ZUSCHLAG JÁNOS

Full text search

ZUSCHLAG JÁNOS
ZUSCHLAG JÁNOS (MSZP): Elnök Úr! Képviselőtársaim! A Medgyessy-kormány eddigi munkája során megvalósította a jóléti fordulat első lépéseit. A tények bizonyítják azt, hogy lényegesen javultak a társadalom különböző rétegeinek életkörülményei. A szocialista-szabad demokrata kormány munkájának középpontjában a jövő generációja, a gyermekek és a fiatalok helyzetének javítása áll.
Az első száznapos programmal kezdődött a jóléti rendszerváltás programjának megvalósítása. Ennek eredményeként lényegesen javultak a gyermekvállalás feltételei. A 13. havi juttatással együtt 28 százalékkal emelkedett a minden gyermekhez eljutó családi pótlék összege. Nőtt az anyasági támogatás, közel 10 százalékkal a gyes, valamint a rendszeres gyermekvédelmi támogatás is. 2002-től az újszülött gyermek édesapja gyermeke kéthónapos koráig 5 munkanap pótszabadságra jogosult. A nagyszülők pedig nyugdíjuk változatlan folyósítása mellett is jogosulttá váltak a gyesre.
Természetesen a Medgyessy-kormány az oktatás fontosságával is tisztában van. Így politikájának meghatározó eleme az oktatás és a képzés, az oktatás lehetőségeinek és feltételeinek javítása, valamint az esélyegyenlőtlenségek csökkentése. Így 2003-tól ingyen jutnak tankönyvekhez az első és tizenkettedik évfolyam között tanuló, tartósan beteg, fogyatékos gyermekek, a három- és többgyermekes családokban élő, valamint az egyedülálló szülők gyermekei.
A kiegészítő családi pótlékra jogosult egy-, kétgyermekes családok gyermekei 2005-ig fokozatosan jutnak ingyenes tankönyvekhez, így 2005-ben közel 675 ezer gyermek részesül majd ingyenes tankönyvellátásban. Valamennyi kiegészítő családi pótlékra jogosult három- és többgyermekes vagy beteg és fogyatékos gyermeket nevelő családban élő gyermek egységesen 50 százalékos étkezési kedvezményben részesül. Az óvodába járó, kiegészítő családi pótlékra jogosult gyermekek számára 2003 szeptemberétől ingyenes az étkezés. A 350 ezer óvodás közül így mintegy 130 ezer gyermek részére biztosítható az ingyenes ellátás.
Természetesen a családalapítás és a gyermekvállalás egyik legfontosabb kérdése a lakás. Ezzel a kormány is tisztában van. Így 2002 decemberétől egy gyermek után 500 ezer, a második és harmadik gyermek után 1,1 millió forintra emelkedett a lakásépítési kedvezmény összege, amit két gyermek után az állam megelőlegez. Ezt tovább növeljük. A lakáshitelnél az ügyfelet terhelő valamennyi költség együttes mértéke nem haladhatja meg a 6 százalékot. A kiegészítő kamattámogatású hiteleknél a legmagasabb összeg a mai 10 millió forintról 15 millió forintra emelkedett.
Említhetnénk még számtalan más intézkedést. Közel 5 ezer gyermek ingyenes téli táboroztatásától az ingyenes nyelvvizsgán át a Sulinet-programig. Sok fontos téma, de nem folytatom a felsorolást, mivel mindegyik intézkedés azt bizonyítja, hogy a kormány elkötelezett abban, hogy a jóléti rendszerváltás és az esélyegyenlőség programját megvalósítsa. Mindezen eredményeket a jövőben is meg fogja őrizni, illetve mindent megtesz a gyermekek és a fiatalok helyzetének javítása érdekében.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť