DR. VOJNIK MÁRIA

Full text search

DR. VOJNIK MÁRIA
DR. VOJNIK MÁRIA egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Asszony! Nem hagyhatom szó nélkül a minden valóságalapot nélkülöző, nagyon kártékony, nagyon demagóg hozzászólását, ezért a tényekhez térjünk vissza.
Az Orbán-kormány idején, 1999-ben, a nyugdíjtörvény megváltoztatásával önök 4,2 százalék, 2002-es áron számolva 50 milliárd forintot vettek ki a nyugdíjasok zsebéből. Ezt pótoltuk vissza a 19 ezer forintos egyszeri támogatással. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
(12.00)
2001-ben önök megszüntették a méltányossági nyugdíj intézményét, amelyet a Medgyessy-kormány visszaállított. (Arnóth Sándor: És nem is működik!) Befagyasztották a magánnyugdíjpénztárba fizetendő tagdíjat, ezért tehát elakasztották az öngondoskodást. (Domokos László: Kincstári optimizmus!) A nyugdíjak svájci indexálása miatti adókedvezmények, illetve nyugdíjkedvezmények sajnos nem érték el azt a hatást, hogy a nyugdíjak reálértéke az eredeti nyugdíjtörvény szerint emelkedhessen. (Font Sándor: 18 százalékos nyugdíj reálérték volt!)
Ezzel szemben a Medgyessy-kormány a 19 ezer forint egyszeri juttatás mellett visszaállította a méltányossági nyugdíj emelését, 2002-ben erre 812 millió forintot fizettünk ki, 2002-ben pótlólagos nyugdíjemelést irányoztunk elő, hogy az önök hibás inflációs számításait korrigáljuk. 2003-ban 8,4 százalékos volt a nyugdíjemelés, 2,2 százalékos nyugdíjemelés várható ősszel, 2003 novemberében megkapják az 53. heti nyugdíjat, a 20 százalékos özvegyi nyugdíjat. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) Ezzel először értük el, hogy a nyugdíjasok, a nyugdíjak reálértékének pozíciója érdemben javuljon.
A nyugdíjkorhatárt nem kívánjuk emelni, a nyugdíjak megadóztatásáról szó sincs. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) Azt javasolom a képviselő asszonynak, hogy azt a kis kék füzetet, amely kizárólag (Font Sándor: Azt dobja ki a szemétbe!) a kormányról szóló tényeket tartalmazza (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.), szíveskedjen figyelmesen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hosszasan és újra tanulmányozni, akár a megtanulása sem elvetendő ötlet.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť