SÁGI JÓZSEF

Full text search

SÁGI JÓZSEF
SÁGI JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A gazdasági növekedés alapja a versenyképes stratégiai iparágak fejlesztése. A magyar gazdaságban rendelkezésre álló erőforrásokra, a magasan képzett kreatív munkaerőre építve gazdaságfejlesztési programokkal jelentős fejlődést lehet elérni. Ezek közül kiemelt figyelmet kellene fordítani a hírközlési és informatikai szektor beruházásainak ösztönzésére.
A legutóbbi felmérések szerint a piacnyitás után hazánkban befektető külföldi tulajdonú vállalkozások ennek a fejlődésnek a legjelentősebb gátját a túlterjeszkedő bürokráciában látják. A távközlési vállalatok vezetői számos kérdésben megosztottak, de egy dologban egyetértenek: több éve vívnak szélmalomharcot azért, hogy a Hírközlési Főfelügyelet, majd jogutódja, a Hírközlési Felügyelet ne terhelje feleslegesen az ágazatot Európában is példátlanul magas díjaival. A Hírközlési Főfelügyelet bevételei, melyek szinte kizárólag a szolgáltatóktól, a szolgáltatók befizetéseiből származnak, messze meghaladják az angol szabályozási hatóság, az Oftel bevételeit. Mondanom sem kell, hogy az angol távközlési piac fejlettsége mennyivel haladja meg az itthoniét.
Hogy egy másik példát is mondjak, Portugália szabályozó hatósága összesen 50 főállású munkatársat foglalkoztat, a HIF ennek többszörösét. Természetesen Portugáliában is vannak felügyeleti hatósági feladatok. Ott is a szabályozó hivatal végzi a műszaki és szabványosítási feladatokat, csak gyorsabban és hatékonyabban.
Ha mindezek ellenére a nemzeti sajátosságokra gondolunk és a nemzetközi sajátosságok sántítanak, nézzük meg, mennyiből gazdálkodik évente a Gazdasági Versenyhivatal. Azt gondolom, hogy az összehasonlítás itt is önmagáért beszél. A több tucat ágazat szabályozását ellátó Versenyhivatal összköltségvetése negyede annak, amit a HIF jelenleg beszed a távközlési szolgáltatóktól. Nem felel meg az Európai Közösségek jogszabályaihoz történő közelítés követelményeinek tehát az a hatósági díjszabás, amely nem objektív, és nem átlátható módon állapítja meg a hatósági felügyeleti díj mértékét.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Bár a jelenlegi törvénytervezet nem tartalmaz érdemi változást ebben a tekintetben, mégis megvan a lehetőség arra, hogy a szolgáltatóktól beszedett és jelentősen piactorzító díjak tekintetében a hivatal önmérsékletet tanúsítson.
(13.00)
Évtizedek óta ismertek azok a közigazgatásban is sikerrel alkalmazott munkaszervezési alapelvek, amelyekkel az ott dolgozók teljesítménye és ezzel az egész szervezet hatékonysága növelhető. Ne csak a gazdaság szereplőitől várjuk el, hogy hatékonyan működjenek a nemzetközi versenypiacokon. Támasszunk magunk elé is hasonló követelményeket!
Ennek megfelelően javasolni fogom, hogy az elektronikus hírközlésről szóló törvénytervezetben a szolgáltatók által fizetendő felügyeleti díjat a jelenlegi árbevétel-arányos 0,5 százalékos mértékről csökkentsük le 0,3 százalékra.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy majd szavazataikkal járuljanak hozzá egy hatékonyabb és versenyképes távközlési piac kiépítéséhez.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť