DR. HORVÁTH JÁNOS

Full text search

DR. HORVÁTH JÁNOS
DR. HORVÁTH JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azok számára, akik majd alkalmazzák ezt a törvényt, amelyet most hozunk, és akik figyelemmel kísérik a munkánkat, azt hiszem, hasznos, ami itt most elhangzik; különösen ahogy Font Sándor képviselő úr ismételten visszatér két témára is. Az egyik az 5. pontjához kapcsolódik, a másik pedig a tizenvalahányadikhoz, nevezetesen, a Magyar Fejlesztési Bank tevékenységét ki tekinti át. Tekintse át a tulajdonos, az állam, az állam képviseletében, az állam részéről tevékenykedő kormány és valószínűleg a szakminiszter.
Az áttekintés különösen indokolt, mint ahogy elhangzott, de jó volna még tovább megvilágítani, mert a Magyar Fejlesztési Bank valamilyen különös ok miatt jött létre, és tartjuk életben, megint törvénnyel megerősítve a létezését. Mert ha egy olyan vállalkozás volna, mint sok más száz és ezer az országban, amely a piac szabályai szerint, a kereslet és kínálat és egyéb meggondolások alapján működik, akkor mindezek a szempontok nem volnának kívánatosak, nem volna szükség rájuk. Mivel azonban állami intézmény, szükségesnek tartatik tehát, hogy az állam valóban tartsa rajta a szemét és a kormány megfelelő ügynöke, tisztviselője vagy minisztere, aki ezt teszi.
Nem arról van szó, ahogy értem a különböző javaslatokat, és magam is hozzászóltam a bizottsági vitákban, hogy az állam részéről a miniszter állandóan pesztrálja és birizgálja, hogy mi is történik, beleszól, és részletes jelentéseket kíván, követel meg egyes tevékenységekről, egyes határozatokról, hanem inkább arról, hogy a vezérigazgatója, vagy aki vezeti ezt a Magyar Fejlesztési Bankot, tudja, tudatában legyen annak, hogy a kormány bármikor belenézhet a tevékenységébe.
(20.30)
Különösen érdekes itt az a szempont, ami más esetekben is: az üzleti titok, mennyi az az üzleti titok, amely révén nem lehet belelátni, és mennyi az, amennyi, hol az a határ. Ezek a témák nyilván továbbra is megmaradnak, és bizonyos részletek majd miniszteri rendeletek formájában fognak tisztázódni.
Engedtessék meg, hogy pár szót szóljak arról, amiről a devizák, valuták használata vagy kölcsönvevése tekintetében is vita van. Értem én azt kormányoldalról, hogy bármelyik deviza, valuta, tehát külföldi pénz felvehető, és használhatja a Magyar Fejlesztési Bank, mégis Font Sándor képviselő úr érve azért érvelendő és azért figyelemre méltó, mert ha négy kiemelődik, akkor a többi már nem azonos rangú és osztályú. Tehát valahogyan nem jól néz ki, ha valamelyik… - Font képviselő úr a japán jent emlegette, de mondhatnánk más 25-30 olyan pénzt, amelyiket kemény valutának nevez a nemzetközi piac, amelyik aranyra bármikor átváltható, vagy euróra, vagy dollárra, tehát azoknak a pénzeknek a nem megemlítése nem baj, ha nem említenénk meg négyet, vagy ha valamiképpen másképp fogalmaznánk. Tehát ez valóban tisztázást érdemel, mert akkor megspóroljuk azt, hogy a későbbiek során az alkalmazók e tekintetben a hajukat tépjék vagy vitatkozzanak, vagy bírósághoz menjenek, vagy döntőbírósághoz, hogy miről is van szó.
A további témákhoz majd később szeretnék hozzászólni. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť