HARRACH PÉTER

Full text search

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Másfél év óta furcsa világban élünk, ahol a szavak és a tettek elváltak egymástól, ahol megjelent a politikában az agresszivitás, a kormány másfél év után nem kormányoz, hanem hátrafelé mutogat, és erős kampányba kezd. De beszéljünk a szociálpolitikáról, hiszen itt is vannak komoly gondok; higgyék el, hogy létezik eredményes, jó szociálpolitika is - ennek azonban vannak feltételei. Az egyik a jó gazdaságpolitika. Azt szokták mondani, hogy a szociálpolitika tulajdonképpen nem is más, mint egy gazdaságpolitikai siker. Én ezt túlzásnak tartom, de biztos, hogy van benne igazság. Szükséges még mint feltétel egy biztos társadalomképpel rendelkező, határozott kormány.
Nézzük a gazdaságot! Ugyanaz történt, ami a hasonló összetételű kormány idején 1994 után: rövid időn belül padlóra került a gazdaság. Ha átfutjuk az adatokat, nyilvánvaló: a gazdasági növekedés 2,4 százalék, az infláció 5-6 százalék fölé fog emelkedni, az államadósság drasztikusan nőtt, a tőkebeáramlás megállt, a hetedik helyen vagyunk a régióban, a folyó fizetési mérleg hiánya és az államháztartás hiánya megugrott. Ez tehát a gazdaságpolitikai eredmény. Mit várhatunk ezek után a szociálpolitikától?
Hiányzik a biztos társadalomkép és a biztos jövőkép is. Erre kellett volna felfűzni az ígéreteket, nem pedig a szavazatvásárlás szempontjára, hiszen ez olyan negatív folyamatokat indít el a társadalomban, amelyek nemkívánatosak; így nemcsak a gazdaság megy tönkre, de maga a társadalom is. Az önerő megmozdítása nélkül, üres segélyezéssel állandósítjuk a kirekesztett rétegek számát és nagyságát, viszont a munkához, a munkajövedelemhez kötött támogatások erősítik a munka társadalmi megbecsülését, és kiemelik ebből a helyzetből az elszegényedett rétegeket.
Azt mondtam, hogy határozott kormányra is szükség van a jó szociálpolitikához. A biztos kéz különösen viharos időkben fontos a kormányon. Sajnos a Medgyessy-kormány bizonytalan, tehetetlen, a saját csomagját is miután meghirdette, félig visszakozott, aztán kiderül, hogy mégis megvalósul, még ők sem tudják, hogy milyen mértékben; nagyon nehéz így kiszámítható családi életet élni, a gyermeknevelés biztonságát garantálni.
Fussuk át gyorsan, mi történt eddig a szociálpolitikában és a családpolitikában! Nem folytatódott az átgondolt társadalomépítő program. A családok elbizonytalanodtak, a védettségük gyengült. Nagyon sok szám elhangzott ma már, én mindössze egyet szeretnék most nyomatékosan megerősíteni: négy év alatt, a polgári kormány idején a családok támogatása 100 százalékkal növekedett, a duplájára; most, a minisztérium adatai szerint az elmúlt másfél évben 15 százalék körüli növekedést tudtak produkálni. Ez azt jelenti, hogy ha két év alatt 20 százalékkal emelkedik a családoknak nyújtott támogatás, akkor az már jó eredménynek számít. Hogy milyen évek következnek ezután, nem tudjuk, csak sejtjük.
Hasonlítsuk össze a két kormány családtámogatásának eredményességét! Sokat beszélnek a 13. havi családi pótlékról - nagyon helyes, és ideje volt ezt bevezetni. De hadd említsem meg, hogy a kiegészítő családi pótlék, tehát a legszegényebbeknek járó támogatás eddig is létezett 13. havi formában, csak melldöngetések nélkül vezettük ezt be. A rászorulók étkeztetése és a tankönyvjuttatások. Eddig is nagy részük támogatott vagy ingyenes étkeztetésben részesült; most történt továbblépés, de ha megfigyelik az érintetteket, az elégedettség érzése nélkül, hiszen sokkal nagyobb reményt keltettek, mint amennyit sikerült teljesíteni.
És milyen lesz a folytatás? Említettem, hogy a Medgyessy-csomag bizonytalankodása miatt ma még száz százalékig biztosat nem tudunk, de néhány eleme biztos ennek. Biztos az adókedvezmények csökkenése, illetve eltörlése. Biztos az energiaárak emelése. Biztos a gyógyszeráremelés, az élelmiszerárak emelése, általában az áfakulcsok emelkedésével járó drágulás, a közlekedés költségeinek az emelkedése, és mindemellett a reálbércsökkenés. A teljes bejelentett Medgyessy-csomag megvalósulása esetén számításaink szerint 550 milliárd kerül ki az emberek zsebéből. Legyen ez egy mérsékeltebb Medgyessy-csomag, csökkenjen, mondjuk, a felére, amire nem sok esély van, de tételezzük fel: akkor nem egyhavi fizetés kerül ki a családok zsebéből, csak félhavi - ez is sok.
Tény az, hogy a magyar családok rosszabbul fognak élni, mint eddig, és ez köszönhető a kormány gazdaság- és szociálpolitikájának.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť