DR. CSÁKY ANDRÁS

Full text search

DR. CSÁKY ANDRÁS
DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Kuncze frakcióvezető urat hallgatva tényleg gondban van az ember, hogy egy ilyen téma kapcsán negyedik felszólalóként mit lehet még mondani.
Egy két évvel ezelőtti egészségügyi konferencia jutott az eszembe, ahol Buda professzor úr hatodik vagy hetedik felszólaló volt, és egy viccel kezdte. Egy viccel, amely arról szólt, hogy a Vörös téren üres papírlapokat osztogat valaki a járókelőknek, és az őt kérdőre vonó rendőrnek azt mondja, hogy ezek rendszerellenes röplapok. Azt mondja a rendőr, hogy "Jóember, meg van őrülve? Hát nincs semmi ráírva." - "Minek? Úgyis mindenki tudja."
Ez jutott eszembe, és sajnálom, hogy miközben már-már az a kegyelmi állapot kezd a patkóban kialakulni, hogy teljes egyetértés van egy ügyben, eközben azért a frakcióvezető úr tesz arról, hogy egy kis politikát belevigyen, és ezt a kegyelmi állapotot ebben az ügyben eloszlassa.
Mielőtt az a vád érne, hogy miért nem a bizottsági vita során mondtam el a véleményemet, fogalmaztam meg a kétségeimet, képviselőtársaim igazolják, hogy akkor is azt mondtam, hogy nagyon furcsa érzésem van; hiszen hála istennek, nem vitatva azt, hogy a rendszerváltoztatás óta mindegyik kormányzat, mindegyik egészségügyi lobbi megpróbált mindent megtenni annak érdekében, hogy a népegészségügy területén változások következzenek be, azt hiszem, a Kertai-program volt az alapja vagy - nem akarom elvenni senkinek az érdemeit - még a rendszerváltoztatás előtt a reformbizottság által készített anyag. Tehát lassan másfél évtizedre tekint vissza az a próbálkozás, de inkább azt kell mondani, hogy erőlködés, ami a témával kapcsolatban a parlamentben, illetve azon kívül megfogalmazásra került.
Szó volt arról - és ezt nem lehet hangsúlyozni, és ezt az előterjesztők is mondták -, hogy támaszkodni kívánnak az eddig elvégzett munkára. Nagyon dicséretes, hogy azért itt az elmúlt két évben nagyon komoly eredmények születtek, hiszen az "Egészséges nemzetért" népegészségügyi program jóformán szóról szóra azokat a célokat tűzi ki, mint ami ebben a határozati javaslatban megfogalmazásra kerül. Az, hogy az az öt nemzeti cél, tíz kiemelt programban és tizenhét alprogramban gyakorlatiasul, úgy gondolom, nem azt jelenti, hogy nem megvalósítható.
Erről a programról annak idején a szakbizottságban komoly vita folyt, szakmai jellegű, érdemi kifogás a programmal kapcsolatban nem merült fel. Ezért mondtam, hogy nagyon furcsa volt számomra, hogy egy magalakuló parlament még a kormány eskütétele előtt olyan fontosnak tartja, hogy ezzel foglalkozzon. Az embernek az volt az érzése, hogy a "múltat eltöröljük" című kategóriába tartozó előterjesztésről van szó, de az akkor még kijelölt miniszter asszony megnyugtatott minket, hogy valóban egy egészségügyi lobbi próbálja érvényesíteni a tárca akaratát. Mondjuk, ezt jobban lehet, és felhívom az előterjesztők figyelmét, próbálják meg elérni, hogy amikor valóban bekerül az anyag a parlament elé, akkor a pénzügyminiszter is mindvégig közöttünk legyen, és hallgassa végig az ezzel kapcsolatos dolgokat.
Azért arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a polgári kormány által elindított népegészségügyi program elindult, hiszen a mammográfiás szűrővizsgálatok vége felé járunk. Kiírásra került a méhnyakrák megelőzésével kapcsolatos szűrővizsgálatokat előkészítő pályázat, tehát a program elindult. Olyannyira elindult, hogy például a jelen határozatban, az a) pontban megfogalmazott kritériumok a népegészségügyi program 6. és 15. alpontjában megfogalmazásra kerültek, és a 2. számú nemzeti cél is tartalmazza az itt leírtakat.
A b) ponttal a 3. és 4. nemzeti cél foglalkozik, bár tény és való, hogy az idősekkel speciálisan a népegészségügyi program kiemelten nem foglalkozik, de itt már Selmeczi képviselő asszony elmondta, hogy párhuzamosan azért az idősügyi chartának az elfogadása olyan kereteket biztosított, ami magában foglalja az idősügyi egészségüggyel kapcsolatos problémákat. A mostani előterjesztés, a szív- és érrendszeri, az "Egészséges nemzetért" népegészségügyi program 1-2. alprogramjához tartozik, a b) pont a 3. alprogramhoz, az e) pont pedig a 4. és 8. alprogramhoz.
Csak azért hívom fel a figyelmet, mert itt elindult folyamatokról van szó. Nagyon rossz lenne, ha most ez a határozati javaslat, amely azért egy sajátságos műfaj, hogy elfogadunk egy határozati javaslatot arról, hogy a kormány nyújtson be egy országgyűlési határozati javaslatot... Nem tudom, hogy erre volt-e már példa. Tehát a most elindított munka nehogy azt eredményezze, hogy a már egyébként elindult népegészségügyi program alfejezetei csorbuljanak.
Úgy gondolom, hogy a polgári kormány népegészségügyi programja soha nem látott mértékig, tárcákra lebontva határozta meg a feladatot, és a törvényalkotásban is érvényesítette, és az a már idézett 1066/2001. számú kormányhatározat tekinthető végeredményben garanciának, hogy ezek a programok tárcaszinttel, költségvonzattal megnevezve végigfuthatnának, hogyha ezt a jelenlegi kormányzat is úgy gondolja.
De nagyon jól tudjuk, hogy mi itt elvitatkozgathatunk ezekről a kérdésekről, egyet is fogunk érteni minden ilyen kérdésben, csak akkor, amikor a költségvetés bekerül a Ház elé - és úgy gondolom, hogy nekem van morális alapom, hogy ezt fölvessem, hiszen a saját polgári kormányommal szemben is időnként az egészségügy érdekében felemeltem a szavamat -, ott fog eldőlni, hogy mindazok az elképzelések megvalósulnak-e. Elfogadom - és ezért támogatja is a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja ezt a határozati javaslatot -, hogy talán ezzel rá tudjuk venni a pénzügyi kormányzatot, hogy amikor egy költségvetést készít elő, amikor egy költségvetést hoz a Ház elé, akkor mindezekre is tekintettel lesz, és nem csupán a maradékelv alapján, fiskális szempontok alapján fogja az egészségügyet kezelni - most már sajnos összevonták a szociális ügyekkel, nem egy tételként fogja kezelni -, hanem kiemelten kezeli a kérdéskört; és nem a biztosítási elv alapján, a járulékfizetők pénzéből, hanem költségvetési pénzekből fogja biztosítani, tárcákra lebontva, mondom, azokat a feladatokat, amelyeket, gondolom, az átadás-átvétel keretében az Egészségügyi Minisztérium átadott, tehát rendelkezésre állnak.
(16.30)
Jó lenne, ha az a javaslat, ami ide be fog kerülni, ezeket a költségvetési kérdéseket is taglalná, és bizonyos garanciális elemeket is beépítene. Ez lenne az igazi garancia arra, hogy valóban megvalósuljanak azok a célok, amelyek ebben a javaslatban is, az előző korszak javaslataiban is megfogalmazódtak.
Összefoglalva: természetesen a Magyar Demokrata Fórum támogatja ezt a javaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť