SZABÓ LAJOS

Full text search

SZABÓ LAJOS
SZABÓ LAJOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Hosszú, forró kommunikációs nyár után vagyunk mindannyian most itt ezen a vitanapon. Ezen a nyáron, én úgy érzem, hogy mindenki tette a dolgát: a kormány készítette elő az adó- és költségvetési törvényeket; a kormánypárti frakciók lehetőségük szerint részt vettek ebben a munkában; az ellenzéki képviselők pedig találgatták, hogy mi lesz, kihasználva azt, hogy többféle elképzelés többféle részlete vált részben ismertté.
Ez a dolgoknak nem egy természetellenes rendje: tegye mindenki a dolgát - ez jó; tegye mindenki úgy a dolgát, hogy az az ország ügyét vigye előre - ez lenne a kívánatos állapot. Sajnos, az ezen a nyáron történt események a magyar polgárok között elbizonytalanodást okoztak, és ezért is tartom jónak, hogy itt van ez a mai vitanap, ami alkalmat teremt arra, hogy ezt a bizonytalanságot oszlassuk.
Akkor nézzük először, hogy mi nem lesz az elkövetkezendő időszakban: nem lesz új ingatlanadó; nem fogja továbbra sem a legmagasabb áfakulcs terhelni a távfűtést, a gázszolgáltatást, a személyszállítást; nem lesznek a nyugdíjak megadóztatva; nem szűnnek meg az eddig mindenki számára igénybe vehető, úgynevezett alanyi jogon járó juttatások, kedvezmények.
Ezzel szemben mi lesz: lesz személyi jövedelemadó-csökkentés; a társasági és osztalékadón keresztül a vállalkozók terhei csökkenni fognak; a beruházási adókedvezmények átalakításával a vállalkozók nagyobb köre fog támogatáshoz jutni; megőrizzük a jóléti rendszerváltás eddigi eredményeit, amelyek már a Medgyessy-kormány működésének első évében közel négymillió magyar polgár életkörülményein javítottak; ezzel egyidejűleg kifizetésre kerül az 53. heti nyugdíj 2003-ban, majd 2004-ben az 53. és 54. heti nyugdíj is, és novemberben emelkedni fognak az özvegyi nyugdíjak.
Az előttünk álló időszakban módunkban lesz e Ház falai között megvitatni az adó- és költségvetési törvényeket, amin most dolgozik a kormány - ahogy Kuncze képviselőtársunk mondta. Az itt rendelkezésre álló idő jó alkalmat, jó terepet ad arra, hogy valódi szakmai vitában vitassuk meg ezeket a kérdéseket, amelyekről a nyár folyamán a találgatások szintjén tudtunk beszélgetni.
Az elkövetkezendő időszakban a Szocialista Párt frakciója az adótörvények és a költségvetési törvény vitájában a kormánnyal egyeztetett módon meg fogja tenni mindazokat a lépéseket, amelyek az olcsóbb állam eléréséhez vezetnek, amelyek lehetővé teszik az európai uniós pénzek lehívásának maximalizálását, amelyek ahhoz vezetnek, hogy a költségvetési hiány további csökkentése megvalósuljon oly módon, hogy a gazdaság versenyképessége növekszik, hogy megőrzésre kerülnek a jóléti rendszerváltás eddigi eredményei, és a költségvetés stabilizálása tovább folytatódik az eddigieknek megfelelően.
Mindezek a lépések a Medgyessy-kormány programjával összhangban a jobb életkörülmények elérését és a létbiztonság megszilárdítását szolgálják. Ezeknek a céloknak a megvalósításában kívánok én önöknek partnerséget és jó vitákat az előttünk álló napokban.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť