SELMECZI GABRIELLA

Full text search

SELMECZI GABRIELLA
SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő határozati javaslatot, amely felkéri a kormányt a népegészségügyi program kibővítésére és végrehajtására, a Fidesz-Magyar Polgári Párt támogatja.
Azt is üdvözöljük, hogy a polgári kormány által kidolgozott és elfogadott "Egészséges nemzetért" népegészségügyi programot viszi tovább, vagyis - amint azt a szocialisták ígérték is - a polgári kormány megkezdett programjait folytatni kívánja a Medgyessy-kabinet. Olyan javaslat ez tehát, melyet támogatni kell és támogatni fogunk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mi indokolta a népegészségügyi program megszületését? Magyarországon tragikusan rossz a népegészségügyi helyzet, a férfiak születéskor várható élettartama 67 év, a nőké pedig 75 év. Az Európai Unió tagországai egyikében sem tapasztalható ilyen alacsony érték. Ha megnézzük a rendszerváltozáskori adatokat, világosan kiderül, hogy a létező szocializmus milyen károsan hatott az emberek életkilátásaira. A két egykori Németország példáján látszik ez világosan, hiszen 7-8 év volt a különbség a két ország között úgy, hogy nagy távolság nem, csak a két rendszer választotta el őket egymástól. A fejlett országok között a legutolsók az akkori szocialista országok voltak, és akkor Magyarország volt a sereghajtó.
Mára ez a helyzet kicsit javult. Honfitársaink körében vezető halálokok a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek. Az elkerülhető halálozások és többlethalálozások előfordulása lényegesen magasabb, mint Nyugat-Európában. Tipikusan ilyen a méhnyakrák, mely évente 600 áldozatot szed, aminek nem kellene bekövetkeznie. A szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségben szenvedők halálozása is lényegesen magasabb, mint az Unióban. Ebben nagy szerepe van a hatékony megelőzés hiányának. A daganatos megbetegedéseknél az is aggasztó, hogy a tendencia növekvő, ami egyértelműen a helytelen életmódra és itt is a prevenció, a megelőzés hiányára vezethető vissza.
Egy egészséges társadalom mögött egészséges korösszetételű népesség kellene álljon. Magyarországon egy aktív keresőre 2,4 eltartott jut, amin változtatni kell, mert csupán a halálozás csökkentése ezt a kérdést nem oldja meg.
Végezetül megemlítendő, hogy a létező szocializmus olyan életkörülményeket teremtett - például a hagyományos családmodell felbomlása, a táplálkozási szokások megváltozása -, amelyek következménye most jelentkezik a népbetegségek körében. A hatvanas években az olcsó hozzáférés az alkoholhoz, a cigarettához, a nyolcvanas években pedig a második gazdaság megteremtésével például a géemkázás egy önkizsigerelő életritmust, életvitelt és arra való helytelen választ indukált. A szocialista rendszer idején voltak ugyan egészségnevelési programok, de ezek - mint a mortalitási mutatók szemléltetik - nem voltak hatékonyak. Hiányoztak a gyermek kicsi korától a felnőtté válásig tartó egészségnevelési programok.
Mi történt a helyzet javítása érdekében? Az Antall-kormány 1994 áprilisában elfogadott egy 2000-ig szóló népegészségügyi programot, melyet kormányhatározatban ki is hirdetett. A program szellemi alkotója, mentora Kertai professzor úr volt. 2000 decemberében az Orbán-kormány elfogadta a nemzeti drogstratégiát, a parlament illetékes bizottsága, bizottságai támogatták az előterjesztést. 2001 decemberében az Orbán-kormány megalkotta az "Egészséges nemzetért" népegészségügyi programot, mely 2010-ig határozza meg a tennivalókat. A programot az országos tisztifőorvos bemutatta a parlament szociális és egészségügyi bizottságának. 2001 szeptemberében az ÁNTSZ-en belül megalakult a Népegészségügyi Programiroda, és megkezdődött a program végrehajtása. Idősügyi miniszteri biztos kapott kinevezést az idősek egészségvédelme érdekében.
Végezetül nézzük meg, hogy a polgári kormány "Egészséges nemzetért" népegészségügyi programja mely prioritások mellett jött létre, milyen fontos célok mellett állt össze az elképzelés. Tehát a 17 cél csak felsorolásszerűen: a szívinfarktus okozta halálozás csökkentése, az agyérbetegségek okozta halálozás csökkentése, a daganatos betegségek okozta halálozás csökkentése, a mentális betegségek megelőzése, a mozgásszervi betegségek megelőzése...
Tisztelt képviselőtársaim, itt hadd álljak meg egy percre, hiszen az önök, MSZP-s képviselőtársaink által benyújtott országgyűlési határozati javaslatból kimaradt ez a pont, hiányzik. Nélkülözhetetlen ennek a megemlítése mint az egyik fő prioritás, hiszen Magyarországon rengeteg embert érint a mozgásszervi betegségek valamelyike. Elsősorban idős korban jelentkeznek a kopási betegségek, de a fiataloknál sűrűn fordul elő a gerincbántalom vagy egy egyszerű lúdtalp, amely kezelésre szorul. De említsük meg a nők menopausa után kialakuló osteoporosisát, a csontritkulás okozta panaszokat - nem sorolom tovább.
A mozgásszervi betegségek szerepeltetése a prioritások között alapvető, ezért nyújtott be a Fidesz frakciója egy módosító javaslatot, mely ezt támogatja. Kérjük a tisztelt MSZP-s és SZDSZ-es képviselőtársainkat, hogy támogassák ezt a kiegészítést. A parlament szociális és egészségügyi bizottságában egyébként szóban már támogatást kapott a kiegészítés. A mozgásszervi betegségek megelőzésének fontosságára híva fel a figyelmet, az ENSZ a 2000-től 2010-ig tartó éveket a csont és ízület évtizedévé nyilvánította, tehát ott is fontos problémát jelentenek a mozgásszervi betegségek.
A 6. pontban szerepel a prioritások között az egészséges életkezdet és gyermekkor fontossága. Fiataljaink egészségügyi mutatója egyébként semmivel sem rosszabb, mint az Unióban, tehát utána történt, történik valami hiba. A 7. pontban a hátrányos helyzetű lakosság körülményeinek javítása szerepel, aztán az egészséges környezet biztosítása. Ez a pont egyébként európai uniós követelmény; a járványügyi biztonság fokozása szintén uniós követelmény. Aztán az élelmiszer-biztonság, a külső okok miatti halálozás csökkentése, a lakossági szűrővizsgálatok kiterjesztése, amely program végrehajtása elindult; az egészséges táplálkozás kiterjesztése; a 14. pontban a dohányzás visszaszorítása. Tisztelt képviselőtársaim, önök is tudják, hogy a polgári kormány előterjesztésére a parlament elfogadta a nemdohányzók védelméről szóló törvényt.
(16.10)
Aztán szerepel még három prioritási pont: a felmenő rendszerű egészségnevelés és -fejlesztés - amelyről önök is beszéltek -, a mozgásgazdag életmód támogatása - 1999-től önálló Ifjúsági és Sportminisztérium kezdte meg működését, melynek egyik hasznos feladata az ifjúsági és tömegsport támogatása - és végül, utolsó pontban a szeszesital- és drogfogyasztás visszaszorítása.
Tisztelt Képviselőtársaim! A polgári kormány népegészségügyi programja új szemléletet vezetett be. Támogatja az állampolgár részvételét egészségének megőrzésében. Ezt hívjuk primer prevenciónak, azt, amit nem az orvos végez el, hanem maga az állampolgár tulajdonképpen életmódja helyes alakításával végez. A program tehát ezt az életmódot, magatartást támogatja, ötvözve a szűréssel, amit az egészségügyi ellátórendszer végez el. A 2001-ben elfogadott program tíz évre szól.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tehát támogatjuk, hogy a parlament a most beterjesztett határozatban kérje fel a kormányt a népegészségüggyel kapcsolatos feladatok elvégzésére. Üdvözöljük azt, hogy a most hatalomra került pártok támogatják a polgári kormány népegészségügyi programjának folytatását, és kérjük MSZP-s és SZDSZ-es képviselőtársainkat, hogy szavazzák meg a kiegészítésre vonatkozó javaslatunkat.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť