DR. KISS ELEMÉR

Full text search

DR. KISS ELEMÉR
DR. KISS ELEMÉR, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Két éve halmozódó indulatok szabadultak el Jászladányban. Amikor egy konfliktus ilyen hosszú ideig tart, akkor úgy gondolom, hogy a vitázó feleknek érdemes, fontos és célszerű önvizsgálatot tartaniuk, mert nem gondolnám és nem gondoljuk, hogy az egyik oldalon van a teljes igazság, és a másik oldalon szemernyi igazság sincs.
Ennek az ügynek van egy jogi oldala: engedélyek, határozatok, határozatmegsemmisítések, és végül most bírósági ügy; és majd a végén a bíróság megállapítja, hibázott-e valaki, ha igen, ki, hol és miben hibázott. A jog azonban és a jogi megoldás, egy bírósági ítélet önmagában nem elegendő, hiszen nem tud, nem képes békességet teremteni.
A dolognak van egy másik oldala, és a másik oldal két alkotmányos követelményből áll. Az egyik az, hogy a lehető legjobb oktatási feltételeket teremtsük meg a gyerekeknek, minden gyereknek. (Varga Mihály: Nem sikerült!) Még nem sikerült, igen, de a kormány azon dolgozik, hogy az esélyegyenlőséget megteremtse ezen a területen is, és e tekintetben nyilvánvalóan fontos ez a családnak, a kisebb és nagyobb közösségnek és az országnak egyaránt, mert a többlettudás az a lendítő erő, ami az egyént és az országot egyaránt előbbre viheti.
A másik alkotmányos kötelesség pedig úgy hangzik, hogy ne legyenek csoportok kiközösítve azon az alapon, hogy cigányok vagy nem cigányok, és ne legyenek megkülönböztetések aszerint, hogy szegényebbek vagy gazdagabbak a szülők. Akkor járunk el helyesen, ha innen, az Országgyűlés ülésterméből is felhívjuk a feleket: próbáljanak meg kompromisszumot kötni és kompromisszumot találni ebben az ügyben.
Az Oktatási Minisztérium - ígéretéhez képest - ennek a konfliktusnak a megoldásához segítséget nyújt képességfejlesztő programok indításával, illetőleg továbbtanulást segítő úgynevezett mentorprogram beindításával, amelyek minden bizonnyal azokat a jogos igényeket, amelyeket a jászladányiak igényelnek az oktatástól, jelentős mértékben elő tudják segíteni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť