unió tagállamai szintjétől. A felzárkózás komoly erőfeszítéseket és jelentős fejlesztési forrásokat igényel a következő években, évtizedben.
Az Európai Unióhoz való csatlakozás szükségszerűsége mellett a sikeresség vagy sikertelenség az emberek szintjén dől el, azon, hogyan viszonyulunk önmagunkhoz, az igényünket milyen összefogással és intézkedésekkel tudjuk magas szintre emelni.
A bizottság ülésén egyetértés alakult ki az alábbi témákban. A jelenlegi adatszolgáltatási rendszer nem alkalmas a színvonalas tervezőmunka elvégzéséhez, ezért még ebben az évben indokolt az új adatszolgáltatási kormányrendelet kiadása, hatályba léptetése. Fontos teendő a hulladékgazdálkodással kapcsolatos intézményrendszer fejlesztése, az ehhez szükséges pénzügyi és szervezeti intézkedéseket a hatósági területeken is meg kell tenni. A hulladékgazdálkodás ágazati integrációja intézményi garanciákkal valósuljon meg. A hulladékgazdálkodás koncepcionális átgondolása előzze meg a jogi szabályozás kifejlesztését és módosítását. A legnagyobb teher és munka az önkormányzatokra hárul, mivel ez az a szint, ahol az előrelépés garanciái leginkább megteremthetőek, de a saját erőn felül a források biztosítása a kormány felelőssége.
A bizottsági ülésen érthetetlen volt az ellenzék azon felvetése, miszerint az országos hulladékgazdálkodási terv nem terv, hanem irányelv, és irányelvként fogadja el az Országgyűlés. A felvetés nem helyénvaló.
1. Az előző kabinet által elkészített tervben jelentős változás nem történt, és az akkori kormány, valamint az akkori bizottság is tervként hagyta jóvá.
2. A XLIII. törvény 33. §-a a nemzeti környezetvédelmi program részeként országos hulladékgazdálkodási tervet ír elő, és a törvény módosítására ez idáig nem került sor. Ezért a többségi vélemény szerint a felvetés indokolatlan.
Tisztelt Parlament! A terv az Európai Unió követelményei szerint és annak szellemében jelöli meg az ország 2003-2008 között elvégzendő feladatait, kiemelve a képződő hulladékmennyiség, a veszélyforrások és szennyezett területek, valamint a lerakással történő ártalmatlanítás csökkentését, a hulladékhasznosítás növelését, a környezettudatos és jogkövető magatartás erősítését, a hiányos szabályozási rendszer teljessé tételét, a szelektív hulladékgyűjtés és hulladékudvarok elterjesztését, az oktatási, nevelési és szemléletformálási tevékenység hatékonyabbá tételét.
Tisztelt Parlament! A környezetvédelmi bizottság többségi álláspontját ennyiben kívántam ismertetni. A bizottság 11 igennel, 4 nemmel, 4 tartózkodással az országos hulladékgazdálkodási tervet alkalmasnak tartja az általános vitára. Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť