SZABADOS TAMÁS

Full text search

SZABADOS TAMÁS
SZABADOS TAMÁS oktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kormányprogramban az oktatás hangsúlyos szerepet kapott. Úgy gondoltuk és úgy gondoljuk, a jövő nemzedékének esélyt kell adni ahhoz, hogy az Európai Unióban megállják a helyüket; hogy a XXI. század követelményeinek megfeleljenek; esélyt adjunk azért, hogy a jövő nemzedéke a mi nemzedékünknél jobb és boldogabb életet élhessen. Ez a hangsúlyos szerep, amit az oktatás a kormányprogramban kapott, megtestesül abban, hogy a szaktörvényeket olyan módon módosítjuk, hogy ennek a követelménynek, hogy esélyt nyújtsanak, megfeleljenek.
De természetesen az esélyteremtéshez anyagi forrás is kell. Vissza kellett adni a pedagóguspálya megtépázott tekintélyét, és abból a megalázott helyzetből, amelybe az évtizedek alatt a pedagógustársadalom jutott, ki kellett onnan húzni. Ezért osztatlan elismerést okozott a pedagógustársadalomban, a közalkalmazotti szférában, a közoktatásban és a felsőoktatásban egyaránt az új kormány azon intézkedése, amelyben 50 százalékkal felemelte a béreket. Lehet ezt azóta, kedves ellenzéki képviselőtársaim, negligálni (Varga Mihály: Háromszáz iskola bezárása!), de azért legyünk realisták: ez volt a rendszerváltozás azon két éve, ahol ebben a szférában a reálkeresetek a legjobban emelkedtek. Ezt lehet mindenfajta bűvészmutatványokkal (Varga Mihály: Az előbb Veres János ezt bírálta! - Az elnök csenget.), mindenfajta lekicsinylő véleménynyilvánítással negligálni, a tények azonban tények: 2002-ben az oktatás az illetmények alapján a tizenkét társadalmi rétegből a nyolcadik helyen állt, ez az intézkedés a negyedik helyre hozta fel. Még mindig van mit tenni, de azért ezt nem lehet letagadni, és aki ezt letagadja, az a saját szavazatait is letagadja, kedves képviselőtársaim, mert hál' istennek voltak annyira bölcsek, hogy annak idején ezt önök is egyhangúlag támogatták. Remélem, hogy ezt az intézkedést önök is - úgy, ahogy mi - történelmi hatású intézkedésnek tartják.
De természetesen, ha oktatásról van szó, akkor elsősorban a gyerekekről van szó, akiket tanítunk, a szülőkről, akiknek a gyerekeiről szó van, és a pedagógusokról, akik ezt a folyamatot a saját munkájuk során végzik. Ezért nemcsak a pedagógusokon kellett segítenünk, hanem elsősorban a gyerekeken. Hiszen milyen iskolarendszerrel volt dolgunk 2002-ben? És nemcsak akkor, mert a mai napig is így van ez. Olyan iskolarendszerrel van dolgunk, ahol az esélyegyenlőség nemhogy javulna az iskolában, hanem tovább csorbul. A gyerekek között amúgy is meglévő esélyegyenlőtlenségek tovább nőnek a magyar iskolában. Ez természetesen nemcsak anyagi kérdés, és nincs most idő annak taglalására, hogy ezt milyen módon lehet megváltoztatni, ezt a szaktörvények által diktált változások vannak hivatva megváltoztatni, azonban kellenek ehhez bizonyos anyagi feltételek is, és ezért úgy gondoltuk, hogy az esélyteremtést a gyerekekkel kezdjük.
Ingyen tankönyv - számok: 2002-ben tankönyvtámogatásra az akkori kormány 3,5 milliárd forintot fordított. A 2003-as költségvetésben 7,5 milliárd forintot fordítunk tankönyvtámogatásra, és ingyenes tankönyvben részesül több mint félmillió gyerek ma Magyarországon. Az ingyen tankönyv jár a tartósan beteg vagy fogyatékos, a három- vagy többgyermekes családban élő, továbbá az egyedülálló szülő által nevelt tanulók teljes körében, és az általános iskolák alsó tagozatára járó rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő tanulók számára. Ezt fogja kiegészíteni 2004. szeptember 1-jétől az 5-8. osztályosok, majd 2005-től a 9-13. évfolyamos rászorult tanulók köre.
Mindenki számára, aki csak kicsit is ismeri ezt a szférát, tudja, hogy nagyon sok minden eldől kisgyermekkorban. Úgy gondoljuk, hogy a rászorult gyerekek teljes körű óvodáztatása elemi érdekünk, hiszen nagyon sok gyerek azért marad ki az óvodából, mert a szülő nem tudta kifizetni az étkezési térítési díjat. 2003. szeptember 1-jétől a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő szülők gyermekei ingyenes óvodai étkeztetésben részesülnek. Úgy gondolom, hogy számos társadalmi rétegnek ad ez olyan fontos segítséget, amelyben a szocializációt, ami óvodában nagyon szükséges, és az iskolára való előkészítést szolgálja.
(9.40)
Ilyen a több képviselőtársam által említett 13. havi családi pótlék, amelynek augusztus végi folyósítása, tudjuk, mennyire segít a szülőknek az iskolára való felkészülésben. Így augusztusban egy három iskolás gyermeket nevelő család 42 600 forint családi pótlékot kapott, míg egy két iskolás gyerekét egyedül nevelő szülőnek összesen 26 000 forint jár. Ez gyermekenként 4600 forint többlettámogatást jelent.
Úgy gondolom, nagyon fontos az is, amit a kormányprogramban megígértünk, és ami 2003-ban már teljesült, illetve teljesül, a támogatott számítógépes vizsga. A középiskolák és a szakiskolák végzős tanulói a sikeres számítógép-kezelői és ECDL-vizsgadíjukat utólag visszakapják. Ez a feltétel már működik. Úgy gondolom, hogy ez is segít abban, ami fontos a gyerekeink számára, hogy számítógépes ismeretekre tegyenek szert, és ez ne kerüljön pénzükbe.
Ennél is fontosabb, gondolom, egy olyan országban, ahol a fiatalok mindössze 12 százaléka - ez a 14 és 29 év közötti korosztály - rendelkezik nyelvvizsgával, olyan program beindítása, amely a nyelvtanulást segíti elő. Ezt két úton szeretnénk elérni. Az egyik a nyelvvizsga díjának visszatérítése. Tegnap az Oktatási Minisztériumban jelentettük be azt, hogy megindult ez a program és maximum 9500 forint értékben visszatérítjük azon gyerekek vizsgadíját, akik sikeres C típusú nyelvvizsgát tesznek. Ráadásul nemcsak az ez évben letett vizsgára vonatkozik ez, hanem azon végzős tanulók számára, akik '97 óta tették le ezt a nyelvvizsgát és igazolt C típusú nyelvvizsgájuk van.
Ennél is fontosabb, és gondolom, a nyelvtanulást tömegessé tevő, az új oktatási törvényben lefektetett alapelv, illetve lehetőség, hogy 2004 szeptemberétől a középiskolák 9. évfolyamán nyelvi előkészítő osztály indulhat. Ez egy olyan fontos lépés, amelyre - gondolom - az önkormányzatok és a középiskolák egyaránt nagyon pozitívan reagáltak, hiszen nem kevesebbet jelent ez, mint azt, hogy az eddigi, döntően iskolán kívüli drága nyelvtanfolyamok helyett az iskolába visszük be a nyelvtanítást. A 9. évfolyamon, úgy is mondhatnánk, hogy a középiskola nulladik évfolyamán az órák 40 százalékában, 12-14 órában tanulhatnak a gyerekek nyelvet, és ezután az iskolában tehetik le ingyen azt a nyelvvizsgát, amelyre az előbb is kitértem, amellyel kiválthatják már az érettségi vizsgájukat is. Úgy gondoljuk, e program beindulásával megsokszorozhatjuk idegen nyelvet tudó polgártársaink számát. Ez egy olyan országban - mondom -, amely nyelvileg viszonylag elszigetelt, és ahol az idegen nyelvet tudók száma viszonylag csekély, nagyon-nagyon fontos lépés.
A következő ilyen, már működő támogatás, ami szintén nagyon kedvező fogadtatásra talált, és remélem, ellenzéki képviselőtársaink is arra buzdítanak, hogy minél többen vegyék igénybe ezt a lehetőséget, a “Számítógép otthonra” program. Ez arról szól, hogy az otthoni számítógép használatát ösztönző évi 60 ezer forintos adókedvezmény jár a szülőnek. A jogosultak körébe tartoznak az iskoláskorú gyermekek szülei, a pedagógusok, a felsőoktatási oktatók és hallgatók, valamint a felnőttképzésben részt vevők. Ők az ország 1870 Sulinet Express értékesítő pontján vásárolhatnak, lízingelhetnek vagy bérelhetnek korszerű számítógépeket, számítástechnikai eszközöket jelentős kedvezménnyel.
Hadd mondjam el, hogy szeptember 15-ei hatállyal 6004 darab számítógépet értékesítettek. Ezt lehet kevésnek tartani, de rohamosan, exponenciális függvényként emelkedik az eladások száma. Úgy gondoljuk, hogy az év végére több tízezer ilyen számítógépet fognak értékesíteni. Összehasonlításként szeretném elmondani, hogy annak idején a Fidesz-kormány által sikeresnek ítélt pedagógus számítógépes akcióban nem érte el az ezer darabot az eladott számítógépek száma, most másfél hónappal a meghirdetés után ennek több mit hatszorosát adták el, értékesítették.
A felsőoktatásban emeltük 30 százalékkal a hallgatói ösztöndíjakat, emelkedett a lakhatási támogatás, és amit nagyon fontosnak tartunk és nem győzünk eleget hangsúlyozni: ezek az intézkedések nem érnék el céljukat abban az esetben, ha nem törődnénk leromlott iskoláink állapotával. Két olyan programot hirdetett meg a kormány, az Oktatási Minisztérium, amely az iskoláink épületállagának javítását célozta meg. Az egyik a “Beruházás a XXI. század iskolájába” program, ahol eddig 6,5 milliárd forintra pályáztak önkormányzatok, az odaígért, illetve odaítélt és már futó pályázat több mint 3 milliárd forint; úgy gondoljuk, hogy ez év végéig eléri a 7 milliárdot. Ennek nincs felső limitje, hiszen gyakorlatilag ez egy kedvezményes hitelakció.
Legalább ilyen fontosnak tartjuk azt a PHARE-programot, ahol 6,5 milliárd forintnak megfelelő összegű euróval támogatja az Európai Unió az iskolák informatikai fejlesztését. A határidő október 31-én lesz. Nagyon kedvezőek az adataink, nagyon sokan jelentkeznek, több mint 1400 pályázat futott be idáig, úgy gondoljuk, hogy ez is egy sikeres akció.
Kedves Képviselőtársaim! Ez, amit itt felsoroltam, az utóbbi egy év eredménye. Úgy gondolom, hogy a kormányprogram jelentős részét, nemcsak időarányosan, hanem nagyon sokban teljesítettük. De azt számon kérni például, hogy minden, amit a kormányprogramban, az oktatásban, jóléti kiadásokban megígértünk, méltánytalan, sportszerűtlen. Abban az összehasonlításban tudom csak elfogadni, hogy egy év eltelt, és az ígéretnek mennyi részét teljesítettük. Az oktatásban megígérteknek több mint a felét már most teljesítettük. Úgy gondolom, jól haladunk ezzel. (Varga Mihály: Tandíj!) Bárcsak elmondhatta volna magáról ezt az a Fidesz-kormány, amely az oktatást stratégiai ágazatként kezelte, de nem tudta még elmozdítani sem a holtpontról!
Ez a kormány azonban nemcsak hogy elmozdította, hanem az oktatás végre megfelelő helyre került anyagi elismertségben (Az elnök csenget.) és egyéb más dologban is.
Úgy gondolom, nincs szégyenkeznivalónk, büszkén állhatunk választóink elé és önök elé is, kedves ellenzéki képviselőtársaink, minden ellenkező híresztelés ellenére ebben az ágazatban ez egy sikeres kormány.
Köszönöm szépen. (Dr. Kovács Zoltán közbeszól. - Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť