PÁL TIBOR

Full text search

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A képviselő úr által elmondott számokkal és tényekkel nem kívánok vitatkozni, hiszen ezek magukért beszélnek.
A Medgyessy-kormány az első teendői között pontosan ezzel a kérdéssel foglalkozott, az ózdi martinsalakból épült házak felújításának a körülményeivel, hiszen nagyon jól lehetett érzékelni azt a problémát, amiről a képviselő úr az előbb beszélt. A kormány áttekintette az előző kormány által kinevezett kormánymegbízott, Horváth László úr jelentését, aki személyében volt felelős a lebonyolításért és az állami költségvetési keret felhasználásáért.
A képviselő úr által említett számok, valamint a kormánymegbízott jelentésében lévő adatok szükségessé tették egy vizsgálat elindítását, a kormány egy gyorsított vizsgálatot kért a Központi Ellenőrzési Hivataltól. Ez a vizsgálat folyamatban van, szeptember végére várhatóan lezárul a vizsgálat, akkor egészen pontosan választ kapunk mindazon kérdésre, ami a képviselő úr által elhangzottak alapján, azt gondolom, szükséges, hogy ezt a kérdést tisztázza.
(9.30)
A kormány 2002. július 27-ei hatállyal Horváth László urat felmentette a megbízatása alól, pontosan azért, mert túlzott költekezés érzékelhető ebben a kérdésben. Szeretném elmondani, hogy a kérdésben többször említett Gyors Újrakezdési Kht. valamennyi, a tárgyra vonatkozó megállapodását és szerződését a kormánymegbízottal kötötte.
De, tisztelt képviselő úr, tisztelt Országgyűlés, azért fontos, hogy tudják, a kormány elkötelezte magát a martinsalakból épült házak esetében a kárenyhítés folytatására. Hiszen nagyon jól érzékeljük, hogy ez a probléma egy térséget érint, méghozzá nagyon komolyan. Az idei feladatok befejezésére a kormányzati tartalékból 450 millió forintot csoportosítottunk át. Ennek az összegnek a felhasználását a belügyminiszter ellenőrzi, egyben a kormány egy új támogatási rendelet és rend kialakítását készíti elő. Ennek a tárgyalását a hét végi kormányülés elé terjesztjük, ott dönt a kormány erről az új rendszerről.
Fontosnak tartjuk, hogy még a tél beállta előtt mindazok biztos fedél alá kerüljenek, akik martinsalak felhasználásával építették a házukat, és ma életveszélyes körülmények között élnek. Ennek érdekében a kormányülés után szombaton én magam leutazom a térségbe, és ott több mint 27 települési önkormányzat vezetőjével, polgármesterével, a megyei közgyűlés elnökeivel találkozom. Pontosan azt fogjuk áttekinteni, hogy milyen módon lehet az ott kialakult helyzetet megnyugtatóan rendezni úgy, hogy az érintett családok a veszélyes helyzetből kikerülve, a kormány támogatásával és segítésével minél előbb megnyugtató körülmények között tudják élni a hétköznapjaikat.
Bízom benne, hogy a kormány döntése, valamint az ottani polgármesterekkel való egyezkedés után megfelelő menetrendet tudunk kialakítani annak érdekében, hogy ezt a kérdést megnyugtatóan rendezni lehessen a körzetben. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť