DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A következőkben a Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló törvénymódosítás kapcsán a Miniszterelnöki Hivatalt érintő változásokról szeretnék beszélni.
Aggasztja az ellenzéket a központosítás (Derültség az MSZP és az SZDSZ soraiban), írja a Népszava 1998. november 17-i száma. (Derültség a Fidesz, MDF soraiban.) Az erős Miniszterelnöki Hivatal létrehozását a Horn-kormány is tervezte, ám az SZDSZ rendre ellenállt a kormányzati struktúra megváltoztatásának. Kiss Elemér, az előző kormány hivatalvezető államtitkára szerint az ő elképzeléseikben korántsem szerepelt ekkora hatalom- és gazdasági koncentráció. Kiss Elemér nem irigyli Stumpf Istvánt a túlságosan erősre sikerült hivataláért. Véleménye szerint a Miniszterelnöki Hivatalt olyan szerteágazó, túlburjánzó feladatokkal látták el, amelyek akadályozhatják a hatékony munkát, túl sok területen van erős hatásköre a referatúráknak és ez elnehezítheti a kormányzati munkát, koalíciós konfliktusok tömegét idézheti elő, mondta Kiss Elemér a Népszavában.
Tisztelt Ház! Akkoriban a Népszaváknak az volt a dolguk, a feladatuk, hogy a baloldali ellenzék szócsöveként aggódjanak a hatalomkoncentráció, a központosítás miatt és mindazért, amit a Miniszterelnöki Hivatal jelentett 1998-ban. De szeretnék tovább idézni önöktől, mert önök is megmagyarázták nekünk, hogy miért nem jó a kancellária intézménye, miért káros a demokráciára nézve.
Kovács László elnök úr 1998. július 4-én azt mondta, hogy a főszereplő egyértelműen a kormány, sőt a kancellárságra törekvő kormányfő és a kancelláriává váló Miniszterelnöki Hivatal, hozzájuk képest statiszta szerepet vagy még azt sem kapnak az Országgyűlés, a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság, a pártok, az önkormányzatok, az érdekegyeztetési mechanizmusok és intézmények vagy a civil szervezetek. Kovács László pártelnök úr 1998. november 17-én az akkori költségvetés vitájában a következőket mondta: "Hová lett, tisztelt Ház, az olcsó állam ígérete? Másfélszeresére növelt létszámú Miniszterelnöki Hivatal, a magyar viszonyok között értelmetlen kancellária - hiszen Magyarország, Németországgal és Ausztriával ellentétben nem szövetségi állam -, csaknem kétszeresére növelt költségvetésű kancellária."
Egy kisebb jelentőségű szocialista politikus - úgy értem, a pártelnökhöz képest -, dr. Toller László (Derültség.) azt mondta 1998. július 3-án, hogy ha a kancellária mögé nézünk, akkor ennek vannak még más elemei is. Egy központosított állam képét vetítik elénk, ahol a dekoncentrált szervek, a területi igazgatás a kancellária alá van gyűrve. Ha jól megnézzük, akkor a koalíciós miniszterelnök-helyettes feladatait immár a kancellária vezetője miniszteri rangban fogja ellátni.
Tisztelt Ház! Tisztelt Szocialista Képviselőtársaim! Eddig az idézetek önöktől. Nos, az elmúlt négy évben önök folyamatosan aggódtak a kancelláriában, a Miniszterelnöki Hivatalban megtestesülő hatalomkoncentráció vagy központosítás miatt, most pedig - a törvényjavaslat szerint és a valóságban is - még jobban fog növekedni a Miniszterelnöki Hivatal hatásköre. Hogy ennek mi a pontos oka, azt csak sejteni tudjuk, valószínűleg az MSZP és az SZDSZ közötti koalíciós viszony magyarázza azt, hogy egy belső kormányt vagy - mondjuk úgy, hogy - egy kormányt a kormányban kell kialakítani a Miniszterelnöki Hivatalban, hogy az SZDSZ-től lehetőség szerint minél több hatalmat vonjanak el. Ezzel egyébként egyetértünk (Derültség.), ezt nem tudjuk eléggé hangsúlyozni. Ez a megoldás tetszik nekünk, csak az nem tetszik, hogy az elmúlt négy évben önök és az önök által - mondjuk így - motivált sajtó folyamatosan arról beszélt, hogy a kancellária és a Miniszterelnöki Hivatal valamifajta központosított kormányzásnak, a miniszterelnök túlhatalmának a megjelenítése.
Azt el tudom fogadni, hogy a következő időszakban megpróbálnak törekedni másként működni a Miniszterelnöki Hivatal élén, mint ahogy az az elmúlt négy évben történt. De az előjelek azt mutatják - az a törvényjavaslat, amit önök letettek az asztalra, azt mutatja -, hogy a Miniszterelnöki Hivatal hatalma még nagyobb lesz, mint eddig volt. Ez önmagában nem feltétlenül baj, de egy esetben komoly problémát jelent, akkor, ha valóban diszfunkcionális működést fog felmutatni a Miniszterelnöki Hivatal. Előttem szóló több ellenzéki, kisebbségben lévő kormánypárti, bocsánat, kisebbségben lévő volt kormánypárti képviselő (Derültség a kormánypárti oldalon.) elmondta, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban olyan feladatok kerültek összeboronálásra, amelyeknek látszólag sem és funkciójukban sem sok közük van egymáshoz.
(15.00)
Nem vitatom, hogy a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek meglepő képessége, hogy átlássa ennek a Miniszterelnöki Hivatalnak a munkáját, de szerintünk nagyon szerencsétlen dolog, ha egy kormány struktúráját kizárólag a koalíciós szempontok, a koalíciós társtól való hatalomelvonás, illetve az ő kezükben minél kisebb hatalom hagyása motiválja.
A Miniszterelnöki Hivatalnak ilyen felfogása szerintünk nem egyezik azzal, amit a kancellária fogalma és egyáltalán a miniszterelnök munkáját segítő hivatal testesít meg. A következő költségvetés vitájában érdeklődéssel várjuk, hogy valóban kisebb lesz-e ennek a Miniszterelnöki Hivatalnak a költségvetése, mint az elmúlt négy évben. Tartok tőle, hogy inkább nagyobb lesz ennek a Miniszterelnöki Hivatalnak a költségvetése; ha az oda tartozó feladatokat nézzük, akkor mindenképpen várható, hogy nagyobb költségvetési kiadásokkal jár ennek a kancelláriának a működtetése.
Azt csak szomorúsággal jegyzem meg, hogy megítélésünk szerint önök leértékelik a Nemzetbiztonsági Hivatal tevékenységét azzal, hogy besorolják a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter hatáskörébe. Úgy látjuk, hogy az 1990-es évek óta folyamatosan jelen lévő, fontos nemzetbiztonsági tevékenységnek - amely az elmúlt évben a New Yorkot ért terrortámadás után és a terrorizmus elleni küzdelemben csak hangsúlyosabbá vált - nem felel meg, hogy a nemzetbiztonsági tevékenységet, a nemzetbiztonsági tevékenység felügyeletét egy eleve leterhelt, Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter alá sorolják be. Javasoljuk, hogy a jövőben, esetleg a kormányzási ciklusuk során fontolják meg, hogy visszaállítják a Nemzetbiztonsági Hivatalt felügyelő minisztert, hiszen az ő tevékenysége megjeleníti a nemzetbiztonsági tevékenység fontosságát.
Mindezek alapján, tisztelt Ház, tisztelt képviselőtársaim, szeretném, ha legalább némileg önkritikusan nyilatkoznának korábbi álláspontjukról, hiszen akkor, amikor folyamatosan aggódtak a Miniszterelnöki Hivatal túlhatalma miatt, nem gondolhattak arra, hogy egyszer majd az önök kezébe kerül a kormányzás, és akkor ez a Miniszterelnöki Hivatal fogja szolgálni az önök hatalmát, és nem szerencsés, ha egy politikai párt mást mond ellenzékben, mint kormányon ugyanarról a kormányzati felépítésről. Ezért kérem, fontolják meg, hogy megváltoztatják az eddigi álláspontjukat, és legalább kimondják, hogy ez a Miniszterelnöki Hivatal központi szerepet kap az önök kormányzása során is, és befejezik az elmúlt négy évben e miatt a Miniszterelnöki Hivatal, a kancellária felállítása miatt bennünket ért kritikákat.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť