SIMON GÁBOR

Full text search

SIMON GÁBOR
SIMON GÁBOR (MSZP): Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Amint azt bizonyára mindannyian jól tudjuk, hiszen ebben az évben már sok szó esett róla, a 2003-as esztendőt az Európai Unió Bizottsága a fogyatékkal élő személyek európai évének nyilvánította. A kezdeményezés célja, hogy e társadalmi réteg számára Európa-szerte előremozdítsa esélyeik és helyzetük javítását. És hogy ez a program mennyi embert érint, a számok jól érzékeltetik. Az uniós tagállamokban csaknem 38 millióan, a lakosság 10 százaléka, hazánkban pedig közülünk több mint félmillió embertársunk él együtt valamilyen fogyatékossággal.
Egy társadalom fejlettségét jól mutatja, hogy milyen esélyeket biztosít a bármely okból hátrányosabb helyzetben élő állampolgárai számára. Meggyőződésem, hogy csak olyan társadalomban élhetünk lelkiismeretünkkel összhangban, amelyben a fogyatékkal élők azonos eséllyel vehetnek részt mindennapi életünkben. A kormányzat felelőssége pedig, hogy megteremtse azokat a lehetőségeket, amelyek révén a sérült emberek is teljes értékű életet éljenek, ugyanolyan esélyük legyen dolgozni, tanulni, mint bárki másnak.
A Medgyessy-kormány ez irányú elkötelezettségét jól bizonyítja, hogy az év közepén a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, köztük a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének javítása érdekében tárca nélküli miniszteri poszt jött létre. A kényszerű hátrányokkal együtt élők esélyegyenlőségének megteremtéséhez több ágazati program mellett az informatikai tárca a maga sajátos eszközeivel eddig is hozzájárult. Azonban e téren még bőven akad tennivaló. Gondoljunk csak arra, hogy például az internet mennyi lehetőséget rejt magában, a tanuláshoz, az álláskereséshez, a kapcsolatépítéshez, és általában a boldoguláshoz milyen jelentős segítséget nyújt.
Kérdezem tehát miniszter urat: támogatási rendszerük tartalmaz-e olyan lehetőségeket, amelyek kifejezetten e réteg informatikai műveltségét kívánják javítani, illetve információelérési lehetőségét bővíteni? Ugyancsak e területet érinti az a kérdésem is, hogy a minisztérium tervez-e kiírni olyan pályázatot, amely a piaci körülmények között rentábilisan létre nem hozható szoftverek fejlesztéséhez adna támogatást.
Várom miniszter úr megtisztelő válaszát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť