VARGA LÁSZLÓ

Full text search

VARGA LÁSZLÓ
VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Orbán Viktor elmúlt heti nyilatkozatát az európai uniós csatlakozást támogató jobboldali szavazatok feltételeiről akkor még elszólásnak vélték elvbarátai is. A nyilatkozatot azóta újabb döbbenetes kitételekkel erősítette meg a parlamenti politizálást nem sokra tartó, ezért máshonnan üzengető exminiszterelnök. Mindezt olyan időszakban, amikor folyik az előző kormányzat mulasztásainak felszámolása a SAPARD-források felhasználásának megszervezésében, a legkényesebb fejezetek lezárásában és a széles társadalmi felkészülés megszervezésében. A szélsőséges szavazatok megszerzésének ez a formája kétséges, de mindenképpen felelőtlen dolog.
A véletlen úgy hozta, hogy éppen ezen a napon kezdtünk el egy többlépcsős uniós felkészítést Zalaegerszegen. A meghirdetéskor húsz-harminc részvevőre számítottunk, akik majd térségmenedzserek, szolgáltató irodák alkalmazottjai lehetnek. A jelentkezők száma, összetétele minden várakozásunkat felülmúlta. Falvakban dolgozó alapítványok, egyházi szervezetek, önkormányzati alkalmazottak, települési polgármesterek, óvónők, tanárok, mezőgazdaságban dolgozók vagy éppen friss diplomás, több nyelvet beszélő pályakezdők látták úgy, ide érdemes lesz beiratkozni. Orbán Viktornak is válasz, hogy több mint kétszázan zsúfolódtunk az előadóterembe, s indítottuk el a majd körzetekben folytatódó párbeszéd és felkészítő folyamatát. Nagyon magas arányban igenli az ország csatlakozásunkat, mindeközben - s ezt mondták ki barátaink a tanfolyamon - a vidék, az aprófalvak elöregedő lakossága távolságtartóan, nem ritkán keserűen figyeli, hogy a készülő újból, reményteliből megint csak mások részesednek majd.
Mi a recept, a választható modell, az Európában megszokott azokban a falvakban, ahol csak elvétve van értelmiségi, a közösség megszervezésére vállalkozó? Mi lesz ezeknek a sorsa a csatlakozás után? - kérdezte a fórumon a Máltai Szeretetszolgálat falun élő fiatal aktivistája. Aztán a válaszokból összeállt valami, valami lelkesítő, amely ugyan nem recept, nem mindenütt csalhatatlanul bevezethető módszer, mégis a kistelepülési élet igenlése egy út a megmaradáshoz, a jótéteményekből való részesedés eléréséhez. A döntő: kellenek mindenütt ezek a kistérségi szerveződések. Nálunk huszonnégy ilyen műhely gyűjti egybe az egy-egy településen magányos, gyorsan elkedvetlenedő, itt viszont szellemi társra lelő fiatalokat. Vannak térségi irodák, ahol ügyeket intéznek, eljárnak az idős ember helyett, másutt teleházat vagy telepresszót létesítünk, amely szintén a megtartó erő egyik pillére az ezt megvalósító falvakban.
Tisztelt Ház! Megyénk kor szerinti összetételével, a népesség drámai fogyásával utolsó a megyék rangsorában, így már most szembenézünk a falusi idősek tömeges gondozásának kihívásával. Azt az utat választottuk, hogy a nagy, városokba telepített otthonok mellett - ahova elsősorban a fokozott orvosi ellátást igénylők kerülnének - a magukra maradott idősek otthonához közeli, újra csak kistérségi, huszonöt-harminc fős elhelyezés feltételeit teremtjük meg. Itt aztán egészen addig, amíg az egészség engedi, földiek egymás közt, ott, ahol az előző évtizedek is teltek, élhetik egészen más közérzettel életüket. Jelenleg már hat ilyen működik, s ezek hálózatának kiépítése lesz az elkövetkezendő évek feladata.
A szociális gondoskodás és a területfejlesztés falusi programjának, az uniós csatlakozás kistelepülési esélyeinek hordozására az elmúlt évtized tehát megteremtette a támogatásra érdemes színtereket, a kistérségeket. Ők gyűjthetik egybe, ők artikulálhatják az egyébként visszhangtalan falusi igényeket az önkormányzatok, a kormány és az Unió felé. Rajtunk múlik, hogy felkarolva őket, létrejön-e a kis falvakban csíráiban, itt-ott már kifejletten is jelen lévő szellemi bázis, közösségi iroda, számítógéppel, okmány- és postai szolgáltatásokkal, vállalkozói, önkormányzati és civil pályázatok készítésére alkalmas szaktudással, egyáltalán segítő, gondoskodó emberekkel, hogy aztán az itt élők is úgy érezzék, a csatlakozás az ő érdekeiket is szolgálja majd.
Ezt folytatva, ezekkel a lépésekkel válaszolunk azoknak, akik népszerűségük fogyását az Unió ellenzésével próbálják megállítani. Ez a fajta öntevékenység, önszervezés nem irányul senki ellen, befogad, integrál minden életrevaló ötletet. Nem politikai szándék, hanem a falvak megmaradásának nemzeti érdeke köré szervez jó szándékú embereket, ahogy ma előszeretettel mondják, öntevékeny csoportokat, és valóra váltja a célt: csak együtt mehetünk az Unióba.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)
(9.10)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť