DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Sajnálatosnak tartom, hogy órák teltek el a vitanap megnyitásától, és egyetlenegy kormánypárti képviselőtársam részéről sem hallottuk, hogy mit hoz a jövő. (Dr. Katona Béla: Most mondta…) Erre kíváncsiak a magyar emberek. Nem hallottuk továbbá azt sem, hogy mit vesznek ki a családok, az időskorúak zsebéből a Medgyessy-csomaggal. Sajnálom, hogy erről nem tájékoztatják az ország közvéleményét akkor, amikor a szocialista-liberális kormányzati úthenger, mint tudjuk, megtévesztő ígéretekkel kíván helyet csinálni magának.
Mára, amikor már akadozni látszik, sőt leállni látszik a gépezet, le akarnak tarolni mindent, ami az útjukba kerül. Így aztán nem csoda, ha az emberek jelentős részén a félelem vesz erőt. De maguk a szocialisták is megijedni látszanak saját módszereiktől és sikertelenségeiktől. Ijedtségükben most éppen drága pénzen előállított kék színű pártbrosúrájukkal próbálják a kátyúkat betömködni, ahelyett, hogy az embereket érintő valódi kérdésekkel foglalkoznának.
Jobban tennék például, ha inkább a nyugdíjak, a nyugdíjrendszer, a nyugdíjasok helyzetének javításával törődnének. Legalábbis azt megtehették volna, hogy a sok száz millió forintba kerülő időközi szocialista kampány (Zaj. - Az elnök csenget.) költségeit a méltányossági nyugdíjrendszerből kimaradottak támogatására fordítják. De nem ezt tették. Ehelyett hagyják tönkremenni magát az egész nyugdíj-biztosítási rendszert. Kiderült ugyanis a tavalyi zárszámadási dokumentumokból, hogy 14,5 milliárd forintos hiányt sikerült a Nyugdíj-biztosítási Pénztár költségvetésében produkálni. Az elmúlt évben már a nyugdíjbiztosító költségvetésének a 20 százalékát, tehát egyötödét kellett a központi költségvetésből kipótolni. Ez az állapot a biztosítási rendszer teljes összeomlásához vezet, hiszen jól látható, hogy a szocialisták felelőtlen gazdálkodása a járulékokból gazdálkodást alapvetően megkérdőjelezi.
Ebben a helyzetben, tisztelt Országgyűlés, nem is csoda, ha a szocialisták köreiben már a nyugdíjak megadóztatásának a kérdése is felmerül, sőt kormányzati körökben egyre többen emlegetik, hogy a nyugdíjkorhatárt 65 évre kellene felemelni mind a nők, mind pedig a férfiak esetében. Az idős emberek tapasztalatai azonban valóban keserűek.
A szocialisták első, Horn Gyula által vezetett kormánya 12 százalékkal csökkentette a nyugdíjak vásárlóértékét. A mostani pedig a felelőtlen gazdálkodásának következtében veszélyezteti az idős emberek biztonságát. Sajnos azonban nem csak ez a baj; a baj az is, hogy megszüntették a nyugdíjak felzárkóztatását célzó, a polgári kormány által bevezetett gyakorlatot, miszerint a kötelező emeléseken felül további évi 3-3 százalékos emelést hajtottunk végre. Nem tudjuk elfogadni azt, ahogy a szocialista-liberális kormány gondolkodik az idősebb nemzedékről, és még kevésbé azt, ahogy cselekszik, dönt, ködösít vagy éppen halogat olyan sorsdöntő kérdésekben, amelyek komolyan érintik a szüleink, nagyszüleink, a nyugdíjas-társadalom mindennapjait .
A 13. havinak csúfolt 53. heti nyugdíj 2,1 százalékot, azaz évi 12 ezer forintot jelent. A polgári kormány által biztosított és a szocialisták által elvett 3 százalék évi 18 százalékot jelentett az időskorúaknak. A szocialista kormány tehát 2003. január 1-jétől 6 ezer forinttal rövidítette meg az idős embereket. Kifulladt a kormány osztogató kampánya. A Medgyessy-csomag megszorító intézkedései a jövő évben jelentős mértékű lakossági jövedelemelvonást fognak eredményezni, amely sajnos nagyon mélyen fogja érinteni az időskorúakat.
Medgyessy Péter programjában azt ígérte, hogy megállítják a gyógyszerköltségek növekedését. De nézzük meg, mi történt ezzel szemben! 2003 első félévében a szocialista kormány a gyógyszerek árát az infláció kétszeresével, július 1-jétől 10 százalékkal, és most, október 1-jétől átlagosan 8,7 százalékkal fogja felemelni. Miből fogják az időskorúak ezt kifizetni?
Medgyessy Péter programjában jóléti rendszerváltást ígért. Ezzel szemben egy év alatt 30 százalékkal fog nőni a villamos energia ára. A szocialista kormány, elmondhatjuk, ősztől bevezeti a 13. havi villanyszámlát, és bevezeti a 13. havi távfűtési díjat is. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Úgy van! - Taps az ellenzéki pártok soraiban.) 2003 májusától 12 százalékkal drágult a gáz ára. Hiába mondták lassan, mégsem így cselekedtek. Emelkedett a posta- és az utazási költségek ára. Emelkedett az élelmiszerek és a kenyér ára is. Mit jelent ez a nyugdíjasok számára? Mivel a szocialista kormány nem volt hajlandó ezt feltárni, akkor megpróbálom elmondani, hogy mit jelent ez a nyugdíjasok számára. Ez azt jelenti, tisztelt Országgyűlés, hogy az időskorúak terhei az áremelkedések következtében havonta 3400 forinttal nőnek, ami éves szinten 40 ezer forintot vesz ki minden idős ember zsebéből. Vagyis elmondható, hogy a szocialista kormány egyhavi nyugdíjat vesz el a nyugdíjasoktól.
Tisztelt Országgyűlés! A nyugdíjasok választ várnak arra, hogy mit tesz a kormány a nyugdíjak európai uniós felzárkóztatásáért. A nyugdíjasok választ várnak arra, hogy mit kíván tenni a Medgyessy-kormány az egyszeri 19 ezer forintos és az 53. heti juttatáson kívül, ami természetesen nem épül be a nyugdíjalapba, és amelyet az áremelkedésekkel már két kézzel vettek vissza. Tehát mit kíván tenni a Medgyessy-kormány, hogy az időskorúak az uniós csatlakozásnak ne a vesztesei legyenek?
Tisztelt Országgyűlés! Segíteni szeretnénk. Felkérjük önöket, hogy fogadják el a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportja által támogatott képviselői indítványunkat, amely a szolgálati idő figyelembevételével egyszeri jelentős és a nyugdíjalapba beépülő emelést javasol. Továbbá kérem, támogassák azon indítványunkat, hogy a gyermekek a személyi jövedelemadó 5 százalékát felajánlhassák a nyugdíjban részesülő szüleik részére. Meggyőződésem, hogy minden józanul gondolkodó képviselőtársam egyetért azzal, hogy hálával, köszönettel, megbecsüléssel tartozunk szüleink, nagyszüleink nemzedékének, akik egy élet nehéz munkájával alapozták meg hazánk felemelkedését.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť