LENDVAI ILDIKÓ

Full text search

LENDVAI ILDIKÓ
LENDVAI ILDIKÓ (MSZP), a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Minden kormány a lehető legjobb szerkezetet kívánja megtalálni annak a programnak a megvalósításához, amelyhez bizalmat kapott. Ennyiben a kormánystruktúra részben praktikus munkaszervezeti kérdés, részben - mint a kormányprogram megvalósításának formát adó keret - áttételesen tükrözi a kormányzati filozófiát is.
Egy adott feladatot sokféle munkaeszközzel lehet elvégezni, ennyiben sokfajta működőképes kormányszerkezet képzelhető el. De a választott eszközből arra is lehet következtetni, ki hogyan, milyen elgondolások alapján kívánja ellátni feladatát. Ezért, ha megengedik, a leírtak megismétlése helyett arra szeretném felhívni a figyelmüket, hol és hogyan függenek össze általános kormányzati szándékaink az itt javasolt kormányszervezettel. Az előterjesztők nevében négy elv érvényesülését szeretném kiemelni: a stabilitásét, az átlátható és a közpénzekkel történő felelős gazdálkodásét, a szolgáló kormányzat elvét és az egységes kormányzás törekvését.
Kezdem az elsővel. A most javasolt kormánystruktúrában is többek között azt vettük figyelembe, hogy az új kormány nyugalmat és stabilitást kíván teremteni, mert ez a társadalmi béke egyik föltétele. Természetesen akar és hoz is változásokat, hiszen ezért választották meg, de nem kívánja négyévenként fenekestül fölforgatni az államigazgatás rendjét sem. Ezért csak ott változtatnánk a minisztériumok felsorolásán, ahol ezt feltétlenül szükségesnek ítéltük. Ahol lehet, megőriznénk az elődök által kezdeményezett változásokat, például az oktatási és kulturális tárca önálló működését, amely bevált, az Ifjúsági és a Sportminisztérium önálló tárcaként való fungálását. Ahol a funkcióváltozás ezt nem tette föltétlenül szükségessé, az új kormány nem akarta munkáját a minisztériumok átkeresztelésével sem kezdeni, még ott sem, ahol magunk talán eredetileg más nevet javasoltunk volna.
A második elv az átlátható és felelősen gazdálkodó kormányzásé. Az új kormány átlátható kormányzásra törekszik, takarékos gazdálkodásra, hiszen tudja: nem a saját pénzét költi. Ezért az új feladatok miatt szükséges új tárcák létrehozása ellenére a javaslat nem növeli a minisztériumok számát, a miniszterek számát pedig a tárca nélküli miniszteri posztok megszüntetésével csökkenti. Az átlátható, áttekinthető struktúra érdekében a javaslat igyekszik egy helyre telepíteni azt, ami felfogásunk szerint összetartozik, ezért egyesítenénk az eddig külön helyen szereplő lakáspolitikát és építésügyet a Belügyminisztérium égisze alatt, és ezért vonnánk a gazdaság fontos részét és feltételét is képező közlekedésügy irányítását a Gazdasági Minisztérium hatáskörébe. Végül ezért javasoljuk a Pénzügyminisztériumba telepíteni a kincstári vagyon és a privatizáció felügyeletét is.
A harmadik elvünk: az új kormány filozófiája szerint nem uralkodó, hanem szolgáló kormány kíván lenni, amely munkáját az emberek változó problémái szolgálatába állítja, segít alkalmazkodni nekik az élet hozta új feladatokhoz a új problémákra figyelemmel lévő új minisztériumok formájában is. E külön figyelem célja az, hogy a nemzet emelkedésének, a jövő Magyarországának, a jövő Európájának mindenki részese lehessen, hiszen a jövő - szerencsére - nem torpan meg a kormányok távozásakor vagy érkezésekor. A jövő nem felhúzós kisautó, amelyhez csak egyetlen pártnak van kulcsa. A jövő, ahogy a nemzet, nem politikai magántulajdon, ezért valamennyi kormány dolga, hogy segítse az új lehetőségek kihasználását.
Ezt kívánja szolgálni az informatikai kormánybiztosság létrehozásával megkezdett út folytatását jelentő új informatikai és hírközlési minisztérium, és ezt szolgálja az új foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztérium is, amely egyebek között az új, korszerű, rugalmas, az eltérő adottságokhoz alkalmazkodni képes foglalkoztatási struktúra alakításán és az egész életen át való tanulás, az új követelményeknek megfelelő felnőttképzés segítésén is munkálkodik.
Az új munkaügyi tárca feladatokat vállalna át részben a Gazdasági, részben a korábbi Szociális és Családügyi Minisztériumtól, így az utóbbi tárca feladatköre mennyiségileg szűkült. Ez módot ad rá, hogy a minőségileg változatlanul kulcsfontosságú feladatok, a családügy és a szociálpolitika az egészségüggyel közös tárca keretén belül kerüljenek ellátásra. Mindez nem jelenti, nem is jelentheti, hogy kevesebb figyelem irányulna a családok és a gyereknevelés támogatására. Nem kevesebb, hanem több figyelmet, nem kevesebb, hanem több támogatást szeretnénk szentelni a családok, a gyermekek ügyének, és ebben - biztos vagyok benne - a parlament valamennyi pártja egyetért. És szükség is van a jó kezdeményezések folytatására a családtámogatásban, de az eddig megoldatlan bajok, elsősorban a fájdalmas gyermekszegénység orvoslására is, hiszen a Tárki legújabb adatai szerint csak az elmúlt évben 25 százalékkal nőtt a szegénység a kisbabák, a két éven aluliak között. Ezek a kisbabák, de a nagyobb gyerekek sem, még nem emelhetnek szót érdekeikért, és a szegény gyerekek szülei maguk is kiszolgáltatottak, nem jó érdekérvényesítők. Ezért a gyermekjogok és gyermekérdekek megkülönböztetett képviselete érdekében javasoljuk az eddigi Ifjúsági és Sportminisztérium feladatkörét és nevét gyermek-, ifjúsági és sportminisztériummá bővíteni.
Végül az új demokratikus koalíció természetesen egységes kormányzást folytat, ahol minden tárca és minden miniszter a közösen vállalt kormányprogramot valósítja meg, amelyért a miniszterelnök vállal a parlament előtt felelősséget.
(13.30)
Ezért nincs szükség arra, hogy külön tükörreferatúrák működjenek a Miniszterelnöki Hivatalban, de arra sem, hogy egyes átfogó, a tárcákon túlmutató feladatok - az adott minisztérium vagy a miniszter presztízsét növelendő - egy-egy szaktárca reszortjaként jelenjenek meg. Ezért a magunk részéről jobbnak láttuk, ha az egy szakterületen túlemelkedő, kormányközi koordinációt igénylő feladatok közvetlenül a Miniszterelnöki Hivatalban jelennek meg.
Hogy a határon túli magyarok dolga nem egyszerűen külügy, hogy az egyházak lelki, erkölcsi és társadalmi szervező szerepe messze túlnő a kulturális tárca falain, hogy az itthoni kisebbségek boldogulása, a cigány emberek emelkedése sokágú feladat, arra számos érvet szolgáltat nemcsak a ráció, de a nemzeti lelkiismeret is. A gazdasági és az életfeltételek fejlődése pedig kívánatossá teszi, hogy a területfejlesztés és az új húzóágazat, az idegenforgalom a koordináció kormányzati középpontjába kerüljenek.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az eddigi gyakorlatnak megfelelően javaslatunk megbízná a kormányt az új hatáskörök megállapításához szükséges előterjesztések előkészítésével és a költségvetési előirányzat-átcsoportosításokkal is.
Tisztelt Ház! Természetes, hogy a most leköszönő kormány pártjai azt a struktúrát tartják legjobbnak, amelyben ők dolgoztak. Az előterjesztők nevében kérem és várom is bírálatukat és véleményüket a változtatásokról. Ez értékes véleményt jelent az új kormány számára is, hiszen négy év tapasztalatát tükrözi. Ugyanakkor az is természetes, hogy az új programot alkotók az általuk vállalt és bizalmat kapott célokhoz kívánják szabni a kormányzati struktúrát.
Azt kérem, értsünk egyet abban, hogy ez a szerkezet csupán eszköz; reményeink szerint persze hatékony eszköz egy jó kormányzás megvalósításához. Az pedig, hogy négy évig jó kormánya legyen Magyarországnak, hiszem, hogy mindnyájunk érdeke. Ezért kérem véleményüket és támogatásukat.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť