DR. SCHVARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHVARCZ TIBOR
DR. SCHVARCZ TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A mai vitanap számos szónoka azt kérte tőlünk számon, hogy nem a jövőről beszélünk, hanem visszamutogatunk. Én az egészségügy dolgaival szeretnék foglalkozni, és abból az aspektusból, hogy mit ígértünk a kormányprogramban, és mit valósítottunk meg eddig.
Megígértük, hogy rendbe tesszük az egészségügyet. Megkezdtük az egészségügy rendbetételét, és ebben a rendbetételben van folyamatosság is. Hiszen nem dobtunk el és nem vetettünk el mindent az előző kormányzat intézkedéseiből, folytattuk a népegészségügyi programot, azzal, hogy odatettük a folytatáshoz szükséges pénzeszközöket, amelyek az előző ciklusban hiányoztak. Tesszük, folyamatosan tesszük a rendbetételt, jogi vonatkozásban, anyagiakban és a konszenzus megteremtésének kísérletében. Erről egy picit többet szeretnék szólni, hiszen itt elhangzott, hogy mindenütt az egészségügyben tüzek égnek. Nézzük meg, hogy miért égnek a tüzek, és kik gyújtották meg ezeket a tüzeket!
A jogi vonatkozás rendbetételénél a kórháztörvényről, a jogállási törvényről és a szakdolgozói kamara törvénytervezetéről folyik a vita, a kórháztörvényről már az Alkotmánybíróság is tárgyal, a jogállási törvény kapcsán pedig a kamara sztrájkot helyezett kilátásba. A kórháztörvény vonatkozásában semmi mást nem szerettünk volna, mint rendezett viszonyokat a tőkebeáramlásra, és rendezett viszonyokat arra, hogy hogyan működjenek az egyes vállalkozások az egészségügyben. Ez sokak szempontjából kedvezőtlen volt, ezért volt ellene ekkora felzúdulás, és picit bujtották is ezt. A jogállási törvényben, amelyet a kamara benyújtott, számos olyan dolog szerepel, 60 százalékban benne vannak azok a munkajogi és ügyeletre vonatkozó dolgok, amelyek a mi törvénytervezetünkben benne vannak, csak vagy nem ismerik, vagy nem akarják ismerni ezt a törvénytervezetet, és ezért lázonganak, berzenkednek ellene. A jogállást nem lehet csak az orvosok vonatkozásában megteremteni, hiszen az egészségügyben több szereplő van, az egészségügy többszereplős dolog, és nemcsak az orvosoknak vannak jogaik, hanem az egészségügy többi szereplőinek is.
Állandóan azt halljuk, hogy vágtatnak a gyógyszerárak. Akkor vágtattak volna a gyógyszerárak, ha érvényben hagyjuk azt a hároméves gyógyszer-megállapodást, amit az előző kormányzat kötött, és akkor nem lehetett volna behozni azokat az új, korszerű gyógyszereket a gyógyításba, ha megmarad ez az egyezmény. Új egyezményt kötöttünk, és befagyasztottuk a gyógyszerek árának emelését, a gyógyszerárak a támogatotti körben nem növekszenek az inflációt meghaladó mértékben.
(12.20)
A nem támogatott gyógyszerek vonatkozásában van emelkedés, de erre a kormányzatnak nincs hatása. S ha ezt összekeverjük, összemossuk és állandóan azt mondjuk, hogy elszaladtak a gyógyszerárak, akkor ezzel csak riogatni lehet a betegeket.
Az új gyógyszer-megállapodás értelmében sikerült az Alzheimer-kór, a cukorbetegség és egy csomó más, olyan gyógyszert behozni a támogatotti körbe, ami eddig nem szerepelt. Állandóan azt kérik tőlünk számon, ami a választási ígéretünk volt, hogy a csontritkulás és a szív-, érrendszer gyógyszerét ingyen adjuk. Ezt meg fogjuk teremteni a ciklus végére. A csontritkulás gyógyszerének a jelenlegi támogatása pedig megfelelő mértékű. Itt szerintünk nem kell változtatni.
Számon kérnek tőlünk olyan dolgokat, amiket a ciklus végére szeretnénk megcsinálni. Ilyen a nővér-hűségjutalom. Soha nem látott béremelés volt az egészségügyi ágazatban. Mértékéről itt már elhangzottak adatok. Most ezt ellehetetleníteni, lekicsinyíteni, leszólni lehet, de ennek a hatását meg akarjuk tartani, és meg fogjuk csinálni a nővér-hűségjutalmat, számunkra szükség van az egészségügyben dolgozó orvosokra, nővérekre, hiszen az uniós kihívások kapcsán várhatóan elvándorlás lesz. Ha mi itthon nem tudjuk megbecsülni őket, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerül a szakma.
Rengeteg pénzt fordítottunk a kórház-konszolidációra: 3 milliárd forint körüli összegben 30 kórház működését sikerült konszolidálni. Ahhoz, hogy az egészségügyben lehessen eredményt elérni, konszenzusra lenne szükség, és nem arra, hogy állandóan ránk mutogatnak, hogy mi tönkre tesszük, ellehetetlenítjük az ágazatot. Ha ez az ellenzék felelős ellenzék, akkor ebben partner, és segíti a kormányzatot.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť