FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Most már látjuk az indítványok tekintetében, hogy a Magyar Demokrata Fórum részéről elég sok indítványt nyújtottunk be, és aki az általános vitát nyomon követte, hallhatta, hogy úgy érezzük, elég komoly kifogásokat, szakmai érveket soroltunk, soroltam föl a vita alkalmával.
A vita alkalmával elhangzottakat próbáltam meg módosító indítványok formájában is benyújtani. Ezek közül kiemelném a 3. számút, különösen arra tekintettel, hogy az előterjesztő több helyen hivatkozik a törvénymódosítás szükségszerűségére, azzal indokolva, hogy átláthatóvá, nyílttá, rendezetté kell tenni a Magyar Fejlesztési Bank működését, és ez az egyik fő oka a törvény módosításának.
(20.10)
Ezzel egyébként még önmagában egyet is értünk, azonban számtalanszor visszaköszön, hogy a kormány által benyújtott indítvány igazából nem ezt az utat követi, és nem ezt a célt próbálja kitűzni és majdan megvalósítani. Éppen ezért, hogy a kormány eredeti indokoló részben kifejtett elképzelését megerősítsük, például a 3. módosító indítvánnyal talán a legátláthatóbb, legnyilvánosabb működést lehetne megvalósítani, amikor is arra teszek javaslatot, hogy a Magyar Fejlesztési Bank a feladata során nyilvános stratégia, nyilvános üzleti terv és nyilvános alapítói határozatok mellett működjön. Azt gondolom, hogy ezek azok a kulcskérdések, amelyek igazából ezt a nyilvánosságot megteremthetik, mert mindazok, amiket mi most javasolunk, hogy nyilvánosak legyenek és ezek nem nyilvánosak, itt kezdődhetnek azok a találgatások, utólagos ellenőrzések, amelyekre most a kormányoldal is hivatkozik, és amelyeket nagyon kifogásoltak még akkor ellenzéki képviselői státusukban az akkori szabad demokrata és MSZP-s képviselők. Egyébként az egész törvénykezés kapcsán az általuk kifogásolt, még ellenzéki képviselői körben 2001-ben kifogásolt területek nem jelentek meg ebben a törvényben, ezért mi sokszor nem tettünk mást, csak az általuk elmondottakat megpróbáltuk most módosító indítványokkal benyújtva elősegíteni.
Ami különösen érthetetlen volt még a Magyar Demokrata Fórum számára: az MFB által felvehető hitelek, és hogy mely devizában, valutanemben lehet felvenni a Magyar Fejlesztési Banknak hiteleket. Az rendben van, hogy felsoroljuk ezeket, és nevesítjük, hogy a devizákon belül a dollár, az euró és a svájci frank, de nem értjük, és erre még szakmai magyarázatot nem kaptunk, hogy a japán jent miért hagyták ki ezen felsorolásból. A pénzpiacon magunk is - a szakértőkkel egyeztetve - arra a megállapításra jutottunk, aki visszatekintett az utóbbi négy-öt év hitelpolitikájára, nemzetközi piacon felvehető hitelekre, arra a következtetésre kellett jutnia, hogy ma a felvett hitelek - a világ összes felvett hitelére gondolok - igen nagy, tetemes mennyisége éppen japán jenben van, azért, mert nagyon kedvezők a kondíciók. Nem értjük itt a félelmet, hogy miért nem szabad a japán jen felé fordulni.
Természetesen, látjuk az előterjesztésben, hogy egy kormányzati kontrollt szeretne megvalósítani a beterjesztő, a kormány, hogy amikor az MFB Rt. felvesz egy hitelt, akkor ezt esetleg egyeztesse le a kormánnyal. Azzal persze mélységesen nem érettünk egyet, hogy csak az euróban felvett hitelnél kéri ezt az egyetértési kötelezettséget a tulajdonosi jogok gyakorlójával, azaz várhatóan a pénzügyminiszter úrral. Vagy, bocsánat, lehet, hogy a gazdasági miniszter lesz itt a tulajdonosi jogok gyakorlója, nem is kérdéses, de mindenféleképpen egy kormánytaggal kell egyeztetnie, egyetértésre jutni a Magyar Fejlesztési Banknak. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Köszönöm, majd folytatom.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť