DR. MAGDA SÁNDOR

Full text search

DR. MAGDA SÁNDOR
DR. MAGDA SÁNDOR (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Azért kell a földkérdéssel foglalkozni, mert az Orbán-kormány a választások előtt alig fél évvel úgy módosította a földtörvényt, és olyan, a Nemzeti Földalapról szóló törvényt fogadott el, amely alapjaiban veszélyezteti az egyik fontos alkotmányos jogot, a tulajdonnal való szabad rendelkezés jogát. A külföldiek számára pedig az EU-csatlakozást követően már három év helybenlakás eltelte után lehetővé tenné a földvásárlást. A józan logikával teljesen ellentétes sorrendet állított fel a földhaszonbérletnél és a földvásárlásnál is.
Az Európai Unió nagy termelékenységű mezőgazdasági országai közül mindegyikben a földbérlő van az első helyen. Ezért nekünk is el kellett dönteni, hogy az agrármodernizáció, a magyar termelők, a magyar gazdák versenyképessége-e az elsőrendű nemzeti érdek, vagy pedig mindezeket alárendeljük a rövid távú politikai haszonszerzés diktálta pártönzésnek. A mi koalíciónk a nemzet távlati érdekei mellett tette le ebben az esetben is a voksát, mert tudjuk, csak a korszerű, versenyképes mezőgazdaság képes elősegíteni a magyar vidék újbóli felvirágoztatását. És csak egy ilyen agrárium lesz képes korszerű, kedvező árú élelmiszerrel ellátni a magyar lakosságot.
Mindezek mellett egyértelműen kifejezésre jut törvénymódosításunkban, hogy termőföldet Magyarországon csak magyar állampolgár vásárolhat. Számunkra a föld nemzeti kincs, ezért meg kívánjuk állítani a további elaprózódást, a föld kizsákmányolását, a hatékony gazdálkodás további romlását. A Nemzeti Földalapnak így a birtok-újraegyesítés, a birtokkoncentráció az elsőrendű célja, nem pedig a baráti kör vagyonhoz juttatása.
A törvénytervezet annak biztosít elsőbbséget mind az előhaszonbérlet, mind az elővásárlás tekintetében, aki magyar állampolgár, és mint magyar állampolgár, a termőföldhöz kötődően végzi munkáját, helyben lakik, a földből él. Vagyis mi nem akarjuk földönfutóvá tenni az eddig földből élőket és családjukat, de ez talán még az ellenzék számára sem bűn.
Arra választ keresve, hogy kinek lehet földje, azt lehet mondani: a demokráciában azoknak, akiknek azt a törvény lehetővé teszi és pénze van. Vagy az előző kormány eljárása alapján, amikor is az volt a cél, hogy eladják azok alól is az állami földet, akik eddig ebből éltek. És hogy miként lehet földéhséget előidézni? Nos, arra is szeretnék egy példát mondani. Az eljárás nem más, mint a Fidesz-modell, ami a következőképpen lett megtervezve: végy 300 ezer hektár állami földet, tedd ezt ki a bolt kirakatába; tégy mellé olyan, adófizetők által biztosított ingyenhitelt, amelyhez semmilyen saját erő nem szükségeltetik. És persze ezt megelőzően, különböző jogi furfangokkal zárd ki azokat a vételből, akik most is ebből a földből élnek.
Tisztelt Ház! A választási kampányunkban megfogalmazott javaslatunk szerint mi ezért egy olyan demokratikus földtörvény-módosítást terjesztünk elő, amely alapján elsőséggel az a magyar állampolgár rendelkezik, aki a termőföld helyben lakó használója; őt az a helyben lakó követi, aki szomszédként jelenik meg; majd az a helyben lakó, aki szakirányú ismerettel rendelkezik. Szeretném a szakmai ismeretet kihangsúlyozni. Mindent megteszünk, hogy a föld ne lehessen spekuláció tárgya. És csak ezután következik a Nemzeti Földalap.
(9.10)
Úgy érzem, ha az általunk beterjesztett földtörvényt elolvassák, abból kitűnik, hogy a föld számunkra ténylegesen nemzeti kincs. Mondjuk ezt azért, mert így is érezzük. Ahhoz, hogy az érzéseinket alá tudjuk támasztani, egy igazán elismert közgazdásztól szeretnék idézni, ő Conta volt: "Egy nép nem érheti el jólétének és a hatalomnak saját természetéből adódó fokát, ha az őt tápláló föld minden része nem kap olyan rendeltetést, amely leginkább összhangban van a közérdekkel."
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť