GYURICZÁNÉ NÉMETH ERZSÉBET

Full text search

GYURICZÁNÉ NÉMETH ERZSÉBET
GYURICZÁNÉ NÉMETH ERZSÉBET, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Amikor új lakó költözik a legkomfortosabban berendezett házba, akkor első dolga lakályossá tenni azt. Saját szokásainak megfelelően rendezi el otthonát, főleg ha nem ideiglenesen akar berendezkedni. Magyarország azonban mindannyiunk otthona. Az új kormány úgy kívánja berendezni ezt a szolgálatot, hogy amit vállalt, a leghatékonyabban tudja ellátni mindannyiunk érdekében.
Az egész ország izgatottan várta a választások eredményét. Most izgalommal vegyes kíváncsisággal várja, hogy kik lesznek a kormány tagjai. Arra azonban kevesen figyelnek, hogy milyen lesz az új kormány struktúrája, hány és milyen minisztériumban intézik az ország ügyeit.
A javaslat, amelyet most a koalíciós frakciók a tisztelt Ház elé terjesztenek, nem öncélú. Mi áttekinthetőbb és olcsóbb kormányzást, hatékonyabb kormányzati munkát ígérünk. Az MSZP képviselőcsoportja természetesen támogatja a törvénymódosítást, és azt elfogadásra ajánlja a tisztelt Háznak.
Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy két újonnan létrehozandó minisztériumról külön is szóljak.
A Szocialista Párt programjában kiemelt szerepet kapott a munka világa, a munkavállalók jogainak kiterjesztése és biztosítása, az állam szociális felelősségének megerősítése. Ennek kiemelten fontos területe egy koncepciózus és hatékony foglalkoztatáspolitika. Az európai uniós tagállamok kormányaiban önálló tárcával rendelkezik a munka világa. Jelképes értékű, ha egy kormány kiemelten kezeli ezt a szakterületet, és kormányzati szinten biztosítja a munkaadókat és a munkavállalókat arról, hogy a szociális párbeszéd több szintű rendszerének hatékony működéséhez elengedhetetlen törvényi feltételeket megteremti.
A nemzetgazdaság fejlődésének szükséges feltétele, hogy a munkaerőpiac folyamatosan bővülhessen, és mind a munkavállalók, mind a munkaadók felé a kormányzat kezdeményező szerepben lépjen fel. A munkaadói és munkavállalói érdekszervezetekkel folytatott tárgyalások során is kikristályosodott annak szükségessége, hogy egyértelmű szervezeti struktúrák jöjjenek létre, és ne több tárca között osszák meg a foglalkoztatáspolitikát és az érdekegyeztetés világát érintő feladatokat. Az előző kormánystruktúrában ezek a szakmai kérdések három minisztérium hatáskörébe tartoztak, amely lassúvá és nehézkessé tette a pályázatok, szakmai programok megvalósítását. A Medgyessy Péter vezette kormány felépítése ezt a problémát oldja meg azzal, hogy létrehozza a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumot, és ezzel újra valódi gazdája lesz a munka világának.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció kiemelt feladatának tekinti a nemzeti modernizációt, a tudásalapú információs társadalom megteremtését. Ezért a törvényjavaslat egyik legfontosabb, a XXI. századi jövőbe mutató eleme az önálló informatikai és hírközlési minisztérium létrehozása. Ez az első minisztérium a magyar demokrácia történetében, ahol valóban megjelenik a jövő, vagyis az informatika, a távközlés és a hírközlés. Ez a magyar gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő ága. Ez az a terület, ahol ugyan van hátrányunk a fejlett országokkal szemben, de ügyes és időben végrehajtott beruházásokkal ez behozható, így látványos és gyors eredmények érhetőek el. Az infokommunikációs szektor jelentős mértékben hozzájárulhat az ország modernizációjához és így az európai csatlakozás előnyeinek jobb kihasználásához.
A legfontosabb politikai erők mindegyike deklarálta a választások előtt az informatikai minisztérium létrehozására irányuló szándékát.
(13.40)
A kis létszámú, de hatékony új tárca egyúttal felelősévé válik a hazai műszaki-technikai innovációs folyamatoknak, az információs társadalom magyarországi fejlődésének. Nemzetközi összehasonlításban is indokolt ennek a területnek a különálló kormányzati szintű kezelése.
Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy még egy kérdéskörre feltétlenül ki kell térnem. A törvényjavaslat az egészségügyi, valamint a szociális és családügyi tárca összevonására tesz javaslatot. Ezek a feladatok 1988-ban kerültek először egy minisztérium irányítása alá, s tíz évig minden kormány így kezelte őket.
1998-ban a most leköszönő kormány kettéválasztotta Egészségügyi Minisztériummá, valamint Szociális és Családügyi Minisztériummá. Akkor a társadalom abban reménykedett, hogy az önálló egészségügyre több forrás jut, illetve bekövetkeznek a várva várt egészségügyi reformok. Egyik sem valósult meg: nem lett több pénz és egészségügyi reform sem; a szociális szféra sem kapott több támogatást, a konzervatív kormány a szociális és családügyi kérdéseket pedig leszűkítette a polgári család jóléti kérdéseire. Mi úgy gondoljuk, hogy nem mondhatjuk egyetlen gyereknek sem: még kevés vagy. Egyetlen családnak sem mondhatjuk, ahol nincs két vagy három gyerek, hogy nem vagytok elegen.
A szegénység és betegség sajnos egymással párban járó fogalmak, s ez az elmúlt négy évben nálunk még hangsúlyosabb lett. A szegénység, a lecsúszás kockázati tényező a legvégzetesebb betegségek esetében. Éppen ezért kell a szociális, a családügyi, valamint az egészségügyi kérdéseket egy minisztériumon belül kezelni.
Az új tárcán belül ki kell alakítani a két, egymással összhangban álló terület finanszírozását, szakmai irányítását. Természetesen fontosak a tárcán belüli megfelelő arányok, egyik feladat sem mehet a másik rovására, hanem egymást kiegészítve, hatékonyan kell megoldani ezeket a teendőket.
Tisztelt Országgyűlés! Eddig egyetlen kormányzati struktúra sem volt kőbe vésett igazság. Mi is csak a "szolgálat" szót szeretnénk kőbe vésni.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť