KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR, az SZDSZ képviselőcsoportja részéről: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Én immár negyedik alkalommal kísérek figyelemmel minisztériumok felsorolásáról szóló vitát. Némelyikhez volt alkalmam hozzászólni is, és látom, hogy a szereposztás vitáról vitára változatlan, természetesen attól függően, hogy ki melyik oldalon foglal éppen helyet. Az iménti felszólaló, a Kádár-korszak viccein cseperedett fiatal képviselőtársam (Derültség az MSZP és az SZDSZ soraiban.) érzékelhetően valóban áttanulmányozta az előző időszakok vitáit, mert most a szerepcserének megfelelően mondta el felszólalását. Igaz, a felszólalók minden alkalommal elmondják, hogy a kormány dolga, az ellenzék nagyon helyesen természetesen elmondja a véleményét, sőt nagyon helyesen elmondja bíráló megjegyzéseit is, és egyébként pedig a kormánytöbbségre bízza, hogy milyen minisztériumi struktúrát alakít ki, milyen struktúrában szándékozik a kormányzatot működtetni. És hadd tegyem hozzá rögtön, hogy a struktúra természetesen egy dolog, és más dolog az, hogy aztán ezen a struktúrán belül milyen lesz majd a működés. Erről most még tapasztalatok nem lehetnek, hiszen a kormány még nem alakult meg. Lehetnek természetesen tapasztalataink a most leköszönő kormány működéséről, és erre persze majd még vissza fogok térni.
Most azonban engedjék meg, hogy az előttem szólóval némiképpen vitatkozzam. Való igaz, nagy vitát váltott ki, vagy legalábbis megjegyzések voltak a négy évvel ezelőtti kormányzati struktúra kapcsán a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma elnevezésével kapcsolatban, merthogy sokan szóvá tették, hogy persze, persze, a kultúra nemcsak az örökségből áll, hanem a jelennek is meg a jövőnek is van egy kultúrája, és ez volt az a szempont, ami miatt bíráló megjegyzések illették ezt az elnevezést. És hozzáteszem rögtön, hogy ennek a minisztériumnak természetesen feladatkörét illetően ennek megfelelően kell működnie, teljesen függetlenül attól, hogy most a kormány egyébként az elnevezését változatlanul hagyta.
(14.00)
Az előttem felszólaló képviselőtársam a Miniszterelnöki Hivatallal kapcsolatban tett megjegyzéseket; engedjék meg, hogy ezekre is reagáljak. Az már most is látható, hogy a két Miniszterelnöki Hivatal felépítése és ennek megfelelően működése jelentős mértékben el fog térni egymástól. A jelenlegi kormányzatnak ugyanis nem áll szándékában tükörreferatúrák intézményét létrehozni, és ezen keresztül mintegy gyámság alá helyezni a minisztériumokat, elvonva tőlük a valódi felelősséget, és természetesen ennek megfelelően elvonva tőlük a hatáskörök egy jelentős részét is. Mert valójában ez jelentette a Miniszterelnöki Hivatal hatalomkoncentrációját. Ehhez képest lényegesen más történik, ezért aztán képviselőtársam ide vonatkozó, vagyis a hatalomkoncentrációra vonatkozó megjegyzése egész egyszerűen nem áll. Az igaz volt a most leköszönő kormányra, és nem igaz a hamarosan hivatalba lépő kormányzat esetében.
Az egy más kérdés, hogy valóban a Miniszterelnöki Hivatalon belül lesznek majd megtalálhatók azok a területek, amelyek - ahogy azt Lendvai Ildikó felszólalásában elmondta - kinövik egy-egy tárca feladat-, hatáskörét. A kormányzat jelzi ezekben a kérdésekben azok fontosságát, és ennek megfelelően helyezi el őket a Miniszterelnöki Hivatalban.
Rogán Antal képviselőtársamtól hallottunk egyúttal egy élménybeszámolót is, tisztelt képviselőtársaim. Azt az élménybeszámolót, amit a most még regnáló ügyvezető kormány Miniszterelnöki Hivatalának felépítésével kapcsolatban mondott a megszámlálhatatlanul sok politikai államtitkári és egyéb pozícióval kapcsolatban, valamint az azokhoz fűződő jogosítványokkal kapcsolatban. Hadd hívjam fel azonban a közvélemény figyelmét arra, hogy a hozzászólásának ez a része sem a jövőről szólt, nem arról, hogy milyen módon fog majd a jövőben működni a kormányzat, hanem kicsúszott a száján az a bírálat, amit ezek szerint ő magában megfogalmazott a jelenlegi kormány és Miniszterelnöki Hivatal működésével kapcsolatban. Ezek szerint ő nem értett egyet azzal, ahogyan ez négy éven keresztül történt, merthogy amit képviselőtársam nekünk elmondott, ez volt négy éven keresztül. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.) És igaza van Rogán Antalnak, ez valóban helytelen volt.
Képviselőtársam szólt a - szerinte - Gazdasági Minisztérium megszüntetéséről is. Szerintem viszont az operatív gazdaságpolitikai teendőket magába foglaló gazdasági és közlekedési minisztériumról van szó. Megint azt kell mondanom, hogy majd a működés fogja eldönteni, vajon milyen szerepe van a gazdaságpolitika meghatározásában ennek a minisztériumnak. Bár rögtön hozzáteszem, megint csak azt kell mondanom, hogy gazdaságpolitikája a kormánynak van, nem pedig egy-egy minisztériumnak külön. Azt meg, kedves képviselőtársam, ez után a négy év után elmesélni, hogy milyen sikeres volt az előző kormányzat gazdaságpolitikája akkor, amikor a növekedés már nem éri el a 3 százalékot, akkor, amikor így megy lefelé az export, akkor, amikor csökken az ipari termelés, akkor... (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Talán utána kellene nézni, képviselőtársaim, az a viszonylag vastag füzet a KSH jelentése szokott lenni, amit önök megkapnak a csomagjukban. (Közbeszólások a Fidesz soraiból. - Az elnök csenget.) Tessék belelapozni! Képek nincsenek benne, az igaz, de ezzel együtt is nagyon érdekes olvasmány lehet. (Derültség és taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.) Merthogy, kedves képviselőtársaim, ezt a gazdaságpolitikát sikertörténetként eladni nem lehet! A most majd hamarosan hivatalba lépő kormányzat lényegesen rosszabb gazdasági helyzetet örököl elődjétől, mint amilyent ezerkilencszáz... (Felzúdulás és közbeszólások a Fidesz soraiban. - Az elnök csenget.) Kedves Képviselőtársaim! A problémám az, hogy én a bekiabálásokat kedvelem, de óbégatásra nem tudok mit reagálni - ez a probléma. (Derültség az MSZP és az SZDSZ soraiban.) Tessék szíves lenni bekiabálásokkal fűszerezni az esetleges véleményüket!
Egy szó mint száz, ma az ország gazdasági helyzete, gazdasági állapota rosszabb, mint négy évvel ezelőtt volt. Nagyon jó gazdaságpolitikára van szükség ahhoz, hogy ismét egy stabil, fejlődő gazdasága (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Bokros-csomag!), fenntartható növekedési pályán álló gazdasága legyen Magyarországnak. Ezért aztán ilyen értelemben a Gazdasági Minisztériumra hivatkozás helytelen.
Azt érdeklődéssel hallgattam, kedves képviselőtársaim, hogy a nemzeti gazdaságfejlesztési koncepció jegyében létrejött a Széchenyi-terv. A Széchenyi-terv egyébként rendben van. Volt egy ilyen elnevezés, hogy fejlesztési program, ez helyes, ezt tovább kell vinni. Jut eszembe azonban, kedves képviselőtársaim, hogy 2002 végére Magyarországnak az EU-csatlakozás folyamatában el kell készítenie a nemzeti fejlesztési tervet. Önök hozzá sem kezdtek. Itt Magyarország jelentős késésben van. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Készen van!) Ez nagyon nagy feladata például a Gazdasági Minisztériumnak ezt elkészíteni majd.
Nem esett szó képviselőtársaim eddigi felszólalásában, de én hadd szóljak róla, hogy a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium, amelyről korábban, egyébként az önök idején már leválasztották a hírközlést, olyan értelemben is változik, hogy a közlekedéssel, közlekedésigazgatással kapcsolatos feladatok a gazdasági és közlekedési minisztériumhoz kerülnek, a vízügyi feladatok pedig a Környezetvédelmi Minisztériummal együtt lesznek kezelve a jövőben.
Ezzel kapcsolatban bizonyos vélemények hangzanak el a sajtóban, hogy vajon helyes-e együtt kezelni a környezetvédelmet és a vízügyet. Én hadd menjek elébe az ezzel kapcsolatos bírálatoknak annyiban, hogy egyrészt én magam személyesen is több környezetvédelmi szervezettel beszéltem, másrészt azóta, amióta környezetvédő mozgalmak indultak annak érdekében, hogy válasszuk szét ezt a két területet, eltelt 12-14 év. Mostanra megváltozott a helyzet, mert hála Istennek egyre inkább mindnyájunk szemlélete némileg átalakul, és egyre inkább magunk is érezzük a környezetvédelem fontosságát, és ennek megfelelően viselkedünk e tekintetben, és mondhatom, hogy ugyanígy vannak ezzel a vízügyiek is. Ezért aztán most van értelme a két terület összevonásának annak érdekében, hogy valóban e téren is egy egységes, a környezetvédelem elvárásainak, szempontjainak megfelelő szemlélet érvényesüljön. Ez a terület ugyanis megint csak - nem győzi az ember hangsúlyozni - fel fog értékelődni az európai uniós csatlakozás folyamatában. Értelmes dolog egy olyan minisztérium létrehozása, amely e tekintetben is megfelel a jövőbeni kihívásoknak, merthogy Magyarországnak pedig meg kell felelnie ezeknek a kihívásoknak.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Szabad Demokraták Szövetsége parlamenti frakciója támogatja a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslatot, és ennek elfogadását ajánljuk önöknek is.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť