DR. ÁDER JÁNOS

Full text search

DR. ÁDER JÁNOS
DR. ÁDER JÁNOS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A bevezetőben néhány megjegyzést fűznék az eddig elhangzottakhoz. Veres János államtitkár úr azt mondta az imént, néhány perccel ezelőtt, az Orbán-kormány egyik nagy hibája az volt, hogy túlzott volt a fogyasztás, és ezért önök rossz gazdasági helyzetet örököltek. Államtitkár úr, hadd idézzek önnek egy mondatot: “A gazdaság növekedéséhez képest indokolatlanul visszafogta - mármint az Orbán-kormány - közel 3 millió, napi nyolc-tíz órai kemény munkával önmagát és családját eltartani próbáló ember reálkeresetének emelkedését.” Tudja, ki mondta ezt? Kovács László, 2001 decemberében. Döntsék már el végre, hogy mi a probléma, az, hogy nem volt elég magas a reálkereset növekedése, vagy pedig az, hogy túlzott volt a fogyasztás. Államtitkár úr, egy kicsit jobban össze kellene szedniük magukat, ráadásul észre kellene vennie, hogy az ön véleménye és Szabados Tamás, egy másik minisztérium államtitkárának a véleménye között szöges ellentmondás feszül.
Az elmúlt percekben hallhattuk az MSZP vezérszónokától, hogy Medgyessy Péter mi mindent ígért. Hát akkor folytassuk ezt a kis szemelvényt! Medgyessy Péter a következőket mondta - nem fogom végigolvasni ezt a programot, mert meglehetősen komoly feszültséget okozna önöknek, ha szembesülnének azzal, hogy mi mindent nem teljesített Medgyessy Péter, csak néhányat közülük -: “Én, Medgyessy Péter egyezséget ajánlok a nemzetnek, hogy Magyarország gazdag és virágzó ország legyen. Új életre keltjük a kormány és az érdekképviseletek közötti egyeztetések rendszerét. Szavatoljuk, minden kereső rétegben nőnek majd a jövedelmek. (Taps az MSZP soraiban. - Göndör István: És így is van!) Ingyenessé tesszük a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a csontritkulás kezelésére szolgáló gyógyszereket. Kormányom felvirágoztatja a mezőgazdaságot és a magyar vidéket. Több pénzt az embereknek, több pénzt, az önkormányzatoknak!” Láthattuk, nem lesz gázáremelés, csak ne mondták volna olyan lassan, hogy mindenki megjegyezze az országban.
Ráadásul ennek a kis irománynak a végén - mert azért ez programnak nehezen tekinthető - a következő mondat olvasható még: “Ezt az egyezséget minden honfitársam számon kérheti rajtam.” S azt is írta, “tudom, hogy a demokrácia intézményei nélkül, az ellenzék és a társadalom ellenőrzésének hiányában minden kormány tévútra lép, ezért tartok igényt minden bírálatra”. Nyilván a következetes magatartás jegyében ezért nincs itt ma Medgyessy Péter, lehet, hogy éppen vadkacsavadászaton van. (Zaj a kormánypárti oldalon. - Dr. Veres János: Kormányülésen van. - Derültség az ellenzéki oldalon.)
Tisztelt Országgyűlés! Szó, szó, szó - ezt láthatjuk ebben a kis irományban. Tisztelt miniszterelnök úr - mondanám, ha itt lenne -, és hol vannak a tettek? Az elmúlt másfél év gazdaságpolitikáját ugyanis két dolog jellemezte - ezt láthattuk egyébként most is, az önök eddigi felszólalásaiban -, egyrészt visszamutogatás az előző kormányzati ciklusra, másrészt koncepciós eljárások kezdeményezése, hogy mindkettővel eltereljék az önök tétovaságáról és tehetetlenségéről a figyelmet.
De azt is megtudhattuk - részben az elmúlt hónapok kormányzati döntéseiből -, hogy jövőre jelentős gazdaságpolitikai fordulat várható. Jövőre a gazdaságpolitika lényege: minél több pénzt elvenni az emberektől, és minél több pénzt elvenni a vállalkozóktól. S hogy ezt nemcsak a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség politikusai mondják ma már, azt jól mutatja, hogy Széles Gábor - aki, gondolom, az önök számára is ismert, s akivel tegnap együtt tárgyalhattak az Országos Érdekegyeztető Tanácsban - a következőket mondta - egyébként a mai sajtó idézi a szavait -: “A jövő évi adótörvények egyetlen koncepcionális alapja a költségvetési bevételek mindenáron történő növelése, tekintet nélkül a változtatások gazdasági-társadalmi hatására.”
De az Országos Érdekegyeztető Tanács tegnapi ülésén más gondolatok is elhangzottak; érdemes idézni, csak azért, hogy kicsit szélesítsük a mai vita medrét. A munkaadói képviseletek úgy vélték, a kormány előterjesztése sokkal inkább rontja, mintsem javítja a versenyképességet, a többi csatlakozó országgal szemben a magyar vállalkozók közterhei nőnek, ami elfogadhatatlan; mondták tegnap az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén a munkaadók. A munkavállalók egyértelművé tették, önmagában elfogadhatatlan számukra, hogy jövőre nullszázalékos reálbér-emelkedés legyen. Ezt egyébként László Csaba pénzügyminiszter már elég régóta mondja, tehát megint csak nem a Fidesz találmányáról van szó. Ráadásul a tegnap megismert kormányzati elképzelésekből átlagosan 2-4 százalékos reálkereset-csökkenés olvasható ki, mondták ezt a munkavállalók a tegnapi ülésen. Egyébként Medgyessy Péter tegnap el sem ment - mint ahogy ide sem jött el - az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésére, pedig - idézzük csak fel az előbb hallottakat - állítólag igényt tart minden bírálatra, legalábbis a kampányban még igényt tartott, illetve akkor azt hazudta, és azt is mondta, hogy az érdekegyeztetés rendszerét új életre kell kelteni.
Önök az elmúlt másfél évben úton-útfélen azt hangoztatták - ma is ennek lehettünk szemtanúi -, hogy az ország úgymond rossz gazdasági helyzetéért az Orbán-kormány a felelős. Ezek szerint - önök szerint - az Orbán-kormány rossz gazdaságpolitikát folytatott, mert négy év alatt 236 ezer új munkahely jött létre, bezzeg a Medgyessy-kormány jó gazdaságpolitikát folytat, mert hétről hétre munkahelyek szűnnek meg. (Göndör István: És közben 180 ezerrel nőtt a számuk.) Önök szerint az Orbán-kormány rossz gazdaságpolitikát folytatott, mert négy év alatt folyamatosan csökkent az államadósság, bezzeg a Medgyessy-kormány jó gazdaságpolitikát folytat, mert 2 ezer milliárd forinttal növelte másfél év alatt az államadósságot. Önök szerint az Orbán-kormány rossz gazdaságpolitikát folytatott, mert négy év alatt folyamatosan csökkent az infláció, bezzeg a Medgyessy-kormány jó gazdaságpolitikát folytat, mert az idei 4,5 százalékos infláció jövőre 6,5 százalékra fog emelkedni. Önök szerint az Orbán-kormány rossz gazdaságpolitikát folytatott, mert négy év alatt tartós fejlődési pályán volt a magyar gazdaság (Göndör István: Egyfolytában csökkenőben volt!), bezzeg a Medgyessy-kormány jó gazdaságpolitikát folytat, mert negyedévről negyedévre csökken a gazdaság növekedési üteme. Önök szerint az Orbán-kormány rossz gazdaságpolitikát folytatott, mert négy év alatt jelentős működő tőke áramlott az országba, bezzeg a Medgyessy-kormány jó gazdaságpolitikát folytat, mert a külföldi tőke ma már menekül az országból.
Tisztelt Országgyűlés! Hazugság hazugság hátán (Dr. Veres János: Az a hazugság, ami most elhangzott.), amit önök műveltek az elmúlt másfél esztendőben. Ugyanezt látjuk egyébként az elmúlt két hónap kommunikációjában is. Önök azt mondják - egészen pontosan: azt hazudják -, a Pénzügyminisztérium szóvivője a hibás azért, hogy az úgymond előkészítetlen döntések nyilvánosságra kerültek, és július közepén arról értesülhettek a magyar választópolgárok, hogy önök drámai módon meg akarják emelni az általános forgalmi adót, adókedvezményeket akarnak megszüntetni, és új adókat akarnak bevezetni. Nem, tisztelt hölgyeim és uraim, nem, tisztelt kormánypárti képviselők, ezekről önök döntöttek, egészen pontosan a kormányuk döntött július 16-i ülésén. Döntött László Csaba, döntött Medgyessy Péter, és döntött Kovács László. Ráadásul - a félreértések elkerülése végett - ezt a döntést Lendvai Ildikó a frakció nevében és Kovács László a párt nevében védelmébe vette és támogatta. Tehát önök július közepe óta pontosan tudják, hogy mire készül a kormány, ezért teljesen indokolatlan és nevetséges próbálkozás szerencsétlen Máté Dánielen és a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkárán elverni a port.
Ugyanakkor jól látható, hogy önök a szorult helyzetükben semmitől sem riadnak vissza.
(10.10)
Semmitől sem riadnak vissza, mert egyébként az a Népszabadság, amelynek, ha jól tudom, közvetve még mindig tulajdonosa a Magyar Szocialista Párt meghatározó vagy jelentős részben (Göndör István: Ezt is rosszul tudod. Nem baj.), egy új botrányt próbált kirobbantani, elterelni a Medgyessy-kormány szorult helyzetéről a figyelmet, hiszen a Medgyessy-kormány valóban szorult helyzetben van, hiszen a jövő évi adóemelések láthatóan nem nagyon váltották ki az emberek tetszését, és a K&H-botrány és az Inter-Európa Bank körüli botrány sem nagyon nyerte el a tetszésüket, tehát valamivel el kell terelni a figyelmet erről a botránysorozatról és a hibás gazdaságpolitikai lépésekről. Jelesül a Teller-levélről, a hamisítványról van szó. Mégiscsak arcátlanság, ami történt. (Közbeszólások az MSZP soraiból: Az, az. - Így van. - Szégyen!) Mégiscsak arcátlanság (Varga Mihály: Szégyen!), hogy ilyen kegyeletsértő módon próbálják meg egyébként, próbál segíteni önöknek a Népszabadság abban, hogy eltereljék szorult helyzetükről a figyelmet.
Azt gondolom, hogy ideje lenne megálljt parancsolni ezeknek a törekvéseknek, ideje lenne, ha valóban nem hálózati elven, hanem a választási programjuk alapján működtetnék ezt az országot és irányítanák a kormány munkáját.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Nagy taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť