LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az idei esztendőben nagyon sok mezőgazdasági termelő, gazdálkodó szenvedett kárt a meleg nyár és a csapadékhiány miatt. A tárca felmérte az országos aszály pusztításait, és a kárt szenvedettek érdekében született meg az FVM 84/2003. számú rendelete.
A rendeletről joggal gondolták a gazdák, hogy felgyorsítja a hitelkérelmeiket, mivel az őszi kalászosokat már októberben el kell vetni. Vajmi keveset segíthet a gazdálkodók helyzetén ez a hitel novemberben vagy decemberben, a vetési időszak letelte után. Voltak olyan gazdák Bács-Kiskun megyében, akik alig egy hónappal a rendelet megjelenése után, már augusztus végén beadták az OTP Részvénytársasághoz a hitelkérelmüket, onnan az értékbecslők már szeptember elején továbbították az értékbecsléseket a Nemzeti Földalaphoz, ott pedig jóváhagyhatják vagy felülbírálhatják a kérelmeket, de úgy tűnik, hogy az ígéretesnek induló ügymenet végzetesen megszakadt. Az illetékes bankfiók és a hitelkérő gazdák azóta semmiféle értesítést nem kaptak.
Október 15-én éppen Szanyi Tibor államtitkár úr járt Kecskeméten, meghallgatta a panaszosokat, de a jelek szerint az államtitkár úr sem tudott intézkedni a Nemzeti Földalap eddigieknél gyorsabb ügyintézése érdekében. Egyre több gazda úgy véli, hogy az aszály okozta veszteséget a hivatal is tetézte, hiszen letelt a vetési időszak, és az aszálykár mellé még a minisztérium is hozzácsapott kérelmezőként további 40-50 ezer forintos, fölösleges hitelintézésből fakadó kárt, költséget. Kérdezem az államtitkár urat: történt-e valami azóta?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť